Ágyúsok a terrorveszély árnyékában

London.

London. Fura, ijesztő arcát mutatja mostanában London. Nevezhetjük ugyan bizonyos szempontból az európai futball fővárosának – sehol másutt nincs annyi sztárcsapat, mint itt -, de most ahogy az ember a város legforgalmasabb helyein, a Trafalgar Square-en, a Piccadilly Circusön vagy akár a Sohóban sétál, érzékelheti, félnek az itt lakók. Máskor a Highbury környékén szinte másról sem hallani, mint az Arsenalról, most bizony élőbb téma a közelgő háború fenyegetése, illetve a terrorveszély. Hogy aztán ez tényleg olyan léptékű-e, mint azt az ellenzék, vagy éppen a média egy része sugallja, tudja a csuda – de valahogy nem is lenne jó megtudni. A futballt egyelőre még nem fertőzte meg (nagyon) a politika, az Arsenal játékosai nagy menetelésük soros állomására, az Ajax elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre készülnek. Mostanában a csapat hívei már egyre többet beszélnek arról, hogy elérhető közelsége kerülhet a Manchester United 1999-es triplázásának lekopírozása, azaz a BL, valamint a Premier League és az FA Kupa megnyerése. Érdekes, a mindig visszafogott Arsene Wenger sem nagyon csitítgatja az optimistákat, bár szerinte a bajnoki cím megvédése, s a BL-döntőbe jutás az igazi cél, az összes többi ráadás lenne. Wenger, akinek hívei azt állítják, hogy az új szezon előtt új címert választott klub lassan új nevet is kap (Arsenal helyett Arsene-al lesz a menedzser tiszteletére), az angol futball első, a kontinensről származó menedzsere, aki kétszer is duplázni tudott. S minden edzőt figyelembe véve az első lehet, aki két egymást követő esztendőben megnyeri a bajnokságot és az FA-kupát.

A már Londonba érkezett Ajax ellen nagyjából az MU-t legyőző alakulatát küldi majd pályára, azzal a változtatással, hogy Thierry Henry visszakerül a kezdőcsapatba. Kérdéses ugyanakkor, hogy a brazil világbajnok, Gilberto Silva – aki egyfelől Wenger egyik kedvence, másfelől éppen egy holland csapat, a PSV ellen szerezte meg ősszel a BL történetének leggyorsabb gólját – visszakerül-e a kezdőcsapatba, miután a francia edző nagyon elégedett volt a Manchester United ellen pályára lépett középpályásai játékával, sőt, Viera mellett éppen a honfitársát helyettesítő Edu teljesítményét emelte ki. Az viszont biztos, hogy a lábát fájlaló Freddie Ljungberg nem épült fel. Különös csemegéje lenne a találkozónak Dennis Bergkamp szereplése, hiszen az Angliában Non-Flying Dutchmannek, azaz Nem-Repülő Hollandinak becézett csillag éppen az amszterdami piros-fehéreknél lett ismert játékos. A Groningen ellen a 2:1-es győzelem dacára nem túl jó főpróbát tartó Ajax a múltban bízik, ugyanis a Cryuff, Neeskens féle nagy generáció 1972 márciusában nyerni tudott az ,,ágyúsok” ellen Londonban. Nem beszélve arról, hogy a hollandok edzője, Ronald Koeman húsz évvel később éppen Londonban érte el legnagyobb klubsikerét, a Barcelona az ő góljával nyerte meg története során először és eddig utoljára a bajnokcsapatok tornáját. Visszatérve egy mondattal edzőkollégájára: Arsene Wenger különösen a bosnyák származású svédről, Zlatan Ibrahimovictól tart. A francia edző 2000 decemberében le akarta szerződtetni az akkor még a Malmőben futballozó csatárt, akinek Londonban már el is készítették a nevével ellátott kilences mezt, Zlatan azonban az utolsó pillanatban visszatáncolt, s három hónappal később aláírt az Ajaxhoz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?