A spanyol bajnokság kilépett a Barcelona és a Real Madrid árnyékából

gareth bale

Nyolc forduló után a Real Madrid csak negyedik a spanyol bajnokságban. Ami ennél is nyugtalanítóbb, hogy most már 409 perce képtelen a kapuba találni a csapat. A spanyol lapok krízisről és összeomlásról írnak, a szurkolók Julen Lopetegui hátralévő napjait számolják. A madridiak pocsék formában vannak, ez tény, de a helyzet korántsem annyira meglepő, mint azt sokan gondolják. Erre a Barcelona ugyancsak gyenge bajnoki szereplése a legjobb példa.

Lopeteguit sokan féltették a Real kispadjától, de az oroszországi világbajnokság kezdete előtt két nappal kirúgott korábbi spanyol szövetségi kapitány hamar bebizonyította, hogy nem az epizódszerep kedvéért szerződött Madridba – ahol az első 100 napban ő uralkodott, méghozzá vasököllel.

Lopetegui Realja

Miközben a világ Cristiano Ronaldóért és Zinédine Zidane-ért sírt, Lopetegui kockázatos döntések sorát meghozva próbálta nyomatékosítani: ez az ő csapata. A nyáron összesen 140 millió euróért igazolt Álvaro Odriozolát, Thibaut Courtois-át, Mariano Díazt és Vinícius Júniort hetekig jegelte (a 18 éves brazil csodagyereket egészen a Castilláig száműzte a harmadosztályba), a világbajnokság legjobb játékosának választott Luka Modricra csak csereként számított, miközben megpróbálta beépíteni a Zidane-korszakban látványosan mellőzött Dani Ceballost. 

A leggyakoribb kérdésre, azaz, hogy miként fogja tudni pótolni Ronaldót és az ő szezononkénti 50 gólját, az volt a válasza, hogy egyének helyett csapatban kezdett gondolkodni: szeptember 22-ig hat különböző játékos talált be. A csapatjátékba nem nyúlt bele, de a Real láthatóan sokkal dominánsabb szerepet tölt be a mérkőzéseken az előző évekhez képest (több passz, több lövés, több labdabirtoklás). A Roma ellen 3–0-ra megnyert Bajnokok Ligája-találkozó után Sid Lowe, az egyik legelismertebb spanyol újságíró tudósításában azt írta, hogy ez a Real akár még jobb is lehet annál, amelyik sorozatban háromszor ért fel Európa csúcsára.

Az eredmények pedig Lopeteguit igazolták. Az Atlético Madriddal szemben elveszített Európai Szuperkupa után a Real sebességi fokozatot váltott, és elsöpört mindenkit, aki az útjába került.

Érdekes

Lassan felépülnek a Real sérültjei

A Real Madrid labdarúgócsapatának védője, Marcelo október 20-án, a Levante ellen, míg Isco október 28-án, az el Clásicón, a Barcelona ellen tér vissza a blancók keretébe – írja a spanyol Marca. A Real Madrid brazilja, Marcelo két héttel ezelőtt, a Sevilla elleni La Liga-mérkőzésen sérült meg. A szélső védő október 20-án, a Levante elleni bajnokin térhet vissza a fővárosiak keretébe. Isco az Espanyol ellen dőlt ki a sorból szeptember 22-én. Az ő visszatérése bizonytalanabb, de nagy valószínűséggel az október 28-ai rangadón, a Barcelona ellen léphet pályára legközelebb. Isco és Marcelo hiányzása óta egy meccset sem tudott megnyerni a Real Madrid. Daniel Carvajal és Karim Benzema nem vett részt a csapat szerdai edzésén, mivel ők még egyéni munkát végeztek. 

 

Aztán valami megtört hirtelen

Szeptember 26-án a madridiak egy sima hármast kaptak Sevillában, ami lehetett volna több is. A városi rivális Atlético ellen a visszavágási vágy sem vezetett eredményre a Bernabéuban, a a 0–0-s eredménynek még inkább ők örülhettek. A CSZKA Moszkva otthonában Toni Kroos eladott labdájából kaptak ki 1–0-ra, de 26 lövésük és három kapufájuk volt a 90 perc alatt – az xG-tábla szerint, amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri, is nekik kellett volna nyerniük. Ez a vereség megbocsátható, a Rubin Kazany is nyert már a Camp Nouban.

Már a három lőtt gól nélkül lejátszott mérkőzés is olyan mélypont volt, amilyenhez hasonlót 2007-ben produkáltak legutóbb, de a nyolcadik fordulóban a Deportivo Alavés kapuját sem sikerült bevenni – ilyen rossz sorozatra még nem volt példa a Real 21. századi történelmében. Jelenleg 6 óra 49 percen áll az az óra, amely azt számolja, hogy mióta nem lőtt gólt a csapat.

„Addig nincs baj, amíg a helyzeteink megvannak” – mondta Nacho a CSZKA-tól elszenvedett vereség után, és Lopetegui is hasonlóan nyilatkozott. A vészharangot még kár lenne megkongatni, Lopetegui kirúgásáról beszélni pláne, tekintve, hogy a Realnak tavaly is volt egy rossz sorozata, de tény, hogy az első 11 tétmérkőzésén még az a Rafa Benítez is sokkal jobb eredményeket ért el, akit aztán a szezon felénél páros lábbal rúgott ki Florentino Pérez elnök.

A Marca és a Mundo Deportivo krízisről ír, a Sport összeomlásról, az AS arról, hogy eddig csak rossz volt a Real, de most már szörnyű. Ebből a káoszból kellene kirángatnia a csapatot Lopeteguinek, akinek gyakorlatilag semmilyen klubedzői múltja nincs. Zidane talán nem tartozott a legnagyobb taktikusok közé, de futballistaként a legmagasabb szinten játszott, tudta hogyan kell menedzselni az öltözőt és szót érteni a legnagyobb egókkal. Ilyen téren Lopetegui tapasztalatlannak számít, mindenesetre a játékosok egyelőre kiállnak mellette. A csapatkapitány Sergio Ramos azt nyilatkozta, hogy őrültség lenne most edzőt váltani, legutóbb pedig Kroos emlékeztetett mindenkit a közösségi oldalán, hogy az elmúlt három szezonban is voltak nehéz pillanataik bőven.

Ahogy azonban Madridban, úgy Barcelonában sincs minden rendben. 

Érdekes

Messi nem véletlenül bohóckodik

Lionel Messiről készíti új produkcióját a világhírű Cirque du Soleil társulata. Az akrobatikus cirkuszi társulat először foglalkozik a labdarúgással egy műsorában. Messi egy videót posztolt Instagram-oldalán, amelyben piros bohócorral focizik a Cirque du Soleil logójával díszített pólóban. „Megtiszteltetés számomra, hogy bejelenthetem együttműködésemet a Cirque du Soleillel egy 2019-es új műsor elkészítésében, amely az életemről és a futball iránti szenvedélyemről szól” – írta a sportoló az Instagramján. A Cirque du Soleil közleményében azt írta: „a labdarúgó-legenda hihetetlen tehetségéből és eredményeiből merítenek ihletet a műsorhoz”. Az előadással 2019-ben kezdenek nemzetközi turnét, de még a helyszíneket és időpontokat sem jelentették be.

Valverde túl egyszerű a Barcelonához

A statisztikusok kiszámolták, hogy Gerard Piqué hibái kilenc pontjába kerültek a Barcelonának – amelyek, ha nem lettek volna, a katalánok most toronymagasan vezetnék a ligát. A gyenge szereplést viszont kár lenne kizárólag az ő nyakába varrni, mert nagyon úgy fest, hogy a problémák sokkal mélyebben gyökereznek, mint néhány egyéni hiba. Ernesto Valverde vezetőedző tavaly folyamatosan kivárásra, minimális kockázatvállalás mellett a tutira játszott, de az akkori keret nem is volt alkalmas másra. Nyáron azonban a vezetőség elköltött nem kevés pénzt (125 millió eurót) új játékosokra, hogy befoltozza a keretet, ennek ellenére a Barcelonán még mindig sokszor érezhető a tanácstalanság, amiből csak Lionel Messi és Philippe Coutinho villanásai képesek kirángatni a csapatot.

Valverde idén a nála kőbe vésett 4-4-2 és a 4-3-3 között vívódik. Míg előbbi a Barcelonához méltatlan, korlátolt és defenzív felállás, addig utóbbihoz nem ért. „Valverdét ki lehet venni a középmezőnyből, de a középmezőnyt nem lehet kivenni Valverdéből” – kritizálták a szurkolók a spanyol edzőt, akinek azt róják fel leggyakrabban, hogy nem képes megfelelően rotálni a játékosait. Piquénél öt, a mérkőzés végeredményét befolyásoló hibát számoltak össze, Clément Lenglet 35 perc után kiállíttatta magát a Girona ellen, Luis Suárez egy hónapja nem lőtt gólt, Ousmané Dembélé pedig akkor került ki a kezdőcsapatból, amikor épp kezdett formába lendülni. Az új igazolások közül csak a brazil Arthur kap folyamatos játéklehetőséget, miközben a 40 milliós Malcom eddig mindössze 25 percet töltött a pályán. „Hogyan lehetnék boldog, ha nem játszom?” – kérdezett vissza a szintén mellőzött Arturo Vidal a chilei válogatott sajtótájékoztatóján.

A Mestallában elért 1–1-es döntetlen után a Marca arról írt, hogy a Valencia 24 órával többet pihenhetett a mérkőzésre, mint a Barcelona, Valverde mégis csak egy helyen változtatott a Tottenham elleni kezdőhöz képest (Lenglet helyett Thomas Vermaelen játszott). Az újság azt is kiemelte, hogy Valverde mindkét összecsapáson a 80. perc után használta ki az első cserelehetőségét.

Érdekes

Új edző a sereghajtónál

A La Liga utolsó helyén álló Huesca a hivatalos oldalán jelentette be új vezetőedzőjét, Francisco Rodríguezt. A spanyol tréner az argentin Leo Francótól veszi át az együttes irányítását, aki a mostani szezon első menesztett vezetőedzője. Rodríguez korábban már dolgozott első osztályú csapatnál: négy évvel ezelőtt az Almeríát irányította, amely a 2014–2015-ös szezonban a tabella 19. helyén zárt, ami kiesést jelentett. Legutóbb a másodosztályú Córdoba kispadján ült a 40 éves szakember.

 

A feje tetejére fordult a spanyol liga

A Real és a Barcelona botladozása azonban messze túlmutat a két vezetőedzőn. Azt már az idény előtt sejteni lehetett, hogy az utóbbi évek egyik legizgalmasabb szezonja lehet a mostani Spanyolországban. Eddig beigazolódni látszik ez az állítás: nyolc forduló után a Sevilla vezeti a bajnokságot, az Alavésnek és az Espanyolnak ugyanannyi pontja van, mint a Realnak, az újonc Valladolid pedig mindössze egy győzelemre van a Barcelonától és az Atléticótól. A madridiak négymeccses nyeretlenségi sorozata is többről szól annál, hogy most épp nincsenek formában. Sevillában a legutóbbi öt alkalommal kikaptak, az Atléticót hat éve nem győzték le bajnokin a Bernabéuban, amióta pedig Abelardo irányítja az Alavést (december), csak a Barcelona, a Real és az Atlético szerzett több pontot a baszkoknál. A három találkozón egyébként a Real 50-szer lőtt kapura.

Még csak nyolc forduló ment le, de már nincs egyetlen veretlen csapat sem a ligában. Ahogy nyeretlen sincs. Az első és a 12. helyezett között mindössze hat pont a különbség (17 éve nem volt ennyire szoros), miközben Angliában például 12. A top 3 (Sevilla, Barcelona, Atlético) összesen 26 pontot veszített eddig, az Angliában élen álló hármas csak 12-t. Exponenciálisan számolva, Spanyolországban idén elég lehet 76 pontot gyűjteni a bajnoki címhez – ilyen kevés ponttal legutóbb a 2006/2007-es szezonban győztek. Az azóta eltelt tíz évben 87, 99, 96, 100, 100, 90, 94, 91, 93 és 93 pont kellett ahhoz, hogy valaki a tabella tetején végezzen.

Mindezt persze könnyű elintézni azzal, hogy a Barcelona és a Real gyengélkedik. A média ezt tolja le az emberek torkán: a négy legnagyobb spanyol sportújság másról sem szól, csak erről a két csapatról. A nemzetközi sajtó még rosszabb. De a helyzet ennél azért összetettebb.

Érdekes

Vidal nem tiszteli a Barcát?

A Barcelona vezérigazgatója, Pep Segura egy interjú során elmondta, hogy Arturo Vidal mutatott viselkedése tiszteletlen a csapattársaival szemben. A chilei középpályás nemrégiben az Instagram-oldalára posztolt egyértelmű üzenetet – egy mérges arcot – a kevés játéklehetőség miatt, majd később el is mondta egy nyilatkozat során, hogy nem boldog, amiért csak csereként kap esélyt a bizonyításra Ernesto Valverdétől. 

„Tiszteletlenséget mutatott a csapattársaival szemben. Hibázott, amit muszáj helyrehoznia, és biztos vagyok, hogy meg is teszi” – nyilatkozta Pep Segura, majd kitért a jelenlegi játékosállományra is, és elmondta, hogy a mostani keret erősebb, mint a tavalyi volt, tehát teljesítették a célkitűzéseket a nyári átigazolási piacon. A szakvezetőről, Ernesto Valverdéről is beszélt: „Kétéves szerződése van a klubbal, amit adott esetben három évre is meghosszabbíthatunk. A későbbiekben úgy fogunk dönteni, hogy az mindkét oldalnak jó legyen.”

Eltűnt a szakadék a két nagy és a többiek között

„Ha nem rendezzük a helyzetet nagyon-nagyon gyorsan, nemhogy olyan lesz a bajnokságunk, mint a skót [kétcsapatos], hanem konkrétan Európa legsz.rabb bajnoksága lesz” – figyelmeztetett Jose Maria del Nido, a Sevilla egykori elnöke hét évvel ezelőtt.

Hosszú évek kellettek hozzá, de a fizetésképtelenség teljesen eltűnt a spanyol futball két legmagasabb osztályából: a felhalmozott 600 millió eurós adósságot öt év alatt 50-re redukálták. A tévés pénzek elosztása mostanra sokkal racionálisabb (persze még így is óriási a Barcelona és a Real fölénye, de ez a fogyasztók miatt van így). A klubok bevételei folyamatosan gyarapodnak, egyre kisebb a szakadék a nagy- és a kiscsapatok között: idén nyáron 900 millió eurót költöttek a klubok játékosokra, de ebből csak 265-öt a Barcelona és a Real (tehát körülbelül a 30 százalékát). A nettó nyereség csak 100 millió euró lett, ami nem sok, de ahhoz bőven elég, hogy ezek a csapatok rövid távon fenntartsák magukat – a következő nyáron úgyis jön egy másik Premier League-klub, amely kifizet egy zsáknyi pénzt valamelyik játékosért (jó példa erre a 23 éves Jefferson Lerma esete, akit 28 millióért passzolt el a Levante a Bournemouth-nak).

„A spanyol bajnokság soha nem volt ennyire kiegyenlített” – mondta az utolsó előtti helyen álló Rayo Vallecano vezetőedzője, Míchel. A reális forgatókönyv az, hogy a Barcelona, a Real és az Atlético tudásbeli különbsége idővel kijön, és a szezon végén egymás között döntik el a bajnoki cím sorsát. Az optimizmus és az eddig látottak viszont azt mondatják, hogy idén végre tényleg összejöhet egy olyan izgalmas és kiegyenlített bajnokság, amilyen 11 éve nem volt Spanyolországban.

Érdekes

Hónapokra kidőlhet a Barcelona világbajnok védője

A Leganés otthonában elszenvedett 2–1-es vereség alkalmával megsérült Samuel Umtiti nem javul a remélt gyorsasággal, ezért elképzelhető, hogy műteni kell. Spanyol sajtóértesülések szerint, amennyiben operációra kerül sor, a játékos idén már nem léphet pályára. Ebben az esetben a Barcelonának három játékosa maradna két posztra: Gerard Piqué, Clément Lenglet és Thomas Vermaelen.

Kovács Gábor

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?