Losoncon tárgyaltak a fociakadémiáról, Rimaszombatban a magyarokkal riogatnak

rimaszombati fociakadémia

A III. ligás rimaszombati futballcsapat hétfőn megkezdte a felkészülést a tavaszi szezonra, de a magyarországi támogatásból létrehozandó futballakadémia ügyében nincs előrelépés, és még sportigazgatója sincs a klubnak. A magyar fél eközben Losoncon tárgyalt az akadémiáról.

Losonc lesz a befutó?

Miroslav Bitala, a rimaszombati klub ügyvezetője lapunknak azt mondta, a városi képviselő-testület most dolgozik egy új szerződésjavaslaton, amely rendezné a diósgyőri klubot képviselő Borsodsport Invest Kft. és a város viszonyát, és amely tisztázná az akadémia körüli kérdéseket. „Még mindig van esély rá, hogy nálunk lesz az akadémia, a magyar fél részéről megvan az érdeklődés” – mondta Bitala.

A diósgyőriek viszont már tárgyaltak a losonci önkormányzattal, és információink szerint jelenleg sokkal nagyobb esély mutatkozik arra, hogy a nógrádi városban jön létre az akadémia.

„Megerősíthetem, hogy volt januárban egy találkozó, de ebben a fázisban nem adunk további tájékoztatást az ügyről” – mondta lapunk érdeklődésére Mária Bérešová, a losonci önkormányzat szóvivője.

Nincs sportigazgató

A futballakadémia körüli huzavona miatt tavaly év végén elbocsátották a rimaszombati klub sportigazgatóját, Domik Attilát és az utánpótlásért felelős menedzsert, Richard Rubintot.

„Az utánpótlásért ezentúl ifj. Kovács Béla felel majd. Tapasztalt szakember Losoncról, aki a legmagasabb UEFA pro-licenccel rendelkezik” – tájékoztatott Bitala. A klub ügyvezetője szerint a sportigazgatói posztot Balajthy Dezső fogja betölteni, aki korábban évtizedekig volt a területi labdarúgó-szövetség alelnöke. Ő azonban lapunknak azt mondta, nem fogadta el a számára felkínált pozíciót.

Szekulics nélkül

Hétfőtől már edzenek a klub korosztályos csapatai és a felnőttek is. Az A csapatot januártól ismét Bari Jenő irányítja. „A keretről még korai beszélni, egyelőre csak annyi biztos, hogy a szerb középhátvéd, Milos Szekulics nem tér vissza hozzánk. Szeretnénk, ha együtt maradna a csapat, és meglátjuk, kikkel tudunk erősíteni” – mondta Bari, aki a célokról sem akart beszélni. A rimaszombatiak jelenleg a közép-szlovákiai III. liga második helyén állnak, azonos pontszámmal, mint az éllovas rózsahegyi B csapat. „Hogy beszélhetünk-e feljutási tervekről, az majd a keret erősségén fog múlni” – tette hozzá a szakvezető.

A gömöriek szombatra tervezik az első előkészületi mérkőzésüket, a tiszolciak ellen, jövő héten pedig a kálnóiakkal és a felediekkel találkoznak.

Hangulatkeltés

Mindeközben egyesek nacionalista hangulatkeltésre használják az akadémia ügyét. A december 21-i rimaszombati képviselő-testületi ülésen Rigó László alpolgármester beszámolt arról, hogy Felcsúton találkozott Takács Mihállyal, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójával, és ott a leendő akadémiáról egyeztettek. A Rigó László által felolvasott pontok között szerepelt például az, hogy a futballakadémia csak az utánpótlás részére lesz, és a kommunikációs nyelv a magyar lesz; hogy a stadiont nem fogják felújítani, csak rekonstruálni; hogy a felnőttcsapatot nem lehet finanszírozni majd a város által az akadémiának adott támogatásból, és hogy a város által kinevezett ügyvezető kompetenciáiról Szabó Tamás, a Borsodsport Invest és egyben a városi futballakadémia (MFA) ügyvezetője fog dönteni. 
 

Megmásított jegyzőkönyv

A felcsúti találkozóról készült jegyzőkönyvnek egy változata elkezdett keringeni a közösségi médiában is – ez két dologban tér el a szerkesztőségünk birtokában lévő, Rigó László alpolgármester és Petrík István, a városi hivatal jogi részlegének vezetője kézjegyével ellátott jegyzőkönyvtől.
Az első pontban, amelyben az szerepel, hogy a futballakadémia csak az utánpótlás részére lesz, a Facebookon keringő verzióban az áll: „csak magyar gyerekek részére lesz”. 
Az utolsó pont az aláírt jegyzőkönyvben így hangzik: „A város által kinevezett másik ügyvezető vagy sportigazgató kompetenciáiról Szabó Tamás, az MFA ügyvezetője fog dönteni.” Az interneten fellelhető változatban ezzel szemben ezt olvashatjuk: „A város által kinevezett ügyvezető, az eddigi tárgyalások alapján, csak formálisan tölti be a funkciót, mivel az összes döntéshozói jogkör az MFA magyar fél által, tehát Szabó Tamás által kinevezett ügyvezetőjét illeti.”
A kommentelők körében mindkét megmásított pont nagy felháborodást váltott ki.
A jegyzőkönyvekről és a tényleges feltételekről szerettük volna megkérdezni Szabó Tamást, a Borsodsport Invest ügyvezetőjét és Rigó Lászlót, Rimaszombat alpolgármesterét, de egyiküket sem tudtuk elérni.
 

Csúsztatások sora

Domik Attila, a rimaszombati klub elbocsátott sportigazgatója, aki tavaly jelen volt a város és a magyar fél közötti tárgyalásoknál, azonban lapunknak azt mondta, a tényleges jegyzőkönyvben is vannak csúsztatások. „Szabó Tamásnál konkrétan rákérdeztem az akadémia nyelvére, és ő azt mondta, hogy a nyelvhasználat kérdését is a szlovák törvényeknek megfelelően fogják rendezni. Az sem igaz, hogy az akadémiába a város által betett 200 000 eurót nem lehetett volna a felnőttcsapatra fordítani. Ez a II. ligára még mindig nem lett volna elég, de a befektető hajlandó lett volna pluszpénzt is áldozni a felnőttcsapatra. Azt sosem állították, hogy új stadion épülne Rimaszombatban, az elsődleges szempont az volt, hogy pályákat építsenek. A stadion főépületének megtekintése után azonban a bontást javasolták, a mostani főtribün helyén épült volna egy másik. A város által kinevezett igazgató pedig betekinthetett volna a könyvelésbe, és pontosan ellenőrizhette volna, mire fordítják a város pénzét” – tájékoztatott Domik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?