A magyarok a csoportelsőségért, a szlovákok a 3. helyért küzdenek

klujber

A női kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában Szlovákia 22:36-ra kikapott Németországtól, Magyarország pedig 32:29-re legyőzte Csehországot.

A szlovák válogatott sorsa mondhatni már a 6. percben eldőlt, mikor a németek 5:1-re elhúztak. Ezt követően még sikerült egy gólra felzárkózniuk Lancz Barboráéknak, de 9:5 után már nem tudták megszorongatni ellenfelüket.

Szarková visszatért

Visszatért viszont a nemrég térd-műtéten átesett Simona Szarková, aki a magyar válogatott ellen még csak a kispadon ülve nézte társait. A Siófok KC két gólig jutó balátlövője a csehek ellen már kulcsszereplő lehet. A HC DAC kapusa, Oguntoye Viktória kispados volt, Hudák Emma 16 percet játszott, leginkább védekezésben. A szintén Dunaszerdahelyen szereplő irányító, Bízik Boglárka megszerezte első gólját a világbajnokságon, Lancz Barbora három, Bízik Réka négy gólt lőtt. Utóbbi játékos eddig tökéletes ítélet-végrehajtónak bizonyult a büntetőknél, a tornán hétből hetet lőtt az ellenfelek kapujába.

Javuló védekezés

A magyar válogatott sokkal jobban kezdett, mint Szlovákia ellen. Klujber Katrin vezetésével már a 13. percben 8:4-re vezetett, ezután jött a cseh időkérés. Fel is zárkóztak még Jeřábkováék, de egy gólnál közelebb nem kerültek ellenfelükhöz. A Szöllősi-Zácsik Szandrát továbbra is nélkülöző Magyarország 17:15-re vezetett a szünetben. A második félidő elején összeállt a magyar védekezés, Márton Gréta sorra csente el a csehektől a labdákat, e mellé eredményes támadójáték is párosult, és hatra nőtt a különbség. Az utolsó szűk húsz percben már csak a gólkülönbség volt kérdéses. Csehország végül valamelyest csökkentette hátrányát, és csak háromgólos vereséget szenvedett.

Golovin Vlagyimir azzal kezdte az értékelését, hogy hazudott a szlovákok elleni meccs után, mivel azt mondta, hogy 29 kapott góllal aligha nyernek még egyszer, ez mégis sikerült. Véleménye szerint ennek ellenére javult a válogatott védekezése, és a visszarendeződésben már kevesebb volt a hiba. „Mindkét csapat szinte megállás nélkül vezette a támadásait. A végjátékban kevesebbet hibáztunk, az ellenfelünk hibáit viszont sikerült kihasználni, ennek köszönhetjük a győzelmet” – zárta a végig nagyon feszültnek tűnő magyar szövetségi kapitány.

A képlet egyszerű

Az utolsó forduló előtt a magyar és a német válogatott 4-4 ponttal biztos továbbjutóként áll a négyes élén. Németország gólkülönbsége ellenben jelentősen jobb, mint ellenfeléé. Vámos Petráék így csak akkor végezhetnek csoportelsőként, és vihetnek magukkal 4 pontot a középdöntőbe, ha legyőzik a két ferencvárosi légióst, Emilyt Bölköt és Alicia Stollét is soraiban tudó Németországot. „Szerencsére mindig volt valaki, aki előrelépett a kritikus pillanatokban. A védekezést egy picit jobban oldottuk meg, remélem, meccsről meccsre tovább tudunk fejlődni benne. A németek ellen a legkeményebb csata vár ránk, de állunk elébe” – nyilatkozta a csehek elleni siker után Vámos.

A szlovákok a csoport harmadik helyéért és a továbbjutásért küzdenek majd. Mivel a cseheknek és nekik sincs még pontjuk, és előbbieknek jobb a gólkülönbségük, Bízikéknek csak a győzelem megfelelő.

„Elsősorban ki kell ürítenünk a fejünket. Ki kell elemeznünk azokat a dolgokat, amik eddig nem működtek. Koncentrálnunk kell és alaposan felkészülnünk, mivel ez is egy nagyon nehéz mérkőzés lesz. Mindkét csapat tudja, hogy mi múlik majd az ottani eredményen. A saját erősségeinkre kell figyelnünk, és győzelemre fogunk játszani” – mondta Pavol Streicher. A szövetségi kapitány hozzátette, hogy Simona Szarková még nem hozta azt, amit tud, de ezt várták. Azt viszont jó volt látni, hogy az egyéni párharcoknál, a különböző speciális mozgásoknál a térde úgy viselkedett, ahogy kell, ez pedig a játékos teljesítményén is javíthat majd.

Ha Szlovákia nem tud győzni, a folytatásban az úgynevezett Elnöki Kupában folytatja, ahol a 25. helyért küzdhet a többi csoportnegyedik válogatottal.

Elek Zoltán

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?