Aranyálomból meglepetésezüst

<p>Négyszázon aranyesélyesként indult, csak ötödik lett, aztán másnap nyolcszázon a várt bronz helyett meglepetésre ezüstérmet szerzett, s nem sok hiányzott ahhoz, hogy a hajrában az elsőt is befogja. A 14 éves Bukor Ádám galántai uszonyos úszó múlt héten a szczecini junior Európa-bajnokságon tüsténkedett. Abban a korosztályban, ahol a felső korhatár tizenhét év.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Ádám a hosszabb távokon tűnik ki: 400, 800 és 1500 méteren sorra dönti a szlovák felnőttcsúcsokat, itthon nincs igazi ellenfele, ezért a világversenyeken vadászik az újabb babérokra. Lengyelországban is a hagyományos forgatókönyv szerint zajlott az Eb, vagyis előbb jött az 1500 méter, majd a következő napokon a 400 és a 800 méter. „Mivel négyszázon voltak a legnagyobb esélyek a győzelemre, úgy taktikáztunk, hogy kihagyjuk az 1500 métert, nehogy főszáma előtt túlságosan kiússza magát Ádám – jegyzi meg az egyik táv mellőzése kapcsán Jakoda Tibor, a tini úszó apja és edzője. – Arra kért a szövetség, hogy fiam legalább három távon ússzon, ezért szerdán, bemelegítés gyanánt a 100 méteres uszonyos gyorsúszással kezdett, 48,35 perces egyéni csúccsal a 13. lett.”

Másnap jött Ádám igazi száma, a 400 méteres felszíni úszás. Előtte azonban egy szerencsétlen döntés született: kicserélték az uszonyt, s a galántai úszó az új szénszálas uszonyban ugrott a medencébe. „Óriási hiba volt! – jelenti ki napokkal később Jakoda Tibor. – Kétszáz méternél, a részidejéből következtetve már láttam, hogy baj van. Ádám fizikuma nem volt felkészülve a keményebb uszonyra, s ahelyett, hogy jobbat ússzot volna, felkészültségéhez képest három másodperccel rosszabb idővel csapott célba, s (arany)érem helyett csak ötödik lett. Az én hibám volt, nem kellett volna uszonyt váltani. Ha a klasszikussal úszik, idei egyéni csúcsával dobogón lehetett volna.”

A történések fonalát már Ádám viszi tovább. „Eléggé elkeseredtem, nem örültem annak, ami történt – mondja a nyolcszoros felnőtt- és huszonötszörös korosztályos szlovák bajnok, a vágsellyei KŠP Tritón versenyzője. – Ezután viszont nagyon sokat segítettek az otthoniak, anyu, apu, és a magyarországiaktól is sok buzdítást kaptam. Fellélegeztem, másnap jött a 800 méter. Taktikát váltottunk, máshogy álltam hozzá a számhoz, mint terveztük. Nyugodtan úsztam, végig második voltam, s az utolsó százon megnyomtam. Végül egy másodpercnél kisebb hátránnyal értem célba a győztes magyar Kosara Géza mögött. Mások mondták, ha három–öt méterrel hosszabb a táv, akkor én vagyok az első. Így is nagyon örültem, férfivonalon húsz éve nem volt hasonló sikere a szlovákiai uszonyos úszásnak.”

Edzője szerint óriási teljesítmény, hogy Ádám a 400-as kudarc után összeszedte magát, és 800 méteren az aranyért hajrázott. „Csak öttized másodperccel kapott ki, pedig ebben a számban csak a harmadik helyre vártuk. Élete legjobb idejével, 6:37,38 perccel új szlovák felnőttcsúcsot úszott. Ő volt az öttagú szlovák csapat egyetlen dobogósa” – árulja el Jakoda Tibor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?