A horvát kapitány tart a fáradtságtól

gumicsirke

Zlatko Dalic, az oroszországi világbajnokságon elődöntős horvát labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint csapatának problémát jelenthet majd az Anglia elleni mai (20.00) találkozón a fáradtság.

Bírják-e majd?

A szakember kiemelte: hat nap alatt két hosszabbításos mérkőzést játszottak (a nyolcaddöntőben a dán, a negyeddöntőben a házigazda orosz együttest búcsúztatták tizenegyespárbajban), ami összesen 240 percnyi játékidőt jelent. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy szerda estére frissek legyünk, hogy az Anglia elleni mérkőzésre találjunk energiát” – nyilatkozta Dalic.

A csapat támadója, Mario Mandzukic viszont nem tart attól, hogy fáradtak lesznek a moszkvai találkozón. „Már jó néhány éve várunk hasonló horvát lehetőségre, amihez most nagyon közel jutottunk. Az utolsó izzadtságcseppjeinket is a pályán hagyjuk, hogy elérjük a célunkat” – közölte a horvátok egyik kulcsembere.

A horvátok amiatt sem aggódnak, hogy ezúttal a Tottenham Hotspur klasszisát, a vb góllistáját vezető Harry Kane-t kell semlegesíteniük. „Minden tiszteletünk az övé, de mi már megállítottuk Lionel Messit és Christian Eriksent is, remélem, őt is sikerül” – mondta Dalic, aki bízhat abban, hogy a horvát védelem oszlopa, a Liverpoolban légióskodó Dejan Lovren már szerzett ehhez elég személyes tapasztalatot is.

A horvátok erős középpályájukra is alapozhatnak, amelyben Luka Modric kap főszerepet. A Real Madridot erősítő Modric nagyon nehéz, szoros és színvonalas mérkőzésre számít az elődöntőben, bár szerinte ezen a vb-n minden meccs hasonló. Felhívta övéi figyelmét, hogy az angolok milyen veszélyesek a beadásokból, szögletekből és szabadrúgásokból kapu elé ívelt labdák után – a Svédország ellen 2:0-ra megnyert negyeddöntőben mindkét angol gól hasonló szituációból született –, azok semlegesítésére pedig az eddigieknél is jobban kell koncentrálniuk.

Gumicsirkés bemelegítés

Ashley Young, az angolok védője elárulta: egyetlen játékostársának sincs kétsége afelől, hogy bejutnak a döntőbe. „A saját történetünket mi magunk írjuk” – mondta a Manchester United játékosa. Hozzátette: a csapat és a szakmai stáb tagjai is hisznek a győzelemben, amelyhez megfelelő akaraterővel és magabiztossággal rendelkeznek.

Eric Dier, a Tottenham középpályása szerint a siker fogalmát nehéz meghatározni, ő viszont csapattársai nevében is nyilatkozva kijelentette: az elődöntőbe jutást önmagában még nem tekintik annak. „Mi még éhesek vagyunk, és ennél is többre vágyunk. Remélhetőleg ezt a pályán is meg tudjuk mutatni” – nyilatkozta az angol labdarúgó. Hangsúlyozta: a siker reményében minden angol játékos kész alárendelni egyéni ambícióit a csapat érdekeinek, mert csak ez segítheti őket a diadalhoz.

Az angol táborban továbbra is remek a hangulat, erre alapozva vezényelte le a tegnapi edzést is Gareth Southgate szövetségi kapitány: Kane-ék egy gumicsirkét dobáltak egymásnak, nagy nevetgélés közepette. Nem ez az első eset a vb alatt, hogy az angolok tréningje megmosolyogtatja a szurkolókat. Korábban a középpályás, Jesse Lingard olyan fényképeket tett közzé, amelyeken a futballisták felfújható, színes unikornisok nyergében versenyeznek egymással a medencében.

Számok tükrében

A két válogatott eddig hét alkalommal találkozott egymással, az angolok négyszer, a horvátok kétszer győztek, egy összecsapás gól nélküli döntetlennel zárult. A legutóbbi két mérkőzésen angol siker született, a mindeddig utolsó horvát győzelem (3:2) 2007 novemberében volt, Európa-bajnoki selejtezőn – azzal a már biztos Eb-szereplő horvátok elütötték a kijutástól az angolokat.

Az angolok harmadszor és 28 év után először játszhatnak vb-elődöntőt, a mostani keret 23 játékosa közül 17 még meg sem született 1990-ben. Anglia egyaránt vesztesen hagyta el a pályát, amikor a legutóbbi három alkalommal világverseny elődöntőjében szerepelt: az 1996-os Eb-n és az 1990-es vb-n a németektől, az 1968-as Eb-n Jugoszláviától kapott ki. Eddig egyszer, 1966-ban nyert vb-elődöntőben, otthon Portugália ellen (2:1), akkor a világbajnoki címet is sikerült elhódítania. A horvátoknak ez a második vb-elődöntője, 1998-as debütálásukkor végül bronzérmesek lettek. Azóta a csoportból sem sikerült továbbjutniuk. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?