A szocsi játékok legnagyobb botránya az olimpia után robbant ki

Forró. Hideg. A tiéd.

Forró. Hideg. A tiéd. Ez volt a szocsi téli olimpia szlogenje, amely az állig felfegyverzett katonákról, de nyuszifüles sapkák lelátói erdejéről is emlékezetes marad.

Drámák a jégpályán

A szocsi olimpiarendezés egyik kampányarca a műkorcsolyázó Jevgenyij Pljuscsenko volt, aki 2007-ben, amikor a 2014-es házigazdáról döntöttek, talán még nem is álmodta, hogy Szocsiban is versenyezni fog. Az oroszok klasszisa a játékok programján először szereplő csapatversenyben aranyéremhez segítette hazáját, ám az egyéni verseny rövidprogramja előtt a bemelegítés során olyan rosszul érkezett jégre egy ugrásból, hogy elmozdultak a csigolyáit tartó csavarok, így vissza kellett lépnie.

Az oroszok így is ünnepelhettek, igaz, a női versenyben, ahol a 17 éves Agyelina Szotnyikova, aki hazájában is csak a második számú versenyzőnek számított az újdonsült Európa-bajnok Julija Lipnyickaja mögött, óriási meglepetésre legyőzte a címvédő koreai Ju-Na Kimet. Sokan vitatták az eredmény jogosságát, a nemzetközi sajtóban hosszú ideig cikkeztek arról, hogy a bírók felpontozták Szotnyikovát.

A játékok ideje alatt ez volt a legnagyobb botrány, mert szerencsére a terrorfenyegetések nem váltak valóra. A ragyogó napsütésben nem annyira téli, hanem inkább tavaszi olimpiának tetsző játékok hangulatára pedig nem nyomta rá a bélyegét a minden sarkon ott posztoló marcona katonák látványa sem.

A játékok három kabalafigurája – egy mackó, egy nyuszi és egy hópárduc – mindenkit jókedvre derített, a kabalákat formázó sapkákat vitték, mint a cukrot, így aztán a tribünökön vidám nyuszifülek lengedeztek a szélben.

Kuzmina címvédése

Anastasia Kuzmina a biatlonosok női sprintjének rajtja előtt puszit küldött a kamerába, aztán pedig imponáló magabiztossággal elindult a második olimpiai aranyáért. Mind a két lövészete hibátlan volt, állásban az utolsó lövés előtt még hagyott is magának néhány lélegzetvételnyi időt, hogy aztán a két nulla tudatában repülhessen a célig – s végül csaknem húsz másodperces előnnyel győzött. Ő lett az első női sílövő, aki egyéni számban meg tudta védeni a címét.

Az üldözéses versenyben hatodik lett, ezért elnézést kért a szurkolóktól. Adam Žampa, aki Szocsiban kellemes meglepetést szerzett a kombinációban elért ötödik, műlesiklásban pedig a hatodik helyével, meg is jegyezte: „Szégyellem is magam, hogy egy hatodik hely miatt örvendezek, amiért Nasztya bocsánatot kért az egész országtól…”

Kiváló eredményt ért el a magyar Miklós Edit is, akinek előzetes célja a legjobb hat közé kerülés volt. Erről egy hajszállal lecsúszott, hetedikként rangsorolták, de a célba érése után a kisszámú magyar szurkolótábor eufóriában ünnepelte a csíkszeredai születésű sízőt.

Jött a feketeleves

A szocsi játékok legnagyobb botránya jóval azután került napvilágra, hogy kialudt az olimpiai láng. Az egész a német ARD televízió dokumentumfilmjével kezdődött, amely már pedzegette, hogy Oroszországban államilag irányított dopping zajlik.

A moszkvai labort bezárták, elbocsátott igazgatója, Grigorij Rodcsenkov az Egyesült Államokba menekült, és tanúvallomást is tett. Így derült ki például, milyen kémfilmekbe illő módszerekkel, titkosszolgálati segítséggel cserélték ki a levett pozitív mintákat negatívra az olimpia ideje alatt is.

A szocsi doppingbotrány hatása máig érződik – a pénteken kezdődő pjongcsangi játékokon az orosz sportolók nem hazájuk képviseletében, hanem a semleges olimpiai zászló alatt indulhatnak. Már akiket a szocsi botrányról szóló jelentés értékelése után nem húztak ki a listáról…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?