Adamec a brazilok elleni mesterhármasát tartja a legtöbbre

<p>A 75 éves Jozef Adamec a szlovák futball egyik legismertebb alakja.&nbsp;</p>

A nagyszombati Spartak egykori 44-szeres csehszlovák válogatottjával, a négyszeres gólkirállyal a futballszövetség által létrehozott Hírességek Csarnokában beszélgettünk.  Mit tart sikeres pályafutása legszebb mozzanatának? Elégedett vagyok a karrieremmel. A legszebb emlékek az 1968-as pozsonyi mérkőzésen a braziloknak lőtt három gólomhoz főződnek. Hatvanezer néző előtt sikerült mesterhármast elérnem a dél-amerikai labdazsonglőrök ellen a 3:2-re megnyert meccsen. Azóta ez a bravúr csak az olasz Paolo Rossinak sikerült.  Ötvenöt éve, hogy Chilében a vb-ezüstérmes csapat tagja volt. Miként emlékszik vissza a világbajnokságra? Alig akarom elhinni, hogy már annyi idő eltelt azóta. Húszévesen az együttes legfiatalabb tagjaként mindhárom csoportmeccsen játszottam (Spanyolország 1:0, Brazília 0:0, Mexikó 1:3), a további meccseken viszont már nem kaptam lehetőséget. Igaz, akkor még nem lehetett cserélni. Így is óriási élmény volt a kispadról nézni a döntőt. Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy helyet kaptam a rendkívül erős válogatottban, amelyben Schrojf, Masopust, Popluhár, Pluskal és Novák is játszott. Beválogatásomban nagy szerepet játszott, hogy akkor katonaként a prágai Duklában fociztam, amelyre a nemzeti csapat épült. Masopusték nemcsak remek futballisták voltak, hanem nagyszerű emberek is.  A négy évvel későbbi mexikói világbajnokságon miért nem sikerült továbbjutni a csoportból? Rendkívül erős ellenfelekkel, a brazilokkal, az angolokkal és a románokkal kerültünk szembe. Úgy emlékszem, hogy a tizenhatos mezőnyből a legutolsóként utaztunk ki a vb-re, így komoly akklimatizációs problémáink voltak. Az első félidőket még bírtuk, ám a szünet után rendre elfáradtunk. Kár, hogy pont nélkül búcsúztunk, mert remek kollektívát alkottunk.  Miként gondol vissza az 1969-es, Ajax elleni nagyszombati BEK-elődöntőre? Amszterdamban lámpalázasan fociztunk, és 3:0-ra kikaptunk, a visszavágón viszont kapujukhoz szegeztük a hollandokat, Laco Kuna két gólt lőtt. Sajnos, több helyzetet is kihagytam, az utolsó percben egyedül törtem kapura, ám lövésemet a kapufa hárította. Vannak ilyen peches meccsek, amikor semmi sem sikerül. Ha a tévében felelevenítik a meccset, mindig elérzékenyülök, mert egy hajszálon múlt, hogy döntőbe kerüljünk.  Mennyiben más a mostani futball, mint az önök idejében volt? Óriási változások történtek a fociban, a mi generációnk talán valamivel technikásabb volt, ma viszont a gyorsaság a legfontosabb.  Az ön fénykorában Pelé vitte a prímet. Jelenleg kit tart a világ legjobbjának? Pelé fantasztikus játékos volt, szinte mindent tudott. A mostaniak közül nálam Lionel Messi a földkerekség első számú focistája.  A futballszövetség a napokban kis összejövetelt szervezett a jubiláló egykori játékosoknak. Mit jelentett önnek ez az ünnepség? Olyan érzés, mint amikor a bíró egy kiegyenlített meccs hajrájában tizenegyest ítél a javunkra. Nagyon kellemes meglepetés ez számomra.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?