A Premier League volt tavaly a legnyereségesebb

Düsseldorf |

<p>Az angol Premier League büszkélkedhetett a 2007/2008-as idényben a legnagyobb bevétellel és nyereséggel is az európai futballbajnokságok közül.</p>

A svájci Deloitte könyvvizsgáló cég évente megjelenő összesítése
szerint a szigetországi élvonal 2,44 milliárd eurós bevétellel zárta az előző szezont, a tiszta haszon pedig 234 millióra rúgott. A második helyen a német Bundesliga és a spanyol Primera División egyaránt 1,44 milliárdot kasszírozott, előbbi 136 milliós nyereséggel, utóbbi mérlegéről viszont nem áll rendelkezésre adat. Az olasz Serie A 1,42 milliárdos bevétellel (és 66 milliós haszonnal) a negyedik, míg a nagy ligák közül a sereghajtó a francia Ligue 1 lett 0,99 milliárddal, illetve 84 millióval.

Összesítve a kontinens futballjának forgalma tavaly rekordot jelentő 14,6 milliárd eurót tett ki, ebből az öt élbajnokság 7,7 milliárddal 53 százalékot "vállalt magára".

A legmagasabb nézőszámmal a Bundesliga büszkélkedhetett: a német meccseket átlagosan 39.500 szurkoló látta a stadionokban, ez a Deloitte előrejelzése szerint idén 42.600-ra emelkedik. A második helyen 2008-ban a Premier League végzett, amelynek találkozóira 32.500-an voltak kíváncsiak.

A legtöbb pénzt - a bevétel 71 százalékát - a franciák fordították a játékosok fizetésére. A spanyolok, olaszok és angolok mintegy 60 százalékot utaltak tovább a futballistáknak, míg Németországban a kereset fele a klubpénztárban maradt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?