A Juventus a BL idei győztese

<p>Nem a későbbi győztes Bayern München, sem a vesztes döntős Borussia Dortmund kapta a legtöbb pénzt az UEFA-tól a Bajnokok Ligája 2012/13-as szezonjáért.&nbsp;</p>

A pénzdíj-győztes a negyeddöntőben kettős vereséggel kiejtett Juventus Torino – az olasz bajnok több mint 65 millió eurót kap a szövetségtől. A második és harmadik helyen a német döntősök vannak, meglepetésre őket a nyolcaddöntőben búcsúzó AC Milan követi. A magyarázat: a két olasz klub a tévéjogokból kaszált sokat. A milánóiak pl. másfélszer annyit, mint az elődöntőben elvérző nagy esélyes FC Barcelona. Marketingbevételek terén – ez főként a tévédíjakat takarja – szintén rendkívül jól teljesített a Montpellier. A csoportkörben búcsúzó francia klub 22,8 millió eurót inkasszált ezen a címen az UEFA-tól – ez több, mint a Barca vagy a Manchester United hasonló jellegű bevétele. Ha már a vörös ördögöknél tartunk: az angol klubok közül a United teheti el a legtöbb pénzt, ám 2-3 millió híján a maradék három angol BL-résztvevő is ugyanennyit kap az európai szövetségtől. A klubok a csoportba való bejutásért 8,6 milliós prémiumban részesülnek kapnak – akkor is, ha nem kellett selejtezőt játszaniuk –, a csoportküzdelmek során a döntetlenért félmillió, a győzelemért egymillió euró jár. A nyolcaddöntő résztvevői 3,5, a negyeddöntős csapatok 3,9 millió eurót kapnak. Az elődöntőért 4,9 millió jár, az elvesztett döntőért 6,5, a végső győzelemért pedig – a serlegen kívül – 10,5 millió euró. Az UEFA a 2012/13-as szezonért összesen 904,6 millió eurót osztott szét a 32 mezőny csapatai között – a legkisebb prémiumot a mindössze egy pontot begyűjtő Dinamo Zagreb kapta (10,5 millió eurót – ez egy átlagos szlovák élvonalbeli klub sokéves költségvetésének felel meg).

 

BL-bevételek, 2012/13 | Infographics
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?