A csoportelsőség felé

A pénteki szünnap reggelén az olaszországi női kézilabda világbajnokságon a magyar válogatott játékosai közül azok számára volt edzés, akik az eddigi három mérkőzésen viszonylag kevés lehetőséget kaptak, a többiek pihentek.

Farkas Ágnes egyszer talált be a spanyol hálóbasNS-felvétel – Nehéz napokon vagyunk túl, de az igazi erőpróba még előttünk áll – mondta Mocsai Lajos magyar szövetségi kapitány. – Angola ellen megszenvedtünk a győzelemért, majd következett a gyenge Kongó. A spanyolokkal szemben az volt fontos, hogy már ekkor biztosítsuk továbbjutásunkat.

A csoportelsőség – s ezzel a könnyebb ágra kerülés – még nem dőlt el. Ehhez a magyaroknak meg kell verni az egyre magabiztosabbá váló svédeket (kis szerencsével elég lehet a cél eléréséhez a döntetlen is). Az északiakkal utoljára napra pontosan öt évvel ezelőtt, 1996. december 7-én játszott a magyar válogatott, s Koppenhágában kikapott 31:26-ra. Ez az egyetlen vereség ellenük, szemben a 10 győzelemmel és 4 döntetlennel. A mostani siker azért lenne lényeges, mert akkor a nyolcaddöntőt követően a négy közé jutásért – legalábbis papíron – „legyőzhetőbb” ellenfél várna a Mocsai-gárdára. Második hely esetén viszont a negyeddöntőben az eddigi pontveszteség nélkül álló jugoszláv vagy orosz együttes következne.

Sokakat foglalkoztat az utóbbi vb-n és Eb-n egyaránt negyedik románok vesszőfutása: három vereségük után már csak akkor kerülhetnek a 16 közé, ha a „pofozógép” Kongó valamilyen csoda folytán legyőzi a spanyolokat. Ennek az esélye szinte a nullával egyenlő.

Az A-jelű szextettből az olimpiai bajnok dánok és a vb-második, franciák kiemelkednek. A magyar együttes innen kap majd ellenfelet a nyolcaddöntőben, de azt a körbeverések miatt még nem tudni, kit. A legvalószínűbb, hogy Macedónia vagy Hollandia következik kedden, de Kína is „képbe kerülhet”. Az Eb-ezüstérmes ukránok ugyanúgy pórul járhatnak, mint a románok, mert egyelőre két döntetlenjük van, és a két legerősebb válogatott csak most következik számukra.

A C- és a könnyű D-csoportból Jugoszlávia, Oroszország, illetve a címvédő Norvégia, valamint Szlovénia biztosan a 16 között van. Kisebb meglepetés, hogy a titkos esé-lyes Koreai Köztársaság már kétszer vereséget szenvedett.

Csütörtökön későn este a magyar válogatott a szünet utáni jó teljesítményének köszönhetően győzött Spanyolország ellen. A következő összeállításban szerepelt: Farkas A.–Balogh 5, Radulovics 5/2, Siti B. 3, Pádár 2, Farkas Á. 1, Kirsner 4 – cserék: Pálinger (kapus), Pigniczki 3, Kindl 1, Deli 3/1, Siti E. A két csapat meglehetősen régen, még 1994. június 29-én találkozott egymással, akkor Madeirán a spanyolok nyertek 24:23-ra. Mocsai Lajos szövetségi kapitány taktikai okokból egészen mostanáig nem adott lehetőséget Pigniczkinek. Nem szerette volna, hogy a spanyolok kiismerjék, ugyanis neki kellett semlegesítenie az első két fordulóban összesen 29-szer eredményes – egykori szovjet válogatott – 184 cm magas, 84 kg-os Morszkova-Kircsiket. Az elképzelés az elején nem vált be, mert az óriási termetű játékos szórta a gólokat, őrzőjét pedig kétperces kiállítással sújtották. Emellett a támadások sem voltak hatékonyak, így fokozatosan elhúzott a rivális. Aztán 14:9-et követően a szünetig sikerült faragni a hátrányból. A magyarok lendülete megmaradt, és a 39. percben már vezettek (16:15). Ezután Radulovics – ártatlan helyzetben, büntetőlövés közben – bokasérülést szenvedett, és nem folytathatta a játékot. A Mocsai-gárda ennek ellenére végig tartotta 2-3 gólos előnyét, és győzelme nem forgott veszélyben.

A mérkőzésen büntetődobás során (a hétméterest értékesítette, azután összerogyott) megsérült Radulovics Bojana, de szerencsére se bokacsonttörése, se szalagszakadása nincsen a magyar válogatott erősségének. Először úgy tűnt, hogy komoly a baj, de az éjszaka elvégzett röntgenvizsgálat szerencsére „csak” rándulást és bevérzést mutatott ki. Dr. Tállay András, a magyar csapat orvosa úgy nyilatkozott, hogy a kiváló átlövő ma a svédek, vasárnap a románok ellen nem léphet pályára, a keddi nyolcaddöntőben azonban már minden bizonnyal igen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?