Allegri és Zidane is nyugalomra int

<p>A Juventus és a Real Madrid ma este (20.45) Cardiffban csap össze a 25. labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőben &ndash; a két csapat legutóbb 1998-ban találkozott a fináléban, akkor a spanyolok 1:0-ra nyertek Mijatovics góljával.</p>

Nyugalom és béke

„Gyerünk már, gyerünk, gyerünk, tempó, tempó!” – tüzelte hangosan játékosait Massimiliano Allegri a Juventus edzésén, egészen addig a hőfokig, melyen már szinte sérülésveszélyes összecsapások követték egymást. Az olasz mester nem volt elégedett a látottakkal, és való igaz: nem indult túl jól a torinói csapat tréningje, az átmozgatást követően a játékosok a beadások befejezését gyakorolták, de közben csak elvétve szereztek gólt.

Az edzés legérdekesebb része az egymás elleni játék volt, melyen az egyik csapatnál csak akkor ért a gól, ha maximum hatszor passzoltak a támadás befejezése előtt, míg a másik csapatnak minimum tízszer kellett megjáratni a labdát, mielőtt kapura lőhettek volna. A gyakorlat jól tükrözi az idei Juventust: a csapat képes labdabirtoklással nagy nyomás alatt tartani az ellenfél kapuját, de – ahogy azt a Monaco ellen is láthattuk – életveszélyesek a kontráik is.

Érdekes egyébként megfigyelni, hogy amíg 2015-ben óriási lázban égett a klub, amely saját magát is meglepte a döntőbe jutással – talán nem véletlen, hogy akkor már a 4. percben gólt kapott a Barca ellen –, addig a cardiffi fináléra készülve teljes a nyugalom a csapat háza táján, az elvégzett kemény munka gyümölcseként éli meg a klub a Real Madrid elleni összecsapást.

A túloldalon Zinedine Zidane csapata sem éppen zaklatott. A címvédésre készülő gárda játékosai a felkészülés során pihenőt kaptak edzőjüktől, sőt Zidane egyenesen eltiltotta a játékosait minden, a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Egyrészt, hogy minél nyugodtabb körülmények között készüljenek, rend legyen a fejekben, másrészt, hogy labdára éhesen forduljanak rá a mérkőzés előtti utolsó napokra. Tegnap előbb a Juventus, majd a Real Madrid tartott edzést és sajtótájékoztatót, utóbbi lapzártánk után fejeződött be.

Csak egy focimeccs

A BL-döntő helyszíne a Millennium Stadion (walesi nyelven: Stadiwm y Mileniwm) lesz, amelynek egészen különleges adottsága, hogy a város kellős közepén áll. Az UEFA választása abból a szempontból kissé meglepő, hogy Cardiff és Wales egyértelműen a rögbi egyik fővárosa – erre olyan apró jelekből is lehet következtetni, mint hogy az autópálya forgalmi tájékoztatása arra hívja fel a figyelmet, hogy „a focimeccs miatt torlódások várhatóak”, semmi pátosz, semmi BL-döntőzés, csak így egyszerűen: „focimeccs”.

A reptér már egy fokkal izgalmasabb arcot mutat: hatalmas sárkánnyal – mely 829 óta Wales szimbóluma – hirdeti, hogy a városban hamarosan Bajnokok Ligája-fináléra kerül sor. A helyszín és a döntő abból a szempontból történelmi lesz, hogy teljesen behúzott tetőszerkezettel rendezik majd az összecsapást – biztonsági okokból, feltehetően a drónveszély miatt, bár az UEFA hivatalosan nem indokolta bővebben a döntését.

A biztonsági előírások emellett is roppant szigorúak. A stadion környékére csak a mérkőzés hivatalos autói és beszállítói hajthatnak be, de azok is csak rendőri felvezetéssel és kísérettel. A drónveszély és a járműforgalom mellett a rendezők a földalatti útvonalakra is gondoltak: a csatornahálózat is lezárásra került, a csatornafedeleket pedig csavarokkal rögzítették a helyükön. A stadionba való belépés tulajdonképpen egyenértékű egy reptéri átvizsgálással, rendőrök, biztonsági emberek, zsilip- és biztonsági kapuk felügyelik a helyszínt.

Ettől függetlenül derűs a hangulat a városban, nagyon sok szurkoló már tegnap megérkezett a helyszínre – egyelőre az olaszok vannak többségben. Cardiff négynapos Bajnokok Ligája-fesztivállal készült az eseményre, amely csütörtöktől vasárnapig várja a látogatókat – a szervezők 200 000 emberre számítanak. A „fesztiválfaluba” a belépés ingyenes, a különböző családi és szponzorprogramok reggeltől estig nyitva állnak. A legnépszerűbbek egyike a BL-főszponzor által biztosított videojáték, mellyel az olasz és a spanyol szurkolók egymás ellen vívhatják meg a Juventus–Real Madrid összecsapást.

A városba érkezik Pelé is, a brazil legenda köré épülő estet a Vale Sports Arenában rendezik, melyen brazil tánccsoportok, és természetesen freestyle labdazsonglőrök lépnek majd fel a szupersztár mellett – a belépők 45 euróba kerülnek.

A város egyébként nincs igazán felkészülve ekkora esemény fogadására. Cardiff 35 kilométeres körzetében gyakorlatilag semmilyen szintű és árú szállás nincs. Ha elvétve mégis feltűnik egy-egy szabad szoba a visszamondásoknak köszönhetően, akkor a – jellemzően luxusszállodák – akár 5000 eurót is elkérnek egyetlen éjszakáért. A szurkolók jelentős része ezért a stadion szomszédságában lévő parkban felállított, sátor/konténertáborban vert tanyát, de még a meglehetősen spártai körülmények között is 250 euró körül van egy éjszaka. Éppen ezért szintén sokan vannak, akik Londonban szálltak meg, és vonattal érkeznek Cardiffba, a döntő után pedig utaznak is vissza az angol fővárosba.

Hogy eközben az olasz vagy a spanyol szurkolók lesznek boldogabbak, az 20.45-től derül ki.

Hegedűs Henrik, Cardiff

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?