A kadett világbajnokot is legyőzte

<p>Bátyja, István utat mutatott neki. Előbb Szlovákiába, majd a világversenyek dobogójára. A 19 éves Lévai Zoltán a minap Zágrábban lett junior vb-bronzérmes. Ő az első szlovákiai birkózó, aki kötöttfogásban érmet hozott e korosztály világbajnokságáról. Az esztergomi születésű versenyző tavaly augusztustól szlovák állampolgár. Birkózó bátyjaival, Istvánnal és Attilával Komáromban él.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

Három győzelem és egy vereség övezi Zoltán zágrábi bronzútját. Az 50 kilósok között könnyű bemelegítésnek tűnt a türkmén Umid Durdijev 9:1-es megleckéztetése. Utána következett a legnehezebb ellenfél, Rezo Chedri, az iráni kadett világbajnok. E csata jobbika már az elődöntőbe került. „Hallottam róla, hogy nagyon jó, fizikailag erős, ügyes, bárki nem lehet világbajnok” – mondja az ázsiairól Zoli, aki 5:4-re nyerte a hatalmas mérkőzést. „Kulcsfontosságú volt ez az összecsapás – teszi hozzá Lengyel Károly edző. – Nagyon összeszedte magát, de sokat ki is vett belőle. Az elődöntőben a későbbi ezüstérmes ukrán Olekszej Zsabszkijjal birkózott, de hiányzott belőle a tűz. Csak akkor ébredt fel, mikor felemelték az ukrán kezét.” Zoli a saját szemszögéből árnyalja a képet. „Délelőtt gyorsan jöttek a meccsek, egymás után három. Az iráni legyőzését követően azt hittem, megverem az ukránt is, és döntős leszek. Fejben nem tudtam kellőképpen koncentrálni, s mikor észbe kaptam, már késő volt. Szerencsére többórás pihenés következett, mert az éremcsaták csak délután voltak, Két órát aludtam is a szállodában, és rendesen összeszedtem magam a bolgár Nedjalko Petrov elleni bronzcsatára. Sikerült győzni.”

Tehát nem ismétlődött meg az idei junior Eb, amikor Zoli elvesztette a bronzmeccsét. „Olyan boldogtalan embert még nem láttam – tér vissza a kontinensviadalra Lengyel Károly, aki szerint védence és a szlovák birkózás számára is egyaránt sokat jelent ez a vb-bronzérem. – Megjött a kemény munka gyümölcse. Három éve van köztünk, s biztos, hogy fejlődésében jó irányba halad. Még jövőre is junior lesz, kellenek a tapasztalatok a szőnyegen. Akárcsak fivéreinek, neki is vérében van a kemény nevelés, otthon is sokat dolgoztak. Egyetlen vágyuk, hogy olimpiai bajnokok legyenek. Ennek mindent alárendelnek. Nem volt leányálom a lefogyása sem, hiszen a testsúlyának tizenöt százalékát adta le.”

A fogyasztás Zolit is megviselte. Őszintén beszél az ötven kilóba férésének történetéről. „Nagyon rossz volt. Ötvenkilenc–hatvan kilós vagyok. Három hét alatt fogytam le a megkívánt súlyra. Az utolsó két–három kiló volt a legnehezebb. Kegyetlen volt! Birkózás közben csak egyszer éreztem ennek a hatását. Az első meccsen akadt egy fél–egyperces időszak, amikor hirtelen éreztem az izomsavasodást, de átment rajtam, s onnantól már jó volt.”

Az csak legenda, és Zoli is most hallotta először, hogy édesapjuk (édesanyjukat korán elvesztették) reggelente azzal a kérdéssel ébresztette őket, hogy mi leszel, s rögtön választ is adott rá: olimpiai bajnok! „Ez nem így volt, de ettől függetlenül olimpiai bajnok akarok lenni – nyomatékosította a legfiatalabb Lévai fiú. – Zágrábi junior vb-bronzérmem mindenképpen az első lépés lehet a 2020-as ötkarikás elsőség felé.” Lengyel Károly ezt egy szakmai érvvel húzza alá: „Magas rangja van annak, ha valaki a juniorok között felállhat a dobogóra. A kadettokról ez még nem mondható el – jegyzi meg a Lévai fivérek mestere. – A junior már félig felnőtt, eredményessége azt jelzi: a felnőttek között is elindulhat, annyira egyforma a két kategóriában elért siker. Zolit is elindítom már ebben a mezőnyben.”

Hadd keresse helyét a legjobbak között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?