A nem létező koronavírus és a mindenhol jelen lévő katonák

petervar

Hosszadalmas, tüzetes ellenőrzés után a prágai, majd a szentpétervári reptéren, aztán irány a város. De nem volt ilyen szerencséjük az oroszországi Eb-helyszínre érkező belga és szlovák szurkolóknak.

A helyieket nem érdekelték az otthon elvégzett PCR-tesztek, mindenkit leteszteltek. Úgy tűnt, hogy nagyon komolyan veszik a járványügyi helyzetet. 

Amint elhagyta az ember a Pulkovo repteret, egy egészen más világba csöppen. Mintha a Covid itt idegen fogalom lenne. Távolságtartás, szájmaszk nem létezik. ,,Nyugodtan vedd le a maszkodat. Nálunk nem kell semmi. A Covid csak egy kitalált dolog. Egészséges vagyok, szeretem a vodkát, nekem nem kell semmilyen oltás sem – mondja Iván Ivánovics taxis. – Ezerháromszázban egyeztünk meg. De ha adsz még kétszáz rubelt, gyorsabban ott leszel a stadionbanˮ – mondta. A plusz három euró megtette a hatását, szinte üres utakon haladtunk.

A Kresztovszkij Stadion felé közeledve olyan érzése van az embernek, mintha arab földön járna. Rengeteg felhőkarcoló, pompás épületek övezik a Finn-öblöt. Kimagaslik a földkerekség egyik legszebb stadionja, ahol a  Zenit játssza a meccseit. Az aréna környékén rengeteg zöldövezet, vidámpark, szökőkutak, kerékpárutak. Hét órával az esti találkozó előtt már zajlott az élet.
Legnagyobb számban azonban a biztonsági erők voltak jelen. Egy emberre három katona vagy rendőr jutott. Az orosz rendőrség elitegységei és a kutyások is jelen voltak. Rajtuk kívül sok önkéntes is mozgott, nagyon készségesek voltak, de nagyon kevesen tudtak helyes információval szolgálni. Az egyik kaputól a másikhoz küldik az embert, háromszor is megkerültetik a hetvenezres arénát. 
A rendőri jelenlét nem csak a stadion környékére volt jellemző. Szinte minden száz-kétszáz méteren biztonsági emberbe botlottak a szurkolók. Nagyon gyakran igazoltatnak is, főleg a kinézetre nem oroszokat. A metrók bejáratánál, melyen naponta 4 millió ember halad át, fokozatosan ügyelnek mindenre. Amint valakinél nagyobb utazótáska van, rögtön félreállítják, tüzetesen, szkennerrel átvizsgálják. ,,Óvatosnak kell lennünk. Mindenki szeme előtt ott lebeg a négy éve történt terrorista támadás, amely 14 emberéletet követelt” – mondta lapunknak Szergej.

Mivel a szombat esti orosz–belga meccsre csak korlátozott számban lehetett bejutni, így irány a szurkolói zóna. De oda sem lehetett bejutni. A biztonságiak egy idő után fokozatosan lezárták a bejáratokat, a bejutott szurkolók, mint a heringek, össze voltak zsúfolva. Természetesen senkin sem volt maszk, a biztonságos távolságtartásról meg inkább ne is beszéljünk. A környékbeli kocsmák, pubok megteltek, a szentpétervári fehér éjszakát milliók töltötték a városban.

A meccs után nagyon sokan a stadionból a város felé vették az irányt. A legtöbben alig álltak a lábukon. A hazai szurkolók a csalódottságukat és bánatukat alkoholba fojtották. Néha pattanásig feszült volt a helyzet, de az óriási fölényben lévő biztonságiak erővel megoldották, komolyabb rendbontásra nem került sor.

Duducz Tibor, Szentpétervár

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?