„A Davis-kupa nagyon sokat jelent nekem”

<p>Szlovákia ugyan 5:0-ra kikapott az USA-tól a Világcsoportba jutásért játszott osztályozón, Gombos Norbert teljesítményét azonban csak dicsérték a hozzáértők.</p><p>A 24 éves nádszegi származású teniszező a világranglistán 16. John Isnert is meg tudta szorongatni, de véleménye szerint Sam Querrey ellen jobban játszott.</p>

OROSKY TAMÁS

A csapat veresége miatt kicsit még mindig szomorú Gombos Norbertet Chicagóból való hazaérkezése után értük utol telefonon.

Hogyan értékeli szereplését a szlovák válogatott tagjaként az USA elleni osztályozón?

Úgy utaztam Amerikába, hogy edzeni fogok a fiúkkal, Martin Kližannal, Lukáš Lackóval és Michal Mertiňákkal. Nem számítottam arra, hogy játszani is fogok a találkozón, aztán a sérülések miatt úgy alakultak a dolgok, hogy mindennap pályára léptem. Egész jól ment a tenisz, és igen sok tapasztalatot szereztem.

John Isner ellen egész közel állt az első szett megnyeréséhez, a rövidítésben 4:2-re is vezetett. Bosszantja, hogy akkor elrontott egy röptét?

Igen, kicsit, mert tudtam, hogy az első játszmában én voltam a jobb játékos, és Johnt csak az erős szervája segítette ki. Láttam, hogy küzd saját magával, hogy görcsösen játszik és sokat ront. De egy ilyen magas játékos (208 cm – a szerk. megj.) adogatását nagyon nehéz fogadni, ráadásul egy stabil top 20-as teniszezőről van szó. A tie breakben 4:2-nél egy könnyű labdát rontottam el, de igazából az döntött a meccsen, hogy a saját szervámmal nem tudtam eléggé segíteni magamon. Isner az első szett után magabiztossá vált, vállalta a rizikósabb ütéseket, amelyek általában be is jöttek neki.

Mertiňák sérülése miatt párosban is szerepet kapott a világelső Bryan fivérek ellen.

Kár, hogy Mišo nem játszhatott, mert ő az első számú játékosunk a párosra. Ráadásul a tornákon sem gyakran játszok párost. De így is mindent beleadtam a mérkőzésbe, küzdöttem, amennyire tudtam, és próbáltam nyerni.

Három nap alatt a Sam Querrey elleni találkozó volt a harmadik meccse, nem érezte magát fáradtnak a világranglistán 52. amerikai ellen?

Gyakran a challengereken is naponta teniszezek, de azokon nincs ennyi ember a nézőtéren és nem három győztes szettig tart a meccs, amit fizikailag igen nehéz bírni... A Querrey elleni mérkőzés előtt éreztem egy kis fáradtságot, de ahogy elkezdtem játszani, már csak a teniszre összpontosítottam. Querrey is magas teniszező jó szervával, tudtam, hogy nehéz lesz hosszabb ideig játékban tartanom a labdát. Szerintem a hétvégén ellene játszottam a legjobban, a meccsnek nagyobb volt a tempója, mint Isner ellen. Picit könnyebben boldogultam az adogatásával. Bíztam magamban, tudtam, hogy talán még jobb is vagyok nála, de a tapasztalat megmutatkozott. Ő érezte, mely szituációkban nem kell sietnie, és olyankor meg is várta a hibáimat. Én többet akartam, aztán még többet, hogy legalább egy pontja legyen a csapatnak, és ebből jöttek a hibák.

Viszont összességében mindenki dicsérte a teljesítményét, a kapitány Miloš Mečíř is gratulált önnek.

A 0:5-ös végeredményt nem könnyű elviselni, még ha úgy is álltunk ki, hogy csak meglepetést okozhatunk. Szerettük volna, hogy minél jobb eredményt érjünk el, sajnos nem sikerült... A Davis-kupa nekem nagyon sokat jelent, nagyon örültem, hogy a csapatban lehetek. Jól érzem magam a válogatottban, és mivel nem csak magamért játszok, mindig több az akarat bennem, mint a hagyományos tornákon.

Akkor elfogadná a vezér szerepét, ami Igor Moška, a Szlovák Teniszszövetség főtitkára szerint a jövőben önre vár a csapatban?

Igen, ez jó lenne. De ehhez a ranglistán is feljebb kellene lépnem, más tornákon is hasonló teljesítményt nyújtanom, mint most, és jobb eredményeket elérnem. Az év végéig még szeretnék a jelenlegi 130. helyemről közelebb kerülni a top 100-hoz.

Hol folytatja az ehhez szükséges pontok gyűjtését?

Szombaton utazom Franciaországba, ahol jövő héten Orleans-ban kezdődik egy nagyobb challenger, majd pedig Belgiumban, Monsban indulok. Ezeket a tornákat már ismerem, tavaly is szerepeltem rajtuk. Utána viszont kipróbálom az ATP-tornákat, előbb Bécsben, aztán Bázelben vagy Valenciában, ahol a főtáblára jutás lesz a célom. Végül pedig a pozsonyi viadal következik. Ha ezeken jól fogok szerepelni, ott lehetek a 100. hely körül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?