A szlovákok ellen mutatkozik be Csoknyai

Mikler Roland

Ma 18.30-kor Magyarország–Szlovákia rangadó lesz a 2020-as férfikézilabda Európa-bajnokság selejtezősorozatának nyitófordulójában. A magyar válogatottat Csoknyai István irányítja majd, miután október elején a Magyar Kézilabda-szövetség menesztette a szövetségi kapitány posztról Ljubomir Vranjest.
 

Csoknyai 2009 és 2010 között egyszer már vezette a válogatottat, a többi között a 2010-es, magyar szempontból sikertelen Európa-bajnokságon is ő dirigált. Bár a svéd Ljubomir Vranjes menesztése után a Balatonfüredi KSE vezetőedzőjét ideiglenesen nevezték ki a csapat élére, Kocsis Máté, a magyar szövetség elnöke kijelentette, a januári olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is ő vezeti majd a válogatottat. „Zajlanak a tárgyalások a menedzserem és a szövetség között a részletekről, többek között a stáb összeállításáról is” – mondta Csoknyai, majd hozzátette, hogy igaz, ezt a keretet még nem ő állította össze, mert a nevezést még a kinevezése előtt le kellett adni, de megfelelőnek tartja arra, hogy mindkét októberi selejtezőt megnyerje. A magyarok szombaton az olaszok ellen lépnek majd pályára. „Kicsit fáradtan érkeztek a fiúk, mivel vasárnap még pályán voltak. A szerdai mérkőzésig összesen három edzésünk van, ezért a taktikai elemek gyakorlása mellett az is cél, hogy megfelelően frissítsük őket” – jelentette ki a szövetségi kapitány. Mikler Roland, a Telekom Veszprém kapusa is kiemelte, hogy nagyon kevés idejük volt felkészülni a meccsre, hiszen a szlovénok ellen júniusban sikeresen megvívott világbajnoki selejtezők óta hétfőn találkoztak először a kerettagok. Balogh Zsolt, a Mol-Pick Szeged játékosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovákoknak ugyan nincsenek világverő klasszisaik, de agresszív kézilabdát játszanak és több csapattagjuk klubszinten jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Hozzátette: nemcsak a négy pont megszerzése a fontos, hanem az is, hogy megfelelően összeszokjanak a válogatott tagjai.


„Megpróbálunk pontokat szerezni rögtön az első mérkőzésen, annak ellenére, hogy ez nagyon nehéz feladat lesz – kezdte a szlovák válogatott átlövője, Ľubomír Ďuriš, aki jelenleg a magyarországi Gyöngyös játékosa. Ďuriš ott volt az öt évvel ezelőtti szegedi mérkőzésen, amikor a szlovákok 31:30-ra legyőzték a magyarokat a 2014-es Európa-bajnoki selejtezősorozaton. Ez volt a két csapat utolsó egymás elleni tétmérkőzése. – Döntő jelentőségű lesz a védekezés, és kapusok teljesítménye. Fontos, hogy gyors gólokat lőjünk. Úgy gondolom, hogy a magyar válogatott kicsit lebecsül majd minket, és ebből mi profitálhatunk.” 


A szlovák keretben Ďurišon kívül még két NB I-es játékos szerepel: Marián Žernovič a Ferencváros, Kancel Ottó pedig a Balatonfüred kézilabdázója. A szlovákok másodedzője, Radoslav Antl pedig korábban az Egerben kézilabdázott. „Kaphattunk volna könnyebb ellenfeleket is. Nem szabad óriási célokat megfogalmaznunk, hiszen riválisaink a világ legjobbjai közé tartoznak, de meglepetésre bármikor képesek lehetünk. Nem akarjuk olcsón adni a bőrünket. Szeretném, hogy egy vagy két pontot szerezzünk az első két meccsünkön” – magyarázta Antl
A két csapat örökmérleg magyar szempontból 21 győzelem, négy döntetlen és hat vereség.


A nyolc selejtezőcsoport első és második helyezettje, valamint a négy legjobb harmadik jut ki a norvég, svéd, osztrák közös rendezésű tornára. A csoportharmadikok rangsora az első és a második helyezettek elleni mérkőzések alapján készül majd el. A tornát 2020. január 10. és 26. között Göteborgban, Malmőben, Stockholmban, Grazban, Bécsben és Trondheimben rendezik, így a három házigazda, Svédország, Ausztria és Norvégia válogatottja, valamint a címvédő Spanyolország automatikusan tagja a mezőnynek, amely első alkalommal lesz 24 csapatos. 

Érdekes

A magyar és a szlovák válogatott további mérkőzései:

2. forduló, október 27., szombat: Olaszország–Magyarország, Szlovákia–Oroszország
3. forduló (2019. április 10.): Oroszország–Magyarország, Olaszország–Szlovákia
4. forduló (2019. április 14.): Magyarország–Oroszország, Szlovákia–Olaszország 
5. forduló (2019. június 12.): Szlovákia–Magyarország 
6. forduló (2019. június 16.): Magyarország–Olaszország, Ororszország–Szlovákia
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?