„A kajakozás egy különleges életforma”

Nána/Esztergom |

<p>„Kajak-kenu Nánán?”– kérdezett vissza ismerősöm hitetlenkedve a minap, amikor délutáni úticélomat említettem neki. A sportág hazai kedvelői viszont már nem lepődnek meg a Kayak Canoe Team Nána elnevezés hallatán.</p>

„Már többször fültanúja voltam versenyeken, hogy trencséni vagy pöstyéni szurkolók magyarázták egymásnak nagy hévvel, hol is található a szülőfalum”– meséli büszkén Stano Tamás, a klub alapítója, akit egy edzés után faggattam.

Persze nem csak a lokálpatriotizmus vezérelte, amikor kilépett a párkányi klubból a 26 éves kajakos. „Több szakmai nézeteltérésünk is támadt a TJ Dunaj vezetésével, ahol edzősködtem, ezért úgy döntöttem, megpróbálkozom egy saját egyesület megalapításával. Januárban alakult meg a polgári társulásunk, áprilisban pedig már a szövetség is hivatalosan regisztrált minket. Azóta nánai klubként veszünk részt a versenyeken.”

Míg Stano Tamás beszámolóját hallgatom, fél szemmel a környéket is figyelem. Pontosabban nem is figyelem, hanem gyönyörködöm benne. Az esztergomi Prímás-szigeten, ahol az edzések zajlanak, ugyanis valóban az aktív pihenésé lehet a főszerep. A Duna-parti főút csak néhány méterre van innen, mégsem hallani a város zaját, mindenki kedvére focizhat, kosarazhat, teniszezhet a csónakház körüli nagy területen. „Nagyon hálás vagyok az Esztergomi Kajak-kenu Sport Egyesületnek, hogy befogadott minket. Felajánlották, hogy szimbolikus áron itt tarthatjuk a kajakokat, de minden másban is segítenek, magyarországi versenyekre is elvisznek. Ügyünkhöz a nánai önkormányzat szintén pozitívan állt hozzá – a jövő évi költségvetés (mivel az idein már nem tudnak változtatni) már a kajakosokkal is számolni fog, valamint úgy tűnik, megkaphatjuk a volt laktanya egyik épületét is, ahol tornatermet szeretnék berendezni a téli gyakorlásokhoz. Egyébként a száraz edzéseket jóval színesebbé varázsoló kajakszimulátor megvásárlására szponzor híján kölcsönt kellett felvennem”– mondja Stano Tamás, aki a párkányi régióban szeretne elhelyezkedni tornatanárként, hogy a délutánjait a gyerekeknek szentelhesse.

Azoknak a 10–14 éves fiataloknak, akik úgy döntöttek, szabadidejüket nem a számítógép előtt szeretnék tölteni. A klubvezető szerint így megismerhetnek egy életformát – mert aki egyszer beleül a kajakba, az többet nem szeretne belőle kiszállni. „Természetesen a versenyszellem is sokakat megragad. A Komáromi Nagydíjon is kiválóan teljesítő Nagy Márkot például a júliusi országos bajnokságon az első ötbe várom. De nekem az a fontos, hogy a gyerekek magukhoz képest fejlődjenek, és hogy élvezzék, amit csinálnak. Jelenleg kilencen vagyunk, de szeretném, ha ez a szám úgy tizenötre nőne. Ha pedig többen leszünk, azt is megoldjuk” – bizakodik Tamás.

Aki csatlakozni szeretne a szimpatikus csapathoz, Stano Tamás facebook-oldalán minden szükséges információt megtalál. (ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?