Áll a bál, félhet a Baník

Prága. Tovább gyuruzik a legújabb korrupciós botrány a cseh futballban. Péntek éjjel géppisztolyos rendorök tartóztatták le Jaroslav Hastíkot, a Gambrinus ligában szereplo FC Synot igazgatóját és Stanislav Hruškát, aki a Synot–Sparta (2:0) mérkozés partjelzoje volt. Elobbinél 175 000 cseh korona készpénzt foglaltak le.

Prága. Tovább gyuruzik a legújabb korrupciós botrány a cseh futballban. Péntek éjjel géppisztolyos rendorök tartóztatták le Jaroslav Hastíkot, a Gambrinus ligában szereplo FC Synot igazgatóját és Stanislav Hruškát, aki a Synot–Sparta (2:0) mérkozés partjelzoje volt. Elobbinél 175 000 cseh korona készpénzt foglaltak le. „Nincs kreditkártyám, s ezért olykor nagyobb összegu készpénzt tartok magamnál. Nincs ebben semmi rendkívüli” – kommentálta a történteket Hastík. A Cseh és Morva Labdarúgó Szövetség vezetoi bizonyítékokat kértek a rendorségtol. „Amíg nincs vége a nyomozásnak, addig nem szolgáltathatjuk ki a bizonyítékokat” – állt a rendorség közleményében. Jaroslav Hastík továbbra is ártatlannak vallja magát, és azt állítja, jogellenesen hallgatták le mobiltelefonját. Az eddigi információk szerint éppen a lehallgatott és rögzített telefonbeszélgetések jelentik a rendorség aduját.

Egy, iksz, ketto

Az affér kirobbanása után azonnal hazautazott Monacóból Ivo Valenta, a klub tulajdonosa. „Célirányos támadás volt ez a Synot ellen, alighanem politikai és üzleti érdekek húzódhatnak meg a háttérben” – nyilatkozta Valenta, aki szerint vállalkozásuk sikere sokak szemében szálkát jelent.

A rendorség ugyanakkor megszelloztette azt az információt is, hogy a korrupciós botrány összefüggésben van a sportfogadással. Ezt támaszthatja alá az is, hogy a Valenta család nem csupán a Synot futballklub, hanem a Synot-tip nevu fogadóiroda tulajdonosa is. „A csehországi jogszabályok értelmében nem számít összeférhetetlenségnek az, hogy fogadóirodáinkban saját csapatunk meccseire is lehet tippelni. Szlovéniában vagy Horvátországban ez tilos, nálunk nem” – állítja Valenta. Ezt Jan Obst, a szövetség elnöke is elismeri.

Reménykedhet a Sparta

Jelen állás szerint szombaton a Baník Ostrava–Sparta mérkozésen átadják az aranyérmeket, bár egyelore nem lehet kizárni azt sem, hogy a Synot–Sparta mérkozésért végül a prágaiak kapják majd meg a három pontot, ebben az esetben viszont a hétvégi rangadónak tétje lenne, hiszen a Sparta így még utolérhetné a Baníkot. Obst nem zárja ki azt sem, hogy utólag módosulhat a tabella. „Emlékszem olyan esetre, amikor az olimpiai bizottság visszamenolegesen érvénytelenített eredményeket és fosztott meg sportolókat érmektol” – tette hozzá.

A kulisszák mögött mindenesetre azt emlegetik, hogy az egész megvesztegetési ügy hátterében tulajdonképpen az ostravai klubvezetés áll, s ok ajánlottak fel „különleges prémiumokat” a Sparta ellenfeleinek.

ÖTKARIKÁS KRÓNIKA

HOL, MIKOR: Antwerpen 1920. ápr. 20.–szept. 22. (több részben)

INDULÓK: 29 ország 2714 sportolója (ebbol 72 no)

SPORTÁGAK, VERSENYSZÁMOK: 22/155

(CSEH)SZLOVÁK GYOZTESEK: –

MAGYAR ARANYÉRMESEK: –

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?