A győri Egervári Attiláé a jubileumi Tőkési Kupa

Egervári Attila

Kerek évfordulójához érkezett idén a díjugrató Tőkési Kupa, melynek 30. versenydélutánja zajlott a Czajlik ranchon. Szlovákiai és magyarországi lovasok egész sora indult, köztük a győri Egervári Attila, aki a kupa nevét viselő számban diadalmaskodott, Chicago nyergében. A tapasztalt lovast győzelme után faggattam.

Belülről hogyan élte át a versenyt?

Harmadik alkalommal nyertem Dunatőkésen. 2016-ban az Abanderáda díjában és a Mini-maxi számban voltam első Cimbalommal. Nagyon régóta járok ide, a családdal baráti a kapcsolatom. Klubom, a győri Hubertus LK a gesztora ennek a kupának. Mivel a magyar díjugratók nevezési listáján is lehet ide nevezni, kettős nemzetiségű versenyről van szó. Télen is járunk ide a gyerekekkel a fedeles sorozatra. Nagyon jó volt a pálya technikai része, neves magyar pályaépítőnk, Fodor István készítette. Szerencsére a közelünkben van ez a négy évszakos pálya, könnyen átjövünk, és tudunk élni a kínálkozó lehetőséggel.

Hosszú pályafutásában hova sorolható a mostani győzelmet?

Pont ötven éve, hogy versenyzem. 1973 júliusában indultam először Tatán az akkori Úttörő díjon, még piros nyakkendőben, amit fel kellett venni. Bár idén a Tőkési Kupa számaiban csak tízen versenyeztünk, nem von le a győzelmem értékéből, mert csak hibátlan lovaglással lehetett nyerni. Négyen verőhiba nélkül végeztünk. Verseny közben próbáltam kisebbeket fordulni, így tíz másodperccel lovagoltam gyorsabb időt, mint a második. Szerettem volna megnyerni ezt a versenyt. A lovat én tenyésztettem, az anyjával is versenyeztem. Nagyon híres apaságú ló, a mesés, kalandos életútú Chaccoo Blue II az apja, jelenleg is a világ legjobbjai között versenyez Amerikában. Félszemű létére teljesen egyenrangú partnere riválisainak. Magyar lovassal is ment világbajnokságon, most egy brazillal versenyez. És a legmagasabb szinten.

Ahhoz, mit szól, hogy a Tőkési Kupa a harmincadik felvonását is megérte?

Elsősorban Czajlik Jenő kitartásának és elhivatottságának köszönhető, de mit sem ér a színház színész nélkül. Az igazgató ide kevés. Kellett, hogy a lovasokat is ide hozzák. Engem talán kicsit a nemzeti érzelmem is csalogatott, mert apám székely ember volt, s én tudom, hogy mit jelent határon túli magyarnak lenni. Egy vérből valók vagyunk, és jövünk, ha tehetjük.

Indult több számban is idén Dunatőkésen?

Csak a Tőkési Kupában. Chicago közvetlenül ez előtt még Budapesten versenyzett. A magyar bajnokságra készültem vele, s még egy pálya kellett a kijutásunkhoz.

Érdekes

Kölcsey-leszármazott a mezőnyben

Négy rajtja is volt Kölcsey-Rieden Rolandnak a XXX. Tőkési Kupán. A Kölcsey család leszármazottja Németországban nőtt fel, de időközben visszajött Magyarországra, Budapestről érkezett. „A pályaépítő csalogatott ide, jelezve, hogy itt jó négy évszakos pálya van. Szerettük volna megismerni, Németh Viktóriával jöttem. Ő az Abanderáda díján második volt, aztán holtversenyben az élen végzett mindkét lovával, Rádiháza Görögtánccal és Whisperrel a kitartásos versenyben. Én a Tőkési Kupában lettem második Chaletta hátán. Másik lovammal nem ment ilyen jól. Igényes versenyszervezést, nagy vendégszeretet tapasztaltunk, élveztük a szereplést.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?