Az év meccse vár a szlovákokra Iniestáék ellen

<p>Igazi futballünnep lesz ma (20.45) Zsolnán, a szlovák válogatott a kétszeres Európa- (2008, 2012) és egyszeres világbajnok (2010) spanyol nemzeti együttest fogadja. Az Eb-selejtező favoritja a több világsztárral pályára lépő címvédő vendégcsapat, a kvalifikációt Ukrajnában 1:0-s győzelemmel kezdő hazai gárda számára bravúr lenne a pontszerzés.</p>

ÚJ SZÓ-ELŐZETES

A nyári brazíliai világbajnokságon a végső sikerre is esélyes spanyolok meglepetésre már a csoportkörben elvéreztek, és a rosszul sikerült torna után megfiatalították a válogatottat. A világranglistán jelenleg nyolcadik a hispán gárda, míg a szlovák válogatott a negyvenedik.

„Jól ismerjük a spanyol játékosokat, hiszen a tévében hetente látjuk a Barcelona, a Real és az Atlético Madrid bajnoki meccseit – nyilatkozta Ján Kozák szövetségi kapitány. – Tisztában vagyunk azzal, hogy Iniestáék mekkora játékerőt képviselnek, csak úgy lehetünk sikeresek, ha kikapcsoljuk a kulcsembereiket.”

Mak góljával a szlovákok bravúros ukrajnai győzelemmel kezdték az Eb-selejtezőket, a kijevi meccsen eltiltás miatt nem játszhatott a csapatkapitány, Martin Škrtel. „Alig várom már a spanyolok elleni meccset, mindent megteszünk, hogy örömet okozzunk szurkolóinknak – szögezte le a Liverpool 29 éves középső védője. – A sikertelen vb után néhány fiatal játékos került a hispán csapatba, ám a meghatározó futballisták zöme maradt. Fábregasék nyerni jöttek, az a dolgunk, hogy ezt megakadályozzuk. Keményen és agresszíven kell fociznunk, mert ez nincs ínyükre a technikás spanyoloknak, akiknek nagy erősségük a labdatartás.”

Marek Hamšík influenzával küszködött, és csak kedden csatlakozott a többiekhez, a PAOK Szalonikiben remeklő Maknak is kisebb egészségi problémái voltak, ám várhatóan mindketten helyet kapnak a kezdőcsapatban. Škrtel visszatérése után Norbert Gyömbér várhatóan védekező középpályásként jut szóhoz, előretolt ékként valószínűleg Jakubko kap bizalmat, ám az sincs kizárva, hogy Stoch lesz az egyetlen csatár.

Az Eb-selejtezők rajtjától kezdve megváltozott a szlovák futballisták jutalmazása. Az új rendszer szerint csak a döntetlenért és a győzelemért jár prémium, s az egyes meccsek után csupán a jutalom felét kapják meg a játékosok, az összeg másik részét az Eb-szereplés kivívása után utalják a számlájukra. A szövetség vezérkara az ellenfelek erőssége alapján készítette el a prémiumrendszert, a legkevesebbet, 30 000 eurót a luxemburgiak elleni siker, a legtöbbet, 150 ezret a spanyolok legyőzése ér. Az ukrajnai bravúrért 100 000 euró járt.

A vb-t követően Xavi, Xabi Alonso és az 59 góljával csúcstartónak számító David Villa lemondta a válogatottságot, de így is rendkívül erős kerettel rendelkeznek a spanyolok. Az Eb-selejtezőket a Macedónia elleni 5:1-es sikerrel kezdték a hispánok. Vicente del Bosque szövetségi kapitány elismeréssel beszél Hamšíkékról: „Szlovákiát tartom a legnehezebb csoportbeli ellenfelünknek, ezért rázós meccsre számítok. A hazaiak fő erőssége a védőjáték, ám gyors kontráik is nagyon veszélyesek.”

Del Bosque elsősorban a bombaformában levő Cesc Fábregas, Diego Costa chelsea-s duótól vár jó játékot. Costa kilencszer talált be a Premier League eddigi hét fordulója során, míg Fábregas nyolc gólpasszt adott.

A statisztika egyértelműen a vendégek mellett szól, a spanyolok utóbbi 14 idegenbeli selejtezőjüket megnyerték (utoljára 2006-ban a svédektől kaptak ki), míg a szlovákok legutóbbi három hazai tétmérkőzésükön nyeretlenek voltak (Görögország 0:1, Litvánia 1:1, Bosznia-Hercegovina 1:2).

Eddig négyszer találkozott a két válogatott, három spanyol győzelem (4:1, 2:1, 5:1) és egy döntetlen (1:1) született. Legutóbb 2005 novemberében vb-pótselejtezőn játszottak egymással, az akkori együttesekből, Casillas, illetve Škrtel és Ďurica maradt hírmondónak.

A várható összeállítások – SZLOVÁKIA: Kozáčik–Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan– Gyömbér, Kucka–Mak, Hamšík, Weiss–Jakubko.

SPANYOLORSZÁG: Casillas–Juanfran, Piqué, Albiol, Alba–Busquets–Pedro, Fábregas, Iniesta, Silva–Diego Costa.

A mérkőzést telt ház – 10 ezer néző – előtt a holland Kuipers vezeti, és az STV 1 élőben közvetíti. (sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?