A Real Madrid centenáriuma

Száz évvel ezelőtt alapították a Real Madridot, amelyet az évszázad legjobb együttesének választottak. A világ talán legsikeresebb és legnépszerűbb labdarúgócsapata munkával ünnepelte az évfordulót, tegnap késő este a Spanyol Kupa döntőjét játszotta a Deportivo La Coruna ellen.

Száz évvel ezelőtt alapították a Real Madridot, amelyet az évszázad legjobb együttesének választottak. A világ talán legsikeresebb és legnépszerűbb labdarúgócsapata munkával ünnepelte az évfordulót, tegnap késő este a Spanyol Kupa döntőjét játszotta a Deportivo La Coruna ellen.

Madridban egy kicsit az egész év erről szól, de az igazi dátum, a Real nevű futballcsapat századik születésnapja, az tegnap volt. A Real, vagyis „királyi” név 1920 óta illeti meg a klubot, az akkor már ötszörös Spanyol Kupa-győztes csapat vezetői levelet kaptak az udvartól: XIII. Alfonz a legnagyobb örömmel ítélte oda a királyi címet a focistáknak. Lám, a múlt század elejére már a királyok is emberközelibbek lettek, vagy pedig XIII. Alfonz már akkor megérezte, hogy a legjobb politikai tevékenységek közé tartozik haverkodni a futballklubokkal.

,Alig harminc szurkolónk volt, és gyakran még egy komplett csapatot sem tudtunk kiállítani, megesett, hogy heten vagy nyolcan játszottunk” – emlékezett vissza az 1902-es kezdetekre a klub első elnöke, Julian Palacios. A csapat március 6-án Foot Ball Club néven alakult meg, és az angol Arthur Johnson volt az edzője.

A Charmantín stadiont 1924-ben avatták fel. Húsz évvel később dolgozta ki a polgárháború után egyhangúlag elnöknek választott Santiago Bernabeu a klub fejlesztési programját, amelynek része volt egy új aréna építése. A modern stadion 1955-ben kapta meg a Santiago Bernabeu nevet.

A csapat mindig híres volt arról, hogy a legjobb játékosokat igyekezett szerződtetni, 1930-ban például beszédtéma volt, hogy 150 ezer pezetáért, csillagászati összegért igazolta le Ricardo Zamorát, a parádés kapust. A legendás ötvenes években a legnagyobb sztárokat szerezte meg, Alfredo di Stefanót 1953-ban, Puskás Ferencet 1958-ban, Raymond Kopát 1959-ben. A csapat verhetetlen ezekben az években, sorra nyeri a spanyol bajnoki címeket és az európai kupákat.

A klub ma is nagyban űzi az átigazolási ipart, a világ két legdrágább szerződtetése is madridi, ott játszik Luis Figo és Zinedine Zidane, szóval sztárokban nincs hiány. Igaz, a költekezésnek az lett a következménye, hogy a klub már két évvel ezelőtt gyakorlatilag csődbe ment, és csak a jelenlegi elnök, Florentino Perez ügyes gazdaságpolitikájának köszönhető, hogy mára egyenesbe jöttek a pénzügyei. Olyannyira, hogy a pályán is sorra aratja a győzelmeket: egyre feljebb jön a hazai bajnokságban, a Bajnokok Ligájában pontvesztés nélkül jutott a negyeddöntőbe, és a klubvezetők ki is tűzték az idei célt: megnyerni a bajnokságot, a Spanyol Kupát és a Bajnokok Ligáját.

A klub nemzetközi sikerei, BEK/BL-győzelem: 8 (1955–56, 1956–57, 1957–58, 1958–59, 1959– 60, 1965–66, 1997–98, 1999– 2000), UEFA Kupa-győzelem: 2 (1984–85, 1985–86), Klub Világ Kupa-győzelem: 2 (1960, 1998)

A négyszeres gólkirály

Puskás Ferenc a Real Madrid futballcsapatában 1958 és 1967 között 372 mérkőzésen 324 gólt szerzett, és BEK-et, valamint Interkontinentális Kupát is nyert. Négyszer – 1960, 1961, 1963, 1964 – volt gólkirály.

Miután megkapta az állampolgárságot, négyszer szerepelt a spanyol válogatottban, s egyszer az Európa-válogatottban is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?