Sport

A vívóból lett gyúró a foci-Eb-n is ott lehet

Nyártól a DAC női kézilabdacsapatának a gyúrója, előtte a dunaszerdahelyi futballakadémián tevékenykedett, s évek során tagja volt a korosztályos szlovák futballválogatottak szakmai stábjainak. Ludik György valamikor vívóként kezdte, csehszlovák bajnok is volt. Szakmája szemszögéből pillantottunk be a foci világába.
J. Mészáros Károly

2021. február 4. 16:17

gyúró

Mi a gyúró dolga a válogatottnál?
Elsősorban a masszírozás, de emellett nagyon sok a teendő. A bokafixációtól kezdve a sportitalok elkészítéséig, az edzések és a mérkőzések után a regenerációs italok összekeverése...

Marad ideje masszírozásra is?
Beosztott munkakörről van szó. Egy órával az edzés előtt megjelenünk, s társaimmal elkészítjük az italokat. Amikor jönnek a srácok, fél órával az edzés előtt, akkor már lehet tape-elni, masszírozni őket. Nyaklazítás, a forgók, a hátgerinc mobilizálása... Ilyeneket kérnek az edzés előtt. 

Amit kérnek a srácok, vagyis a játékosok, azt minden teketóriázás nélkül teljesítik?
Mindenképpen. 

Tehát nem ugyanazt kérik mindannyian, hanem különböző kívánságokkal fordulnak önökhöz? Amire éppen szükségük van?
Mindenkinek más a szokása. Például Bénes Laci az edzés előtt tape-eltette mind a két bokáját. Mást nem kért, se masszázst, semmit. Ő elment, jött a következő. Az egyiknek ilyen, a másiknak olyan fajta tape-et kell rakni. Olyan profi játékosokról van szó, akik már kipróbálták magukon a dolgokat, és tudják, mi felel meg nekik. Ezért testre szabottan dolgozunk.

Pavel Hapal leváltása után, Štefan Tarkovič érkezésével nemcsak a vezetőedző, hanem a szakmai stáb is kicserélődött a szlovák labdarúgó-válogatottnál, tehát a gyúrók is távoztak. Novemberben mégis közreműködött a szlovák labdarúgó-válogatottnál. Visszahívták?
Egy kis szerencsém volt, vagy annak volt balszerencséje, aki koronavírusos lett, vagyis az új stáb masszőrjének. A korábbi szakmai stábból a szertáros és egy fizioterapeuta maradt, a többiek az előző, Kozák-érából tértek vissza, ugyanis Tarkovič akkor, öt éven át másodedző volt. Megszólított a csapat orvosa pénteken, másnap teszteltem, negatív lett, utána jelentkezett a csapatvezető, majd az edző is, és közölték, ha tudok, vasárnap menjek, mert szükség van rám. Így kerültem vissza a válogatotthoz.

Gyúróként egyedül volt a szakmai stábban?
Egyedül kezdtem, de aztán a Slovanból jött egy kolléga, aki fizioterapeuta és masszőr. Később csatlakozott hozzánk a korábbi gyúró is, mert időközben negatív lett a tesztje. Valójában a novemberi mérkőzéseken öt fizioterapeuta és masszőr, valamint két orvos volt a válogatottnál. Hét ember felelt a játékosok egészségéért.

Ez megszokott létszám, vagy már felduzzasztott volt?
Erre csak egy példát mondok. Emlékszem, mikor a DAC focicsapata a Maccabi Tel-Avivval játszott edzőmérkőzést, hét asztalt hoztak be az izraeli gyúrók. Minden azon múlik, milyen jelentőséget tulajdonítanak szerepünknek. Az anyagi keret is befolyásolja, meg az is, hogyan bíznak meg az emberekben a játékosok. Mert hozzám se jár mindenki. A játékosoknak megvan a gyúrók között is a saját emberük, csak hozzá mennek. Rodák kapus például minden mérkőzés előtt hozzám jön maszszázsra. Šafranko, Mazáň is megtalál... Inkább azok, akik az U21-es keretből ismernek. 

Miután visszament az eredeti gyúró, nem merült fel, hogy esetleg megköszönjék az addigi munkáját?
Abszolút nem. Jó barátra találtam az új masszőrben, talán az összes társ közül a legjobban jöttem ki vele. Ő is örült, hogy nincs egyedül, mert a 26 játékosnak az italkészítés is bizonyos időbe telik. Kettőnknek gyorsabban, ügyesebben ment, szétosztottuk a munkát, így sokkal jobb volt dolgozni. Egyszer nekem már megköszönték az elvégzett munkát, amikor megtörtént a vezetőedző-váltás, utána felhívott a szövetség főtitkára. Akkor jóban váltunk el. Ez normális a futballban, ha az edzők váltanak, a szakmai stábból csak az marad, akinek egy kis szerencséje van, mert legtöbbször az új vezetőedző hozza a saját embereit. Ebből a szempontból az egész futball egy lutri.

Mivel mind a három novemberi mérkőzésen tagja volt a szakmai stábnak, ez azt is jelenti, hogy a jövőben is számolnak Ludik Györggyel, vagyis jövőre kiviszik a Európa-bajnokságra is?
Ez, sajnos, nem rajtam múlik. Amikor elbúcsúztunk a vezetőedzőtől, akinek ez a hatáskörébe tartozik, elmondta, hogy mindennel elégedett volt, s reméli, hogy ugyanebben a felállásban találkozunk legközelebb is. De ez még nem biztos, változhat. Három fizioterapeutával és három masszőrrel kimehetnénk az Európa-bajnokságra, szerintem. A vezetőedző javaslatát még a végrehajtó bizottságnak is jóvá kell hagynia. Ha megteszi, akkor megyek a szakmai stábbal, de ha nem, akkor sem történt semmi. Legalább ott voltam, megpróbáltam, megnéztem... A kijutás sikerélményét nem tudják elvenni senkitől se.

Legtöbbször csak az edzőket, a csapatvezetőt meg esetleg az orvosokat látjuk. A fizioterapeutákról és a masszőrökről már tudunk. Még ki a tagja a szakmai stábnak?
A videóelemző, a szóvivő, a szertáros... Összevissza tizenhat ember. 

Az Eb-kijutást jelentő belfasti győzelemből mivel részesedik a gyúrók egyike?
Ugyanaz az öröm jut neki, mint a többieknek. Eufória az öltözőben, s minden, ami ezzel jár. 

Gyúróként mit kellett hozzátennie a sikerhez?
A szokásos dolgokat. Semmi extrát nem csináltunk, csak amit máskor szoktunk. Úgy felkészíteni a játékosokat, hogy egészségvédelmi szempontból százszázalékos állapotban legyenek. Majd utána a regenerációt is elvégezhessék. 

Különleges mérkőzés volt az északírek elleni pótselejtező döntője: idegenben játszották, egy összecsapáson dőlt el a továbbjutás. Volt-e előtte valamilyen szokatlan óhajuk a játékosoknak a gyúróknál?
Minden a szokott módon ment. Valamennyi játékosnak megvan a saját rituáléja: van, aki nem igényel masszázst, valakinek csak melegítőkrémmel kell begyúrni a hátsó combját, mert az érzékeny, valakinek az Achillesét kell meggyúrni, mert műtve volt, és szükséges bemelegítenie... Szóval ugyanaz zajlott, mint az edzéseseken, amelyekre teljes felszereltségben mennek ki a játékosok, ezért ugyanazt megkapják, mint a mérkőzés előtt. 

Olyan is eszébe jut, hogy Rodák jó megmasszírozásával elősegítette a bravúrjait a kapuban? 
Nem mondhatnám. Nagyon ügyes fiú, minden mérkőzés előtt egy órácskára jön hátmasszázsra. Én már az U21-es válogatottól foglalkozom vele. Semmi extrát nem kér, mindig ugyanazt. 

A három novemberi válogatott-találkozó valamelyike után a korelnök, Peter Pekarík egy nyilatkozatában külön megköszönte a fizioterapeutáknak, hogy rendbe hozták a a következő mérkőzésre. Ebből is kivette a részét?
A mérkőzés után szétosztjuk a játékosokat. Legutóbb voltunk öten, így mindenkinek jutott két vagy három ember a kezdőcsapatból. És azok jöttek hozzám a regenerációra is. Az idősebbek jobban húznak ahhoz, akivel régen együttműködnek. Pekaríkot talán egyszer masszíroztam a Hapal-érában, mert a társamhoz járt. Amúgy ő profi játékos, szerény, nagyon sokat tesz azért, hogy 34 évesen is formában maradjon. Nyújt, koncentrál, jól bemelegít... Ez mind hozzátartozik. A szabadidejében meg jógázik, nyújtógyakorlatokat végez. Egyszóval foglalkozik magával. A többiekről is elmondható, hogy fél vagy egy órával az edzés előtt bemennek a konditerembe, és ledolgozzák azt, amit a klubban megszoktak. Aztán jön az edzés, utána lehetőségük van szaunára, jakuzzira, masszázsra, vagy mikor visszamegyünk a szállodába, ott uszoda, fitneszterem, regeneráció vár rájuk, meg elektrogépek, melyekkel a kisebb sérüléseket próbáljuk gyógyítani. 

Korábban, 2006-tól hat korosztályos válogatottnál is masszőrködött. Számtalan játékos testét hozta megfelelő állapotba, köztük Bénes Lászlóét is. Már akkor sérülékeny volt a doborgazi tehetség?
A bokára mindig nagyon figyelt, azokat tépelni kellett. Akkoriban nem volt nagyobb sérülése. Emlékszem, egyszer volt sípcsontgyulladása, s először jött az U18-as válogatottba. Az edző azt mondta, hogy rakjuk rendbe őt, mert egy mérkőzésen látni akarja. Az első meccsre még nem sikerült, de a másikra már felkészítettük, játszott egy félidőt, rúgott egy szabadrúgásgólt, adott egy gólpasszt, és utána az edző lecserélte, s mondta, láttam, tudom, ki ez a gyerek. Fizikailag nem a legszilárdabb srácok közé tartozik, de Németországban nagyon sokat fejlődött, sok izmot felszedett, s előbb vagy utóbb ez megmutatkozik majd.

2017-ben az U19-es válogatottal kijutott a lengyelországi Eb-re. Az milyen rangot jelent a gyúrók között, ha valaki közülük közreműködhet egy kontinensviadalon?
Vannak nagy sikerek a fociban, ez is a topba tartozik, ott van az elsők kö-zött. A társak gratulálnak, talán nem irigykednek, örülnek a sikernek.

Tizenhárom évig volt a DAC gyúrója. Dunaszerdahelyiként ezt hogyan élte meg?
Voltak nehéz időszakok, voltak jobbak, voltak igen jók. Sajnálom, hogy így ért véget, mert jött a koronavírus, és tavaly márciusban felbontották a szerződésemet a futballakadémiával, mert akkor ott dolgoztam. Nyártól a cseh–szlovák bajnokságban szereplő DAC női kézilabdacsapatánál tevékenykedem. 

A dunaszerdahelyi Fegyveres Zsolt doktor szintén tagja volt a szakmai stábnak a Hapal-érában. Őt is visszahívták a novemberi tétmeccsekre?
Nem volt velünk, mert ott volt a régi gárda két orvosa. Viszont Fegyveres doktornak köszönhetem, hogy a válogatottkarrierem elin-dult, mert ő ajánlott be Rudolf Nováknál, az egyik korosztályos válogatott edzőjénél. Akkor is hiányzott egy masszőr, s két mérkőzésre beugrottam helyette, és aztán ott ragadtam.

Kevesen tudják Ludik Györgyről, hogy valamikor vívóként csehszlovák bajnok is volt. Maszszőri kezében is benne vannak a pengeforgatás finom mozdulatai?
Azt, hogy erős a csuklóm meg az ujjaim, a vívásnak köszönhetem. A markolat fogása egész edzés alatt erősebb ujjakat adott, ami nagyon jól jön a masszírozásnál. És jelenleg még bírják a strapát is. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Hogy áll a szlovák vakcinaprogram?

Szputnyik V

Láthatjuk-e valaha a Szputnyik-szerződést?

Komárom

223 gyermeket írattak be a komáromi magyar alapiskolákba

Strédl Terézia

Elsuhant másfél tanév...

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: a NATO május 1-jéig megkezdi az afganisztáni misszió erőinek kivonását

Joe Biden

Biden: az amerikai csapatok szeptember 11-ig kivonulnak Afganisztánból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.