A szlovákok csoportutolsók, a csehekkel játszanak

Szocsi |

<p>Egy vereség és egy rávezetések utáni vereség, utolsó hely a csoportban. Ezzel a mérleggel zárta a szocsi téli olimpia csoportkörét a szlovák hokiválogatott, amely szombaton a szlovénektől 3:1-re, vasárnap az oroszoktól büntetőkkel 1:0-ra kapott ki. A nyolcaddöntőben a csehek jönnek.<br />&nbsp;</p>

KIKÜLDÖTT MUNKATÁRSUNKTÓL

Cháráék védekezése szombaton még messze volt az ideálistól, vasárnapra azonban már összeállt.

Vereség a szlovénoktól

Szlovénia hokiválogatottja az ország fennállása óta először szerepel az olimpián, s rögtön a második meccsén győzni tudott.

A mérkőzés előtt mindenki a szlovákokat favorizálta, de Vladimír Vůjtek együttese még mindig nem tudta felvenni az olimpia ritmusát. Hiába volt negyven percen át 0:0 az eredmény, a harmadik harmad a szlovénoké volt. A szlovénok hat perc alatt ütöttek három gólt, a szlovákok már csak szépíteni tudtak.

„Nyernünk kellett volna, de már nem volt erőnk fordítani” – mondta gondterhelten Vůjtek a mérkőzés után. A csapatkapitány Zdeno Chára meg sem állt a szlovák újságíróknál, csak a külföldi sajtónak nyilatkozott. Ivan Baranka szerint minden hiba abban gyökerezik, hogy a szlovákok keveset tartózkodnak az ellenfél kapuja előtt. „Nem tudunk helyzetbe kerülni, mert egyszerűen nem vagyunk elég közel a kapuhoz” – tapintott rá a szlovákok problémájára Baranka.

A szlovének keretében csak egy NHL-es játékos van, de szombaton kora délután a Bolsoj Jégcsarnokban sokkal összeszokottabb, elszántabb csapat benyomását keltették, mint a tanácstalan szlovákok.

„Nagy nap ez nekünk – lelkendezett Robert Kristan, a szlovénok kapusa, aki a nyitrai extraligás csapatban véd. – Ez életem legnagyobb győzelme. Egyelőre nem is gondolkodom azon, mi fogad majd Nyitrán. Ez a nap az ünneplésé.”

Újabb sérült

A szlovák hokiválogatottat már az olimpia előtt hihetetlen sérüléshullám sújtotta, s a helyzet egyre romlik. Tomáš Marcinko az amerikaiak ellen szenvedett részleges térdszalag-szakadást, a szlovének ellen pedig Tomáš Kopecký dőlt ki agyrázkódás miatt.

A Florida támadójával Sebahudin Kovacevic ütközött, akinek megmozdulását a bírók nem vették észre. Kopecký szédelegve ment le a jégről, a későbbi vizsgálatok megerősítették, agyrázkódást szenvedett, és Szocsiban már nem léphet jégre.

„Nem foghatunk mindent a sérülésekre. Abból kell főznünk, amink van. A szlovénok ellen már jobban játszottunk, mint az amerikaiak ellen, remélem, hogy az oroszokkal már kiegyenlített meccset vívunk” – nyilatkozta Vůjtek, s szavai be is igazolódtak.

„Hidegháborús” csata

Előbb azonban még volt egy meccs. Az orosz–amerikai csoportmérkőzés az egész olimpia egyik legjobban várt eseménye volt. Az újságírók is csak külön jeggyel mehettek be rá, akinek nem jutott, az a tévében nézte a meccset. Még az sem számított, hogy esetleg éppen egy másik sportág versenyén volt, s ott esetleg éppen valaki érmekért harcolt… A sportolók is a képernyőre tapadva követték a „hidegháborús” csatát, a fél olimpiai falu a társalgóban nézte a rangadót.

A meccset végül büntetőkkel az amerikaiak nyerték, a sorsdöntő rávezetést T. J. Oshie értékesítette. Oshie egyébként összesen hat rávezetést végezhetett el. „Ha tudtam volna, hogy újra és újra engem küldenek oda, jobban figyeltem volna azoknál a rávezetéseknél is, amelyeket kihagytam” – jegyezte meg már a meccs után nevetve az amerikaiak hőse.

Egy pont a házigazda ellen

Egy ilyen vereség után még a szbornajának sem egyszerű összeszednie magát. A Bolsoj Jégcsarnok zsúfolásig megtelt, zengett a „Sajbu, Sajbu!”, de akciógólt nem láttunk. A szlovákok sokkal összeszedettebben játszottak, mint az első két találkozójukon. A kapuban a 2012-es vb hőse, Ján Laco kapott helyet Jaroslav Halák helyett, s néha egészen elképesztő bravúrokat mutatott be.

Az oroszok egyre elkeseredettebben támadtak, kétszer is a kapufát találták el, de a szlovákok a korábbi meccseikkel ellentétben remekül védekeztek, így végül a házigazda csak rávezetésekkel nyerte meg a mérkőzést. A szlovákoknál Handzuš és Tatar sem talált be, az oroszoknál Radulov és Kovalcsuk is sikeres volt.

A csehek jönnek

Az már a rendes játékidő leteltével nyilvánvalóvá vált, hogy a szlovákok az egy pontnak köszönhetően feljönnek az összesített táblázat 10. helyére, s így az ott 7. helyezett csehekkel találkoznak a legjobb nyolc közé jutásért. „Ez a meccs nagyon érdekes lesz egész Csehszlovákia számára” – mondta Vladimír Vůjtek, a szlovákok cseh szakvezetője.

Meglett az elveszett csapat

A kapitány nagyon elégedett volt az egy ponttal. „Azt, hogy rávezetésekkel kaptunk ki, a mi győzelmünkként értékelem – mondta a szlovákok cseh szakvezetője. – Megtaláltuk az elveszett csapatunkat. Laco nagyon jól védett, lehet, hogy kedden is neki adok lehetőséget.” (bt)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?