Alonso érinthetetlen volt Kínában

<p>Háromhetes szünet után a Kínai Nagydíjjal folytatódott az idei Forma–1-es világbajnoki sorozat, s Fernando Alonso magabiztos versenyzéssel idén először vitte győzelemre a Ferrarit. A második helyen Kimi Räikkönen végzett a Lotusszal, míg a dobogó harmadik fokára az első rajtkockából induló mercedeses Lewis Hamilton állhatott fel. A pódiumon ezúttal mindenki boldognak tűnt.</p>

GYÖRGY NORBERT

Így utólag szinte már elképzelni sem lehet, miről szóltak volna az F1-gyel kapcsolatos hírek e három hét alatt, ha nem lett volna az a bizonyos Vettel–Webber-affér azon a bizonyos „fogak fehérje” maláj futamon.

Vettel a kedvenc

Az üggyel kapcsolatban megszólalók (voltak elegen) többnyire Vettelt marasztalták el a történtek után, és egy percig sem gondolta senki, hogy a háromszoros német bajnok bocsánatkérése őszinte volt. Ezután jött Helmut Marko nyilatkozata, amelyben Vettel kontójára elhangzott ugyan némi ejnye-bejnye, de mondandójában már burkoltan (vagy tán nem is olyan burkoltan) kifejtette, hogy ki is a jobb pilóta a Red Bullnál. Ahhoz, hogy Vettel a jobb pilóta, ma már kétség sem férhet (mondjuk a 2010-es szezon derekán ez még nem volt ilyen egyértelmű, sőt), ezzel Marko semmi újat nem mondott, és azzal sem, hogy az első pillanattól Seb Vettel volt a házi kedvenc, s hogy az italgyárosok mindenekelőtt a mosolygós németre építettek. Az viszont végérvényesen kiderült, hogy Webbernek, ami a Red Bullos karrierjét illeti, semmilyen lépése nem maradt, és az sem lenne meglepetés, ha már a szezon közepén összecsomagolna, és az egészet úgy, ahogy van, megköszönné szépen.

Főszerepben a gumik

Szerencsére a kínai hétvégén már a szabadedzéseken kiderült, hogy a futam nem a Red Bull-belviszályról fog szólni, hanem elsősorban a gumikról. Beszédes volt az első mercedeses pole-ját kiautózó Hamilton tanácstalansága a kvalifikáció utáni sajtótájékoztatón, ahol beismerte, fogalma sincs, hogy az abroncsok meddig és hogyan fogják bírni a versenyen. Az élcsapatok közül épp a Mercedes zabálja leginkább az amúgy is tiszavirág-életűre tervezett Pirelliket, így Hamilton bizonytalansága érthető volt. Korábban már több pilóta megjegyezte, hogy nagyon nincs ínyére az efféle gumikímélős, tojáshéjon táncolós játék, mert hogy ez mégiscsak a Forma–1, s itt mindenki a maximumot szeretné kihozni a versenygépből, tehát élesben eldönteni a csatát. Persze emlékszünk még arra „rossz” Pirellik (állítható hátsó szárny, KERS stb.) nélküli korszakra, amikor egy kerékcserével megoldható volt a futam, s többnyire már a rajtnál eldőlt, ki fogja nyerni „vonatozást”. S akkor feltehetjük a kérdést: mennyivel volt az jobb?

Alonso 31. sikere

Ami azt illeti, a sanghaji futam sem sikeredett unalmasra: Hamilton, Alonso, Vettel, Button és Hülkenberg is vezetett a verseny során, de mint utólag kiderült, azzal, hogy az 5. körben Alonso megelőzte az addig élen autózó Hamiltont, az első hely sorsa eldőlt. „Gumikopás szempontjából jobb volt a helyzet, mint amire számítottunk. A két versenyen, amit befejeztem, dobogóra állhattam, volt egy második helyem és egy győzelmem, vagyis nagyon jól kezdtük a 2013-as idényt. Optimistán várjuk a következő versenyeket. Mindig nagyon nyomjuk, de elég nehéz megmondani, mikor leszünk képesek kihasználni a bennünk rejlő potenciált” – értékelt Alonso a verseny után, aki a sanghaji futamon pályafutása 31. győzelmét szerezte. Stefano Domenicali, a Ferrari csapatfőnöke is boldog volt: „Meglepett, hogy ilyen előnnyel nyertünk ma. Fernando hihetetlenül jó volt, a teljesítményünk pedig nagyon erős. A csapat is jól dolgozott, jól menedzseltük futamunkat a riválisokhoz képest. A mai viszont csak egyetlen győzelem volt – mostantól már a következő futamra kell fókuszálnunk.”

Elégedett Räikkönen

Az első sorból induló Kimi Räikkönen kuplungproblémák miatt kissé beragadt a rajtnál, majd később Sergio Pérez taszította le a pálya szélére. A finn így is elégedett volt második helyével: „Szerintem elégedettek lehetünk ezzel az eredménnyel. Nyilvánvaló, hogy nyerni szerettünk volna, de a rossz rajtot követően nehéz volt visszajönni. Az autó a rajt után már jó volt. A Pérez-incidens? Mellette voltam, amikor leszorított a pályáról, próbáltam elkerülni őt, de rámentem a fűre, és nekimentem hátulról. Szerencsére az első vezetőszárnyam nem sérült meg túlságosan, bár kicsit alulkormányzott lett a kocsi, így a gumik gyorsabban koptak.”

Hamilton nagyot küzdött

Másodszor állhatott dobogóra Lewis Hamilton a Mercedesszel, de a maláj futamon ajándékba kapott harmadik helye után, most alaposan meg kellett dolgoznia ugyanezért az eredményért, mivel a lágy gumikon nagyot hajrázó Vettel a célvonalon majdnem lehagyta. „Ez egy jó verseny volt a számomra” – mondta Hamilton. „Miközben nagyon szerettem volna nyerni, igazán boldog vagyok a harmadik hellyel. Fernando és Kimi túl gyors volt ma nekünk, és a gumik is kezdtek elfogyni a végén, amikor próbáltam tartani Sebastiant. Láttam, hogy az autója egyre nagyobb lesz a tükrömben.”

Eddig Vettel, Räikkönen és Alonso tudott futamot nyerni, a bajnokságot is ők hárman vezetik: ebben a sorrendben és minimális különbséggel. De Hamilton már nagyon jön a Mercivel, s mintha Button és a McLaren is ébredezni kezdene. Tehát a mezőny öt világbajnoka vív egymással. Kívánhatunk ennél többet?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?