Annus Adrián aranyérmét is elvette a NOB

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap úgy döntött, hogy mintaadás elmulasztása miatt kizárja az athéni olimpiáról és megfosztja aranyérmétől a kalapácsvetésben győztes Annus Adriánt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap úgy döntött, hogy mintaadás elmulasztása miatt kizárja az athéni olimpiáról és megfosztja aranyérmétől a kalapácsvetésben győztes Annus Adriánt. Annus barátja és klubtársa, a diszkoszvetésben első Fazekas Róbert után a második magyar sportoló, akinek elvették bajnoki címét az athéni ötkarikás játékokon.

„Rendkívül sajnálatos, hogy két olimpiai bajnoki címtől estünk el eljárási hiba miatt” – mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A MOB-ot telefonon tájékoztatták a döntésről, miután már az összes hírügynökség jelentette a hírt. A magyar csapat vezetése ezért tiltakozását fejezte ki.

A NOB végrehajtó bizottsága azután határozott Annus kizárásáról, hogy a fegyelmi bizottság több mint három óráig hallgatta meg az atlétát képviselő Schmitt Pált, valamint Nagy Zsigmondot, a MOB nemzetközi titkárát, illetve Mérei Lászlót, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatóját.

Annus tesztje az augusztus 22-én rendezett döntő után negatív volt. Miután azonban Fazekas a doppingellenőrzésén nem adott megfelelő mennyiségű mintát, Annust is újból meg akarta vizsgálni a NOB. A kalapácsvető közben Fazekassal hazautazott Magyarországra. Az illetékesek többször megpróbálták ellenőrizni, ő azonban nem működött együtt, nem adott újabb mintát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA képviselőinek. Az ellenőrök elmentek Annus jáki házához, ahonnan a felbőszült szurkolók miatt rendőri kísérlettel távoztak. Ezután pénteken a bucsu-schachendorfi határállomás osztrák oldalára rendelték a kalapácsvetőt, de a ő nem jelent meg.

Annus a vasárnapi meghallgatásra sem ment el, idegösszeomlásra hivatkozva. A tárgyaláson a magyar fél azzal érvelt, hogy Annus a döntő előtt négyszer is átesett doppingvizsgálaton, a WADA mégis gyakorlatilag hajtóvadászatba kezdett a felkutatására. A nehézatléta úgy érezte, hadjárat indult ellene, ezért augusztus 26-án közölte, hogy befejezi pályafutását.

„Annust úgy büntették meg, hogy nincs bizonyíték semmire. A verseny előtt négyszer ellenőrizték, és minden teszt ugyanúgy negatív lett, mint a döntő utáni, s mindezek után vették el az arany-érmét – mondta Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. – Talán érthető a félelme, hogy a további ellenőrzéseknél esetleg nem lenne korrekt az eljárás. Ezek után valamennyi olimpiai bajnokot még egyszer meg kellene vizsgálni, akkor lenne egyenlő az elbírálás.”

A MASZ-elnök hozzátette, a Fazekas- és Annus-ügyhöz egy névtelen feljelentés vezetett, ami a hazai dobóatléták közötti presztízsharcban elmérgesedett viszony eredménye. A NOB vasárnapi döntése azt jelenti, hogy az athéni olimpia férfi kalapácsvető számát a japán Kodzsi Murofusi nyerte, míg az eredetileg hatodik magyar Pars Krisztián az ötödik helyre, a szlovák Libor Charfreitag a nyolcadikról a hetedik helyre jött fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?