Akik a kaucsuklabda bűvöletébe estek

A nagymácsédi alapiskolában Koháry Lászlónak köszönhetően már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend az asztalitenisz. A 80-as évek végén megalakult a 2600 lakosú községben a pingpongszakosztály, s a felnőtt csapat azóta a galántai járási bajnokságban szerepel.

A nagymácsédi alapiskolában Koháry Lászlónak köszönhetően már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend az asztalitenisz. A 80-as évek végén megalakult a 2600 lakosú községben a pingpongszakosztály, s a felnőtt csapat azóta a galántai járási bajnokságban szerepel. Négy évvel ezelőtt úgy határoztak a sportág szerelmesei, hogy Nagymácsédon elkezdenek profi szinten foglalkozni a fiatal tehetségekkel. A falu önkormányzata azonnal támogatta az ötletet, az asztaliteniszezők rendelkezésére bocsátotta az iskola tágas tornatermét, és minden segítséget megadott a klubnak.

Természetesen profi edző nélkül nem fejlődtek volna annyit a nagymácsédi asztaliteniszők. De vajon hogyan is találtak rá Jozef Wiltschkára, az egykori válogatott játékosra?

– Mikor megtudtam, hogy a Galánta melletti községben szeretik a pingpongot, találkoztam a vezetőkkel, és nagyon gyorsan megegyeztünk. Már évekkel ezelőtt az volt a tervem, hogy nulláról indulva, megpróbálok egy ütőképes csapatot felnevelni. 2000-ben hat-hét nyolcéves gyerekkel kezdtünk, jelenleg három korosztályban 15 aktív tagja van az egyesületnek. Örülök, hogy a fiatalokat érdekli az asztalitenisz, utánpótlásban nincs hiány. Köszönjük a hathatós támogatást Lancz István polgármesternek és a helyi képviselő-testületnek – nyilatkozta lapunknak Jozef Wiltschka, aki még mindig aktívan pingpongozik egy alacsonyabb osztályú német együttesben.

A helyi szponzoroknak – Štukonz, Betomi, Galax, Multimédia, HM Poľnostav – köszönhetően felújíthatták, illetve kiegészíthették a felszerelést, s új asztalokat is vásárolhattak. A felnőttek a járási bajnokságban szerepelnek, az ifjúságiak és a diákok pedig egyaránt a II. ligában. Heti három alkalommal – három órán át – öt asztalnál zajlanak az edzések.

– Merész terveket szövögetünk, azt szeretnénk, ha az A-csapat már a tavasszal kiharcolná a magasabb osztályba jutást, hogy a következő idényben az ifjúsági csapatból érkező játékosok komoly ellenfelekkel mérkőzhessenek. Ha a korosztályos ranglistákon két játékosunk kiharcolná a legjobb tíz közé jutást, akkor ifjúsági sportközpontot hozhatnánk létre, ami, ugye, állami támogatással járna – szólt a jövő terveiről a nagymácsédiak edzője.

A sportszeretetéről ismert Lancz István polgármester azt is elárulta, hogy nemcsak az aktív sportolókat támogatják, hanem a tömegsportot is: – Évente egyszer, december végén a község lakosai számára sportnapot szervezünk.

A kispályás focin és az asztaliteniszen kívül sakkban, valamint sportlövészetben is rendezünk versenyeket. Évről évre egyre többen jönnek el a tornaterembe, s remélem, két hónap múlva új részvételi csúcsot könyvelhetünk majd el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?