Arany-, ezüst- és bronzérmet is nyertek a magyar kajak-kenusok szombaton

VargaÁdám.EJ2023

A krakkói Európai Játékok szombati, kajak-kenu szempontjából utolsó napján a magyar válogatott egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szerzett az 500 méteres döntőkben.

Elsőként Gazsó Alida Dóra próbálta meg felülmúlni a párosban szerzett bronzérmét. Már előzetesen is arra lehetett számítani, hogy a 23 éves magyar versenyző a dán klasszissal, Emma Jörgensennel vív majd meg az első helyért. Féltávnál még a portugál Vasconcelos köztük volt, de ő elfáradt és csak a kilencedik helyen ért be. Bár úgy tűnt, hogy Gazsó a nem sokkal a vége előtt meg tudta előzni dán ellenfelét, a hajrában a dán visszavágott és elsőként ért célba, a Honvéd kajakosa pedig 15 század másodperces hátránnyal egy ezüstéremmel lett gazdagabb. „Ez jó előjel a jövő évre nézve, nem titok, hogy szeretnék egyest indulni az olimpián, Párizsban – mondta az M4 Sportnak Gazsó Alida Dóra. – A döntőben szélcsend volt, az elején el akartam menni a többiekkel, mert tudtam, hogy ők gyorsan kezdenek, ez sikerült is. A végén nagyon jöttem, de úgy elkötöttem, hogy örültem, hogy beértem. Éreztem, hogy Jörgensennel egy vonalban vagyok, de azt nem, hogy ő van előrébb” – tette hozzá a kajakos, aki kiemelte, hogy nagy fegyvertény az is, hogy párosban és négyesben is rajthoz állt, mégis végig jó erőben érezte magát.

A férfiak hasonló számában az 1000 méteren olimpiai ezüstérmes, idén kétszeres világkupa-győztes Varga Ádám már a futam elején megmutatta, hogy a riválisainak nem sok esélye lesz. 250 méter után már egy hajóhossz volt az előnye, amiből nem sokat tudtak ledolgozni a riválisok, így a 23 éves versenyző rajt-cél győzelmet aratott.

„A pálya első háromszáz métere viszonylag jólesett, nem volt bennem semmi sav, aztán kétszázzal a vége előtt örültem, hogy van egy kis előnyöm, megindítottam a hajót és száz méterig bírtam, az utolsó száz méteren azonban már csak azért küzdöttem, hogy a lapátot be tudjam rakni a vízbe. Féltem, hogy a többiek megindulnak, de szerencsére volt annyi előnyöm, hogy nem értek be – nyilatkozta Varga, aki azt is elmondta, jó érzés, hogy már edzésen is sok versenyző és edző figyeli őt, hiszen fiatalon nemzetközi klasszissá érett. – Ez az aranyérem jó alap arra, hogy a világbajnokságon, ezer méteren megszerezzem az olimpiai kvótát, sőt éremért vagy akár az aranyéremért küzdjek” – tekintett előre az Európai Játékok győztese.

Előzetesen kevesen vártak érmet Kiss Ágnestől, aki a kenusok 500 méteres távján a harmadik helyre ért be. A mindössze 18 éves versenyző szinte végig a világbajnok ukrán Ludmila Luzan és a címvédő spanyol Maria Corbera mögött haladt és utóbbitól nem sokkal elmaradva, de a többi riválist alaposan lehagyva ért fel a dobogóra.

„Nagyon örülök ennek az eredménynek, szerintem sikerült jó pályát jönnöm. Ott voltam az esélyesekkel, akik húztak előre. A végén kicsit elmentek tőlem, ott kell majd erősítenem a pályámat” – fogalmazott Kiss Ágnes, hozzátéve, mivel ebben a számban nem rendeztek elő- és középfutamokat, idegőrlő volt számára, hogy ilyen sokat kellett várnia a bemutatkozásra, de végül az jól sült el.

A 200 méteres vegyes párosok döntőiben a magyar egységek nem szereztek érmet, és a szlovákiai Sidó Bianka–Denis Myšák kettős is csak a B döntőben volt érdekelt, ahol harmadikként zártak.

Európai Játékok

KAJAK–KENU

Férfi – K1 500 m: 1. Varga Ádám (magyar) 1:36,212.

C1 500 m: 7. Adolf Balázs (magyar).

Női – K1 500 m: 2. Gazsó Alida Dóra (magyar) 1:49,494.

C1 500 m: 3. Kiss Ágnes (magyar) 2:04,576.

Vegyes – K2 200 m: 9. Magyarország (Lucz Anna, Vajda Bence), … 12. Szlovákia (Denis Myšák, Sidó Bianka).

C2 200 m: 4. Magyarország (Nagy Bianka, Fekete Ádám)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?