A győzelem Eb-részvételt érne a szlovákoknak

Zsolna |

<p>Gyorsan feledtetheti spanyolországi vereségét a szlovák labdarúgó-válogatott: ha a mai (20.45) ukránok elleni selejtezőjét megnyeri, egyenes ágon kijut a 2016-os Európa-bajnokságra.</p>

A szlovákok eddig egyetlen selejtezősorozatból tudták magukat kvalifikálni nagy világversenyre, 2010-ben a dél-afrikai világbajnokságon vehettek részt. Most a 2016-os franciaországi Eb is karnyújtásnyira van tőlük, de Ján Kozák szövetségi kapitány igyekszik csillapítani a túlzott várakozást a zsolnai találkozó előtt. „Az ukránok elleni nem ki-ki meccs lesz. Nem kötelező számunkra a győzelem, de szeretnénk győzni. Bízom benne, hogy nagyszerű szurkolóink támogatásával játékosaink már most megpróbálják kiharcolni a biztos Eb-szereplést” – nyilatkozta Kozák. A két csapat a pótselejtezőt érő harmadik helynél már nem végezhet rosszabbul a csoportban. Hazai siker esetén hat pontra nőne a szlovákok előnye az ukránokkal szemben, akik a selejtezősorozat hátralevő két mérkőzése után pontszámban még beérhetnék Hamšíkékat, de az egymás elleni rosszabb mérleg miatt már nem tudnák őket megelőzni. A kvalifikáció nyitányán Kijevben ugyanis meglepetésre 1:0-ra győztek a szlovákok, ezzel kezdték el nagy menetelésüket, amely zsinórban hat győzelem után szakadt meg a spanyolországi 2:0-s vereséggel (a barátságos találkozókat is számlálva kilenc meccsnél ért véget a győzelmi sorozat). Oviedóban Kozák bevallottan spórolt a mai meccsre, Makot és Hamšíkot is lecserélte a második félidő elején. A 61 éves szakember eltiltásuk letöltése után már számíthat Škrtelre és Kuckára, és vélhetően Pečovský is újra helyet kap a kezdőcsapatban. A napra pontosan egy évvel ezelőtti kijevi meccsen szerepelt gárdából sérülés miatt hiányzik Weiss és Ďurica (utóbbi helyén valószínűleg Saláta Kornél szerepelhet), Filip Kiss pedig ezúttal nem kapott meghívót. „Kiegyenlített meccset várok. Az ukrán csapat játékosai régóta együtt futballoznak, jól ismerik egymást. Nagy előnyük a szélsőjáték, amelyet támadásban a két hátvéd is hathatósan támogat. Szerintem ellenünk Timoscsuk is játszani fog, rá is figyelnünk kell” – mondta Kozák, miután videón megnézte az ukránok legutóbbi selejtezőjét. Mihail Formenko szövetségi kapitány csapata a fehéroroszok könnyed, 3:1-es legyőzésével hangolt a mai meccsre, úgy, hogy a félidei háromgólos vezetés tudatában már tartalékolhatott. Az ukránok jó formában vannak, utóbbi kilenc mérkőzésükön csak egyszer szenvedtek vereséget, a spanyoloktól idegenben 1:0-ra kaptak ki. „Nagy a tét, így nehéz találkozóra számítok. Fizikailag és játékban is jobbak vagyunk az ukránoknál, mentálisan kell megfelelően felkészülnünk. A keretünkben mindenkinek van már elég tapasztalata, ezért nem tartok attól, hogy túlpörögnénk” – jegyezte meg Lukáš Tesák, aki Oviedóban debütált a szlovák válogatottban. A zsolnai mérkőzésre telt ház előtt kerül sor, a fanklub az egész keleti lelátót érintő koreográfiára készül felvezetésként. A játékvezető a brit Martin Atkinson lesz, a meccset az STV 1 élőben közvetíti. (TASR, ot)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?