A ráadásban harcolták ki a pontokat a szlovákok

<p>Négy pont – ez a mérlege a szlovák jégkorong-válogatottnak az első két világbajnoki mérkőzése után. Vladimír Vůjtek védencei szombaton rávezetésekkel nyertek 4:3-ra Dánia ellen, vasárnap hosszabbítás után verték 2:1-re Fehéroroszországot.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A szlovákok mindkétszer telt ház, nagyszerű hangulatú lelátók előtt játszhattak, Ostrava a vb idejére „szlovák város” lett.

Galbraith varázsolt

A dánok ellen az első harmadban a szlovákok nem nagyon találták az összhangot, csak három kapura tartó lövést tudtak felmutatni. A szünet után azonban feljavult a játékuk, tűz alá vették Galbraith kapuját. A dánok kapusa varázsolt, mindent megfogott, a 25. percben pedig Gáborík kiállítása alatt a dán csapat Bjorkstrand lövésével vezetést szerzett – 0:1. A szlovákok rohamoztak, a második harmadban összesen 18 lövést küldtek Galbraith kapujára, de a dán hálóőr mindent védett, ha pedig nem, akkor a kapuvas sietett a segítségére…

Gól itt, gól ott

A szlovák nyomás a harmadik harmadban is folytatódott (ismét 18 lövés tartott a dán kapura), és a 48. percben megtört a Galbraith-varázs: emberelőnyben Sersen talált a hálóba – 1:1. Másfél perc sem telt el, és Viedenský is gólt szerzett – 2:1! A dánok azonban nem adták fel, egy fél percen belül Hardt egyenlített – 2:2. Újabb 74 másodperc elteltével Graňák ismét megszerezte a szlovákoknak a vezetést (a korong az egyik kapufától a másikig végiggurult a gólvonalon, s úgy pördült be a gólvonal mögé) – 3:2! Négy és fél perccel a rendes játékidő letelte előtt Sersent állították ki (ez volt a szlovákok harmadik kiállítása), s az újabb emberelőnyös helyzetből Nielsen egyenlített – 3:3.

Daňo bízott magában

Végül csak rávezetések döntöttek, a mindent eldöntő gólt Marko Daňo szerezte, így Szlovákia 4:3-as győzelemmel és két ponttal kezdte a vb-t.

„A rávezetéseknél megkérdeztem, ki szeretné lőni, és Marko jelentkezett. Az önbizalma döntött” – árulta el Vůjtek. A szlovákoktól csak ketten értékesítették a rávezetésüket: Marek Viedenský (az elsőt) és Marko Daňo. Gáborík mindkét próbálkozása kimaradt. A dán kapus később elmondta, videóról tanulmányozta a szlovák lövőket, de Daňót és Viedenskýt nem ismerte…

„Elővettem egy új hokiütőt, és mentem – idézte fel a sorsdöntő rávezetést Daňo. – Először használtam ezt a botot, szerintem a többi meccsre is meghagyom. Ki akartam zökkenteni a kapust, figyeltem a mozgását, vártam, hogy mit csinál. Láttam, hogy egy kicsit szabadon hagyta a területet a jobb kesztyűje felett. Oda lőttem, és szerencsére bement.”

Vůjtek elégedett

A szlovákok szövetségi kapitánya elégedett volt a két ponttal. „Félénken kezdtünk, nem tudtunk belelendülni, idegesek voltak a fiúk. A második harmadban kapott gól után azonban rákapcsoltak, s már mi irányítottuk a játékot. Szerintem egész végig jól játszottunk, sok lövésünk volt. Az ellenfél nem adta fel, akkor tudott gólt szerezni, amikor mi domináltunk. De nagyon örülök neki, hogy a szezonban most először sikerrel zártuk a rávezetéseket” – mondta a meccs után Vladimír Vůjtek.

Meszároš volt a hős

A fehéroroszok elleni mérkőzés szlovák emberhátránnyal kezdődött, de ebből nem született gól. Az 5. percben Marián Gáboríkkal szemben szabálytalankodtak gólhelyzetben, a megítélt büntetőt azonban a Los Angeles támadója nem tudta belőni (két meccs alatt ez volt a harmadik kimaradt rávezetése). Később a szlovákok kerültek emberelőnybe, sőt, 22 másodpercig 5 a 3 ellen játszhattak, de Lalande mindent védett.

A második harmad elején is emberhátrányba kerültek a szlovákok, de Bartovič így is gólhelyzetbe került, de a fehéroroszok kapusa most is bravúrral hárított. S tette ezt a továbbiakban is, így a második húsz percben sem született gól. Az utolsó játékrészben is a szlovákok voltak aktívabbak, de Lalande megbabonázta őket, az 52. percben pedig Szergej Kosztyicin révén vezetést szereztek a fehéroroszok – 0:1. A szlovákok azonban egy percen belül válaszoltak, Andrej Meszároš két védő és a kapus alatt bombagólt ütött – 1:1. Ez volt a Buffalo hátvédjének első válogatott gólja, de nem az utolsó: a hosszabbítás 2. percében egy újabb jó lövése után a korong utat talált a hálóba, így a szlovákok második meccsükön is két pontot szereztek.

A szlovákok legközelebb kedden este lépnek jégre, amikor Szlovénia lesz az ellenfelük. (SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?