A csúcson maradni

<p>Pozsony. Omladozó lelátók, a stadiont bontó munkagépek, a sátrakban fehér kesztyűs pincérek és kék egyenruhás hostessek, a klub egykori legendás játékosai, aláfestésnek egy kis rockzene – nagyjából így festett a pozsonyi Slovan labdarúgócsapatának szezon előtti sajtótájékoztatója, az utolsó, amelyet a bontásra ítélt Téglamezei Stadion (volt) pályáján tartottak.</p>

OROSKY TAMÁS

Itt kezdődött egykor a Slovan 1969-es nagy menetelése a KEK-ben, s remélhetőleg egy új sikerkorszak veszi majd kezdetét az új stadionban. Nagyjából ez volt az üzenete a tegnapi grandiózus sajtótájékoztatónak, amelyet a Corgoň Liga pénteki rajtja mellett egy szintén tegnapi kormánydöntés tett még aktuálisabbá, mely szerint az állam beszáll a Nemzeti Stadion építésébe. Az új arénának a Téglamezei Stadion helyén kell felépülnie, s az állam a stadionépítés költségeinek maximum 40%-át állja (legfeljebb 27,2 millió euróig), olvasható abban a memorandumban, melynek aláírásával Dušan Čaplovič oktatási minisztert bízta meg a kabinet. A memorandumhoz a kormányon kívül Pozsony önkormányzata, a futballszövetség és a Nemzeti Futballstadion Rt. csatlakozott – magánbefektetőként utóbbira hárulna a költségek 60 százaléka.

Ivan Kmotrík klubtulajdonos ennek ellenére nem tudta megmondani, mennyibe fog kerülni az új aréna megépítése. „Lehet, hogy 65, de lehet, hogy 75 millió euró lesz a végső költség. Jó lett volna, ha az állam 60%-ot, a város pedig a fennmaradó összeg nagy részét biztosította volna, de nálunk ez nem lehetséges, ismerve az érintett szervek pénzügyi helyzetét. Szakértőink szerint jövő év elején már megkezdődhet maga az építkezés, amely kb. 18–20 hónapig tarthat, azaz három éven belül elkészülhet a stadion, hogy a válogatottnak is legyen hol játszania.”

A Szlovák Labdarúgó-szövetséggel (SFZ) kötött egyezség szerint ugyanis a nemzeti csapat ingyen használhatja a létesítményt, amelyben a SFZ székháza is helyet kap. „Nagyon örülök, hogy a szerdai nap után elmondhatjuk, Európában már csak Moldovának nem lesz nemzeti futballstadionja saját fővárosában” – jegyezte meg Ján Kováčik, a SFZ elnöke.

Kmotrík egy teljes komplexumot álmodott a Téglamezőre, adminisztratív épületekkel, különféle szolgáltatásokkal, hogy „ne csak a bajnokikkor, kéthetente legyen benne élet”, a nagyobb kihasználtsághoz viszont (európai kupameccsek révén) a Slovan futballcsapata is hozzájárulhat.

Igaz, mind Samuel Slovák vezetőedző, mind Petr Kašpar menedzser sem tekintett ennyire előre, s inkább az idei célokról ejtettek szót. „Négymillió euróból fogunk gazdálkodni. Az előző idényben a bajnokság mellett a Szlovák Kupát is megnyertük, s mindkét címünket szeretnénk megvédeni, a Bajnokok Ligájában pedig túljutni a selejtező második fordulóján” – mondta Kašpar. Ebben három nevesebb érkező fogja segíteni az égszínkékeket: Pavel Fořt (Dynamo Dresden), Matej Jakúbek (Dubnica) és a szerb Milos Joszimov (Donji Szerb). Filip Lukšíkra (Myjava) és Lukáš Pauschekre (Sparta Praha) viszont már nem számíthatnak a Slovannál. „Jó játékkal akarjuk megismételni tavalyi elsőségünket. Remélem, az új futballisták könnyen beilleszkednek és erősségeinkké válnak, s szeretném, ha többen járnának ki a pasienkyi stadionba, hogy lássák, mi értük vagyunk” – tette hozzá Slovák.

A Slovan holnap a Corgoň Liga első fordulójában az újonc DAC-ot fogadja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?