Angol továbbjutás, spanyol és orosz túlóra

Véget értek az Európa-bajnoki selejtezők. Az utolsó játéknapon a már korábban továbbjutottak mellett újabb öt válogatott harcolta ki a részvételt, a tíz csoportmásodik pedig a pótselejtezőkre készülhet. A kontinensviadalra 2004. június 12-től július 4-ig Portugáliában kerül sor.

A Törökország–Anglia mérkőzés 37. percében David Beckham megcsúszott, és az égbe lőtte a büntetőtReuters-felvételA legnagyobb érdeklődés a 7. csoport slágermérkőzését, az isztambuli török–angol párharcot övezte. A várakozásnak megfelelően óvatosan kezdtek a csapatok, a kapkodó játékon a törököknek sikerült előbb változtatni, igyekeztek gyors támadásokkal zavarba hozni az angol védelmet. Hiába játszottak azonban Hakan Sükürék az első félórában imponáló mezőnyfölényben, gól nem esett. A legközelebb David Beckham járt ehhez, aki a Tugay által Gerrard-ral szemben elkövetett szabálytalanságért megítélt büntetőt hagyta ki a 37. percben. A fordulást követően a hazaiak mindent elkövettek, hogy vezetést szerezzenek, de az angol védelem jól zárt. A mérkőzés vége felé Collinának egyre többet kellett a zsebéhez nyúlnia a sárga lapért, de összességében nem volt nehéz dolga az olasznak. Az eredmény 0:0, ami az angol válogatott csoportelsőségét jelentette.

A magyarok csoportjában a nem túl acélos összeállítású svéd válogatott – többek közt Ljungberg és Ibrahimovic sem kezdett – nem „törte össze magát” a győzelem érdekében, sőt, a lettek Verpakovskis révén a 23. percben a vezetést is megszerezték. A balti gárda a 74. perctől Zirnis kiállítása után emberhátrányban játszott, ám így is kiharcolta a pótselejtezőn való szereplés jogát (a svédek a mérkőzés végén még egy tizenegyest is kihagytak).

Talán az egész Eb-selejtező sorozat legnagyobb meglepetését okozta Svájc nemzeti tizenegye azzal, hogy a 10. csoport élén végezve egyenes ágon jutott ki a kontinensviadalra, miután Bázelben magabiztosan fektették két vállra az íreket. A megnyugtató első gólra nem kellett sokat várnia a svájci közönségnek, hiszen Hakan Yakin már a 6. percben betalált, míg Frei a 60. percben bebiztosította a győzelmet.

Görögország 1980 óta először vehet részt a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután Athénban egy góllal legyőzte Észak-ĺrországot, s így megnyerte a 6. csoportot. A spanyolok hiába nyertek fölényesen Jerevánban, pótselejetezőt kell játszaniuk.

A világbajnoki ezüstérmes Németország végzett az 5. csoport élén, miután simán nyert a vendég Izland ellen, míg a skótok a litvánok felett aratott egygólos sikerüknek köszönhetően pótselejtezőt játszhatnak.

A 2. csoportban a dán válogatott döntetlent harcolt ki Szarajevóban, s így csoportelső, míg Norvégia a Luxemburg felett aratott sovány, egygólos győzelemmel selejtezhet tovább.

A 8. csoportban Horvátország harcolta ki a pótselejtezőt, miután Zágrábban legyőzte a továbbjutását már korábban biztosító Bulgáriát.

A 9. csoportban Olaszország magabiztosan verte a vendég Azerbajdzsánt, így megszerezte az automatikus továbbjutást érő első helyet, a hazai pályán vereséget szenvedő Wales pótselejtezőre kényszerül. (o-o, nb1.hu)

Török mezben próbáltak bejutni

Isztambul. A mérkőzés napján ötven angol szurkolót tartóztattak le a török rendőrök az isztambuli repülőtéren. A manchesteri baráti társaság egy olyan papírt mutogatva próbálta kijátszani a repülőtéren dekkoló rendőrök éberségét, miszerint egy törökországi barátjuk látogatására érkeztek. A török hatóságok 43-at közülük azonnal visszafordítottak Anglia felé. Mint kiderült, egyikük sem szerepelt a Scotland Yard által vezetett nyilvántartásban, amelyben a legveszélyesebb 1800 futballhuligánt tartják számon. Közvetlenül a meccs előtt egy angol családot is letartóztatott a rendőrség, akik ír állampolgárságú barátjukkal együtt török mezbe öltözve próbáltak meg bejutni a stadionba. (ČTK, o-o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?