A második hétre összpontosítanak a pólósok

póló

A világkupán egyaránt negyedikként végzett mgyar férfi és női vízilabda-válogatott is éremesélyesként várja a vizes-vb pólótornájának hétvégi rajtját.

A két csapat az elmúlt napokat akklimatizációs edzőtáborban töltötte, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az átállás a fukuokai körülményekre, amelyeket a pénteki utazást követően ismernek meg.

Kisebb teherrel

Minden nap dolgozunk azokon a javítanivaló dolgokon, amelyeket a vk mutatott meg. Persze, annyiban visszafogottabban, hogy az átállással járó fáradtság azért még befolyásoló tényező, ezt is figyelembe kell venni a gyakorlásnál, de biztató az összkép” – nyilatkozta a waterpolo.hu-nak Varga Zsolt, a férficsapat szövetségi kapitánya Kiotóból. Szerinte az idő nem sürgeti az együttesét, mivel a Horvátország, Argentína, Japán alkotta csoportból való továbbjutást semmi sem fenyegeti. „A csoportmeccsek kevésbé számítanak, a lényeg a második hét, az az a fázis, amikor igazán jól kell játszani. Azaz én akkor sem lennék kétségbeesve, ha az elején nem menne annyira, mint ahogy akkor sem lennék nyugodt, ha már most szuper színvonalon vízilabdáznánk, mert csak az számít, hogy a negyeddöntőtől milyen teljesítményre leszünk képesek.

Tavaly például a Margitszigeten a kulcsfontosságú meccset az olaszok nyerték, és Vogel Somáék végül csak a hetedik helyen végeztek. Vb-érmet legutóbb 2017-ben, szintén Budapesten szereztek, világbajnoki címeikből pedig a 2013-as, barcelonai a legfrissebb. Az eddigi egyetlen fukuokai világbajnokságot ötödikként zárták 2001-ben – érdekesség, hogy az akkori tornán szerepelt utoljára a válogatottban a mostani szövetségi kapitány.

Előzetesen nem szeretnének magunkra nagy terhet tenni, tavaly, a hazai rendezésű vb-n ugyanis ez rosszul sült el. A spliti Európa-bajnokságra azonban már összeállt a csapat. Ott mindent megtettünk egymásért, és ezt szeretném most is viszontlátni – nyilatkozta Jansik Szilárd csapatkapitány.

Érdekes

Éremesélyek nyílt vízen

A hétvégén a nyíltvízi úszás küzdelmei is megkezdődnek Fukuokában. A férfiak mezőnyében az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf, valamint Betlehem Dávid is kiváló formában várja a viadalt. Rasovszky idén már vk- és Ek-futamot is nyert, fiatal klubtársa pedig egy vk-bronz mellett az országos bajnokságon duplázott. Rajtuk kívül két olasz, egy német és egy francia úszó alkotja az abszolút élmezőnyt. A női mezőnyben a 18 éves Fábián Bettinát és a rutinos Olasz Annát is az első nyolcba várja Gellért Gábor szövetségi kapitány, aki a váltótól is dobogós helyezésre számít. (MTI)

Lépésről lépésre

A Bíró Attila vezette, a tavalyi budapesti vb-n második női válogatott Oitában hangolódott a hétvégén rajtoló tornára. A szakvezető elárulta, az átállás a játékokoknak sokkal jobban ment, mint a stábtagoknak, már csak azért is, mert mindegyikük nagyon élvezte, hogy Beppuban, a melegvízű hőforrások országos központjában a homokfürdőt is kipróbálhatták.

Ami a játékoskeretet illeti, a tokiói olimpián bronzérmes csapatból kilencen, a tavalyi vb-ezüstérmes gárdából 12-en utaznak Japánba, őket egészíti ki három vb-újonc, Neszmély Boglárka, Dömsödi Dalma és Hajdú Kata.

A csapat Kanada, Új-Zéland és Japán ellen ugrik a medencébe a torna első szakaszában, azaz reálisan már a vasárnapi (13:30) nyitómeccsen eldőlhet a csoportelsőség kérdése. „Noha a legutóbbi, montreali hivatalos mérkőzésünkön viszonylag simán megvertük a kanadaiakat, vasárnap sokkal szorosabb összecsapásra számítok. Természetesen győzelmet várok a csapattól, de ha nem úgy sikerül az első mérkőzés, ahogy elterveztük, akkor sem leszünk elkeseredve, a lényegi kérdések az egyenes kieséses szakaszban dőlnek el. Egy éve is kikaptunk az olaszoktól a csoportkörben, mégis a döntőig meneteltünk” – mondta Bíró, aki szerint védencei mellett a címvédő amerikai, a spanyol és a holland csapat a fő esélyes a döntős szereplésre.

A csapatkapitány Keszthelyi Rita kiemelte, akárcsak a tavalyi világbajnokságon, ezúttal is lépésről lépésre szeretnének haladni. „Szeretnénk jól játszani és a magunk elé felállított kihívásoknak megfelelni” – fűzte hozzá a Spanyolországban légióskodó világklasszis, aki mellett ott lesz a csapatban a kiskövesdi származású Máté Zsuzsanna és a honosított Rybanská Natasa is.

A magyar női válogatott 22 éve a döntőig jutott Fukuokában, ahol az olaszok bizonyultak jobbnak.

Érdekes

A magyar válogatottak keretei

Férfiak: Lévai Márton, Vogel Soma–Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Vigvári Vendel, Molnár Erik, Vigvári Vince

 

Nők: Magyari Alda, Neszmély Boglárka–Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Gurisatti Gréta, Geraldine Mahieu, Parkes Rebecca, Máté Zsuzsanna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Dömsödi Dalma, Hajdú Kata

Kvóták és keretek

A vízilabdatornáról a férfiak és a nők mezőnyéből is a két döntős szerez olimpiai kvótát. Óriási küzdelem várható, hiszen a rendkívül sűrű versenynaptár miatt – jövő januárban Eb-t, februárban pedig vb-t is rendeznek az olimpia évében – minden válogatottnak az a célja, hogy a lehető leghamarabb biztosítsa a helyét a francia fővárosban.

Fontos változás, hogy a vb-n első alkalommal gazdálkodhatnak 15 játékossal a szövetségi kapitányok, akiknek minden mérkőzés után lehetőségük van a változtatásra a 13 fős meccskeretben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?