Az első nő, aki vb-n 200 pontnál többet kapott: Yu-Na Kim

<p>A jégtáncverseny végeredményén lehet vitatkozni, a koreai YuNa Kim győzelméhez viszont kétség sem férhetett a Los Angeles-i műkorcsolya és jégtánc világbajnokságon.</p>

Drámai Spartacus, sokszor hallott Tosca, minimalista Pink Floyd, szenvedélyes Sámson és Delila, üdítő cirkuszi produkció - ahány pár, annyi stílus vonult fel a jégtánc kűrben. Míg a rajongók közül többen a kanadai Tessa Virtue és Scott Moir különös emelésekkel tarkított, Pink Floyd-számra futott kűrjét, vagy az amerikai Meryl Davis és Charlie White hihetetlen átéléssel előadott Sámson és Deliláját, esetleg a francia Nathalie Pechalat és Fabian Bourzat ötletes megoldásokkal teli vidám programját díjazták volna aranyéremmel, a bíróknak az orosz Okszana Domnyina és Makszim Sabalin Spartacusa tetszett a legjobban. Az oroszoknak ez az első vbérmük, tavaly Sabalin térdsérülése miatt kihagyni kényszerültek a vb-t. A második helyen az amerikai Tanith Belbin és Benjamin Agosto végzett, akik a Toscát adták elő. Csak utánuk következett a kanadai Virtue, Moir kettős, akik mindössze 4 századdal (!) előzték meg a Davis, White párt. A franciák ötödikek lettek.

„Ezért az álomért dolgoztunk minden nap. Ha nem hittünk volna benne, nem sikerülhetett volna. Soha nem kételkedtem abban, hogy világbajnoki címet nyerhetünk“ - nyilatkozta Sabalin, akinek még januárban is annyira fájt a térde, hogy az Európa-bajnokságon a kötelező táncok után visszalépett. A jelenlegi kűrt korábban így csak a Grand Prix-ken látta a közönség, s akkor még a bírók sem voltak elragadtatva tőle.

A női verseny végeredményét ezzel szemben senki sem vitatta: a koreai Yu-Na Kim első nőként a vb-k történetében 200 pontnál is többet szerzett - pontszámával a férfiak között is benne lenne az első tízben… Kim két bronzérem után szerezte meg első világbajnoki aranyát, s ezzel a vancouveri olimpia legnagyobb esélyesévé lépett elő. A második helyen a kanadai Joannie Rochette végzett, a harmadik pedig a 2007-es világbajnok Ando Miki lett. A tavalyi címvédő Aszada Mao lecsúszott a dobogóról, s meg kellett elégednie a 4. hellyel, de nála sokkal rosszabbul járt a kétszeres Európabajnok, a tavalyi vb-n ezüstérmes olasz Carolina Kostner, aki teljesen szétesett a kűrben, alig tudott értékelhető ugrást bemutatni, s csak a 12. lett.

Kiválóan szerepelt viszont a szlovák Ivana Reitmayerová, aki sem a rövidprogramban, sem a kűrben nem kockáztatott, viszont amit vállalt, azt tökéletesen bemutatta, s élete második világbajnokságán a 14. helyen végzett (ezzel egyúttal olimpiai kvótát is szerzett).

ERERDMÉNYEK - jégtánc: 1. Domnyina, Sabalin (orosz) 206,30; 2. Belbin, Agosto (amerikai) 205,08; 3. Virtue, Moir (kanadai) 200,40, .. 28. László, Fejes (magyar) - nem jutottak be a kűrbe; nők: 1. Yu-Na Kim (délkoreai) 207,71; 2. Rochette (kanadai) 191,29; 3. Ando (japán) 190,38, … 14. Reitmayerová (szlovák) 147,41, … 39. Pádár (magyar) - nem jutott be a kűrbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?