Armstrong bevallotta, doppingolt

<p>Lance Armstrong beismerte, hogy doppingolt – a hét Tour de France-győzelmétől megfosztott amerikai kerekes Oprah Winfrey tévéshow-jában beszélt a doppingról. A műsor csak csütörtökön kerül adásba, de néhány részlet kiszivárgott.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Armstrong korábban mindig tagadta, hogy tiltott szerekkel élt volna (még eskü alatt is azt vallotta, hogy soha nem doppingolt), Oprah Winfrey műsora előtt azonban kijelentette, minden kérdésre „egyenesen, őszintén, nyíltan” fog válaszolni.

„Armstrong nem úgy vallotta be, hogy doppingolt, ahogyan ezt vártam – nyilatkozta Winfrey a műsor felvétele után. – Nem kaptam választ minden kérdésemre, de azt hiszem, a leglényegesebb válaszokat megkaptam. Elégedett vagyok.” A műsorvezető a Twitteren közzétette, több mint két és fél órán át beszélgetett a kerekessel. Később kiderült, az interjút két részben fogják leadni, mert „lehetetlen” volt belőle kivágni részeket.

Winfrey „kimerítőnek” nevezte az interjút. „Armstrong megkérdezte, egyetlen könynyedebb kérdést sem fogok-e feltenni. Mi lenne, ha az édesanyámról kérdezne, vetette fel viccesen” – árulta el a műsorvezető, aki úgy véli, ez a legnagyobb hatású interjúja, amely csak az 1993-as, Michael Jacksonnal készített élő beszélgetéshez hasonlítható.

Kiszivárgott információk szerint az interjúban Armstrong elnézést kért a tetteiért, s cáfolta, hogy ő lett volna az Amerikai Doppingellenes Ügynökség által minden idők legkifinomultabb doppingprogramjának nevezett csalássorozat értelmi szerzője. „Csak azt tettem, amit mindenki más a csapatban” – mondta állítólag az egykori kerekes.

Armstrong vallomástételével azt szeretné elérni, hogy az életre szóló eltiltását mérsékeljék, s legalább triatlon- vagy futóversenyeken indulhasson. Állítólag azt tervezi, hogy a bíróság előtt is tanúskodik a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) magas rangú képviselői ellen, akik tudtak a doppingolásáról, sőt, közre is működtek benne. Armstrong egykori csapata, a US Postal Service vezetősége ellen is vallani akar, más kerekesek ellen azonban nem fog tanúskodni.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vezérigazgatója, David Howman a New York Timesnak ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: hiszi, ha látja. „Az a srác egy talány, senki sem tudhatja, mit tesz majd, attól függetlenül, hogy mit mond. Az egész életre szóló eltiltásával semmit sem kezdhetünk, ha ő nem segít nekünk felgöngyölíteni az egész ügyet” – mondta Howman. A WADA szabályai szerint egyébként az életre szóló eltiltást legfeljebb nyolc évre lehet mérsékelni.

Armstrong a tévéinterjú előtt látogatást tett a Livestrong alapítvány központjában, amelyben tavaly október óta nem járt (s nem sokkal ezután le is mondott itt betöltött tisztségeiről, hogy az alapítvány ne fizessen rá az egyre tovább gyűrűző botrányra), ahol nyilvánosan bocsánatot kért mindazért, amit doppingügyével okozott.

„A jelenlévő dolgozók közül többnek könnyes volt a szeme. A húszperces beszéd során volt egy pont, ahol magának Armstrongnak is elcsuklott a hangja” – nyilatkozta a Livestrong szóvivője. (bt, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?