A nagyszombatiak kapják a legtöbbet

<p>A Szlovák Labdarúgó-szövetség tegnapi rendkívüli közgyűlésén szétosztották az állam által a stadionépítésre elkülönített 45 millió eurót. A legtöbbet a nagyszombatiak kapják, ott az új aréna építéséhez 13 millió euróval járul hozzá az állam. Dunaszerdahely 2,4 millió euróra számíthat.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A sportért is felelős oktatásügyi minisztérium áprilisban egyezett meg a futballszövetséggel arról, hogy tíz éven át évi 4,5 millió eurót szán a stadionok felújítására. A rekonstrukciós munkálatok legalább 40%-át a helyi önkormányzatoknak kell állniuk a klubokkal együttműködésben. A projektben részt vevő 21 várost már korábban kiválasztották, a támogatás nagyságát az határozta meg, hogy a létesítmények az UEFA rangsora szerint hányadik kategóriások lesznek. A rendkívüli közgyűlés most jóváhagyta a már korábban ismertetett javaslatot, a jelenlévő 83 küldöttből 82 szavazott mellette, s csak Viktor Blažek, a senicaiak klubelnöke szavazott nemmel.

A legnagyobb összeggel, 13 millió euróval a nagyszombatiak számolhatnak, mivel a 2015-re várhatóan elkészülő City Arena a válogatott céljait is szolgálja majd. Dunaszerdahelyen 3. kategóriás stadionnal számolnak, a város az államtól erre 2,4 millió euró támogatást kap.

Ján Kováčik, a szövetség elnöke elmondta, az első részletet Nagyszombatba utalják, mivel ott már folyik a stadion átépítése, a többi klub pedig aszerint kerül sorra, hogy ki mennyire lesz felkészült az átépítési munkálatok megkezdésére. „Nyitra, Bártfa, Poprád és Podbrezová már most jelezte, hogy lehet kezdeni. A legrosszabb állapotban szerintem a dunaszerdahelyi és a trencséni létesítmény van, ezért örülnék, ha ezek a hagyományos futballvárosok is gyorsan reagálnának.”

Mivel az önkormányzatoktól jelentős önrészre számít, a szövetség először az egyes városok képviselőivel tárgyal. „Ha valamelyikük nem vállalja a projektben való részvételt, akkor a várólistáról ugyanabból a régióból választunk egy másik várost – mondta Kováčik. – November 30-ig szeretnénk tisztán látni, legalább azt tudnunk kell, mely önkormányzatok vesznek végül részt a projektben. Természetesen tudatosítjuk a kockázatokat, tisztában vagyunk vele, hogy sok önkormányzat el van adósodva. Figyelembe vesszük az egyes városok jellegzetességeit is, például hogy Besztercebányán a védelmi tárca tulajdonában van a stadion. Az önkormányzatnak így el kellene kezdenie tárgyalni vele, hogy a város tulajdonába kerüljön a létesítmény. Az atlétikai pályáért senkinek nem kell aggódnia, szerződésbe foglaltuk, hogy az megmarad.”

Kováčik úgy véli, a felújított stadionokba szívesebben látogatnak majd ki az emberek. „Lesz tető a fejük felett, kulturált körülmények között szurkolhatnak, tiszta mellékhelyiségek várják majd őket. Manapság ez nem így van” – mutatott rá a szövetség első embere. (SITA, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?