Az érsekújváriaknak minden pontra szükségük van

<p>Hét fordulóval az alapszakasz vége előtt a tabellán nyolcadik érsekújvári jégkorongozóknak három pont előnyük van a trencséniekkel, és nyolc a liptószentmikósiakkal szemben.&nbsp;</p>

Hogy sikerül-e bejutnia az újoncnak a Tipsport Liga playoffjába, és hogy mi kell ehhez, arról Štefan Mikešt, a zöld-fehérek (a szezonban sorrendben a negyedik) vezetőedzőjét kérdeztük.

Az utolsó hatodába fordult a Tipsport Liga alapszakasza, hét meccs van hátra. Kiszámolták már, hány pontnak kellene elégnek lennie a playoffszerepléshez?

Egyáltalán nem foglalkoztam ilyesmivel. Nem tudom, ki, mikor, kivel játszik, otthon-e vagy idegenben. Nem is kell ezeket a dolgokat ismernem, csak annyit fontos szem előtt tartanunk, hogy koncentráljunk a saját teljesítményünkre, mert a saját kezünkben van a sorsunk. Pontokat kell szereznünk, minél többször győzni, mert már minden találkozó playoffmeccsel ér fel számunkra. Minden pont számít, ezért is fájó néhány korábbi pontvesztésünk. Hárompontos előnyünk van, élni kell vele.

A nyolcadik helynél magasabb pozíció még elérhető lehet? A hetedik turócszentmártoniaktól hét pontra vannak.

Egyáltalán nem, nincs értelme ebben reménykedni. A lényeg a playoffba jutni, onnantól kezdve minden teljesen nyílt. Mindegy, melyik helyről várhatjuk a rájátszást, mert nem tudhatjuk, az élbolyban ki hogyan végez. A besztercebányaiak ugyan nagy valószínűséggel megnyerik az alapszakaszt, ők egyértelmű favoritok lennének ellenünk, de nincs értelme ezzel foglalkozni, hogy ki lenne számunkra megfelelőbb vagy kevésbé kedvező rivális. A lényeg, hogy elkerüljük az osztályozót a bentmaradásért. Bízom benne, hogy a hátralevő fordulók objektíven zajlanak majd le, hogy senki nem lesz előnyben részesítve, hogy fair feltételek lesznek.

Valamilyen konkrét esetre gondol?

Például most fog dönteni a fegyelmi bizottság arról, hogy kiszab-e büntetést vagy sem egy olyan játékszituáció miatt, amelyet az én szememben egyáltalán nem lehet szabálytalannak ítélni. A bizottságnak két trencséni tagja van, miközben a Dukla egyik játékosa is érintett az esetben, ami nem fair. Ez alapján nem lepődhetek meg, ki fog bíráskodni az utolsó körös, egymás elleni meccsünkön. De bízom benne, hogy fair módon fog lezajlani a meccs.

Majdnem napra pontosan két hónapja vette át az érsekújváriak irányítását. Sikerült már a maga képére formálnia a csapatot?

A lehető legjobban igyekszem a munkámat végezni. A csapat lehetőségeihez mérten jó teljesítményt nyújt, fejlődik, persze vannak hiányosságok, amelyek kiküszöbölésén fáradozunk. A korábbi helyzetet nem értékelhetem, én csak akkor ismertem meg a gárdát, amikor kineveztek. Jó irányba haladunk, egyre jobban összerázódunk, a játékosok tudatosítják, hogy van értelme a munkánknak, egyre jobban magukévá teszik az elképzeléseket. Ez abban is megmutatkozik, hogy az utolsó négy mérkőzésünkön mindig szereztünk pontot, pontokat. Ezt a trendet, a pozitív gondolkodást akarjuk folytatni.

Az érsekújváriaknál meglehetősen nagy volt a játékosmozgás (is) a szezon során. Mennyire hagyott ez nyomot védencein? Vagy nem is volt téma az öltözőben?

Profi csapatról van szó, így nem foglalkozunk ezzel. Nem szokásom vaktában lövöldözni, szívesen megnéznék egy olyan kimutatást, ami az egyes csapatokban jégre lépett hokisok számát összegezné. (A szövetség honlapján elérhető adatok szerint az „élboly”: 1. Trenčín 50 játékossal, 2. Nové Zámky, Zvolen és Poprad 42-42-vel – a szerk. megj.) Más csapatokban is sok változás volt, a játékosoknak passzolniuk kell egymáshoz. Két szezonon át Csehországban edzősködtem, és azt láttam, hogy ott ugyanez zajlik. Nem minden hokis fog ki jó szezont, ellenkezőleg, valaki viszont meglepetést okoz. Vannak posztok, amelyeken nagyobb a választási lehetőség, másoknál kisebb, és nem is elsősorban mennyiségileg, hanem minőségben, a játékos tipológiáját illetően. A playoff kezdetéig kell megtalálni a lehető legjobb összetételt, mert már nálunk is érvényes a filozófia, hogy az igazi hoki a rájátszásban kezdődik.

Addig azonban még hét meccs hátravan, a következő négy találkozó során a három élcsapattal is játszanak. Könnyebb úgy a csapatának, ha nem „kötelező” a pontszerzés, hanem csak meglepetést okozhat?

Ezek a csapatok – ahogy a tabella is mutatja – elég kiegyenlítettek. Nem foglalkozom vele, ki milyen erős, inkább az a fontos szempont, hogy mely csapatoknak „viszonylag tét nélküliek” már a hátralevő meccseik, kik készülnek már a playoffra, és a fő céljuk, hogy senki ne sérüljön meg – ellenük nagyobb az esély a pontszerzésre. A top három csapat ellen természetesen még jobban kell összpontosítani, még jobban oda kell figyelni a mentális felkészítésre. De mi olyan helyzetben vagyunk, hogy minden fordulóban pontot kell szereznünk, bárki is legyen a rivális.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?