Sport

A képviselők megszavazták, mégis dugába dőlhet a rimaszombati fociakadémia terve

Rimaszombat | A képviselők megszavazták, mégis meghiúsulhat a rimaszombati labdarúgó-akadémia létrejötte. Már csak a polgármester aláírása hiányzik, de ha ez az új idény kezdetéig nem lesz meg, akkor erősen kérdéses a projekt jövője.
Bőd Titanilla

2018. július 24. 18:00

rimaszombati fociakadémia
Megújulhat a rimaszombati futballstadion - Michal Lichanec felvétele

Formaságnak ígérkezett a rimaszombati képviselő-testület keddi rendkívüli ülése, amelynek egyetlen programpontja volt: a magyarországi támogatásból, a diósgyőri futballklubbal közös együttműködésben megvalósuló fociakadémia, amelyről már hónapok óta tárgyalnak a városatyák. A képviselőknek arról kellett dönteniük, hogy a városi futballklub, az MŠK még az új idény kezdete előtt beléphessen az újonnan alakuló városi futballakadémiába, azaz az MFA-ba.

Domik Attila, a rimaszombati futballklub sportigazgatója lapunknak elmondta, Jozef Šimko polgármester az MŠK közgyűlésének elnökeként szerdán szavát adta, hogy támogatja az akadémia létrejöttét.

Levél a polgármestertől

A keddi testületi ülés előtt azonban azzal szembesültek a résztvevők, hogy a Bulgáriában szabadságoló polgármester által küldött levelet osztanak ki a képviselők között, amelyben az állt, még mindig nem látja biztosítottnak, hogy tényleg létezik az akadémiára ígért pénz. A támogatásról egyébként egy éve a Magyar Közlöny számolt be, amelyben a Diósgyőrnek juttatott támogatás felhasználási céljainál egy felvidéki akadémia megalapítása is fel van tüntetve, erre a célra 1,5 milliárd forintot (közel 4,8 millió euró) különítettek el.

A polgármester azt is elfogadhatatlannak tartotta a levél szerint, hogy az intézménynek csak egy ügyvezetője lesz, és nem kettő (egy a magyar fél, egy pedig a város képviseletében).

Bár a keddi ülésen jelen lévő 16 képviselő közül 13 megszavazta az MŠK belépését az MFA-ba, Rigó László alpolgármester nem írhatja alá a határozatot, mert Šimkótól azt az információt kapta, ez törvényellenes lenne. „Majd a polgármester úr eldönti, aláírja-e a határozati javaslatot, vagy sem” – mondta lapunknak Rigó László. Kérdésünkre hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy erre szombatig sor kerül, de még azt sem tartja kizártnak, hogy a polgármester hazautazik bulgáriai nyaralásáról.

 

Felvidék kis f-fel?

Az akadémiát övező vita már-már hagyományos színfoltjának számítanak Ivan Hazucha smeres képviselő megnyilatkozásai, aki előbb szecskavágóhoz hasonlította az akadémiát (egyik oldalon bemegy a szlovák gyerek, a másikon kijön a magyar), a keddi ülésen pedig arra mutatott rá, hogy a magyar kormány határozatában a Felvidék szó kis f-fel szerepel, ami „nem az elfogadást mutatja”. A határozatban egyébként „egy felvidéki futballakadémia létrehozásáról” írnak, és a magyar helyesírás szabályai szerint a tulajdonnevekből képzett mellékneveket kis kezdőbetűvel írjuk…

 

Elúszhat az idény

Ezzel viszont gyakorlatilag elúszhat ez az idény. A közép-szlovákiai III. liga – amelyben a rimaszombatiak jelenleg szerepelnek – 2018/19-es szezonja ugyanis szombaton rajtol, addig rendezni kellene a szövetséggel is a papírmunkát, vagyis hogy az MŠK helyett immár az MFA indulna a bajnokságokban.

Domik Attila sportigazgató szerint így nemcsak az akadémia, hanem az egész klub jövője bizonytalanná vált. „A magyar fél hamarosan értesít minket a döntéséről. Három forgatókönyv lehetséges: az egyik, hogy megvárják a novemberi helyhatósági választásokat, és utána egy új városvezetéssel kezdeményeznek tárgyalásokat, a másik, hogy egy magánakadémiát hoznak létre, a városi klub kihagyásával, a harmadik pedig, hogy keresnek egy másik várost vagy települést, ahol gond nélkül megvalósíthatják a terveiket” – nyilatkozta Domik.

A klub azzal számolt, hogy megvalósul az együttműködés a magyar féllel, hiszen a képviselők támogatták a kezdeményezést, így ennek fényében állították össze a keretet is, és így szólították meg edzőként a tapasztalt Anton Jánošt. „Leülünk beszélni az edzővel, hogy a magyar fél költségvetési hozzájárulása nélkül mi milyen feltételeket tudunk biztosítani, és hogy vállalja-e így is a feladatot. Ha azt mondja, befejezi, akkor én is befejezem, és csinálja a rimaszombati focit az, aki akarja” – tette hozzá keserűen Domik.

A város vagyonát védik

Rigó ezzel szemben hangsúlyozza, Rimaszombat városa nincs az akadémia ellen, a polgármester csak a jelenlegi feltételekkel nem ért egyet. „A testület egyetlen határozatában sem utasította el az akadémiát. A polgármester azonban úgy véli, a két fél közötti együttműködési szerződés csak a magyar oldal érdekeit képviseli. Mi azt szeretnénk, hogy a mi részünkről is legyen a klubban egy ügyvezető, és Dr. Képes Lóránt, a DVTK egyik jogi képviselője szerint, aki jelen volt az MLSZ-ben tett látogatásunkon, azt mondta nekem, ennek nincs akadálya. Ahogy annak sem, hogy a város a futballpályát és környékét, a 2 020 000 euró értékű városi vagyont ne átruházza a futballakadémiára, hanem hosszú lejáratú bérlettel oldjuk meg a használatát” – mondta Rigó.

Az alpolgármester aggályosnak tartja, hogy az önkormányzat nem egy másik önkormányzattal, hanem a DVTK képviseletében egy magáncéggel, a Borsodsport Investtel kötne együttműködési szerződést. „Mi a mostani határozatunkkal egy magáncégnek ingyen átadtunk 256 utánpótláskorú játékost, és egy III. ligás csapatot. Emellett városi vagyont is beteszünk a futballakadémiába, vagyis a polgármester fontosnak tartja, hogy nekünk is legyen beleszólásunk a dolgokba” – emelte ki Rigó. Az együttműködési és a társasági szerződés részleteiről még később is lehet tárgyalni, ám ahhoz, hogy a projekt a szombaton kezdődő idényben elinduljon, sürgősen alá kellene írni a testület keddi határozatát. Ha ez nem történik meg, akkor kútba is eshet a terv. Rigó azonban biztos benne, hogy nincs még vége a történetnek: „Szerintem lesz még tárgyalás a magyar féllel, ha komoly a szándéka.”

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vadkerti Imre

Trianonról írnak dalt Vadkerti Imréék

b

Tragédia: lezuhant a hídról az autó, egy személy életét vesztette

mm
Frissítve

Matovič megegyezett a fitneszközpontok tulajdonosaival

Jozef R.-t vádolta meg az ügyész Ernest Valko ügyvéd meggyilkolásával

pénz euró

Áprilisban 60 935 személy szorult szociális segélyre

koronavírus vuhan

Vuhanban 6,5 millió tesztet végeztek 10 nap alatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.