A címvédő fölényes győzelme

Melbourne. A rajt utáni balesetet elkerülő Michael Schumacher (Ferrari) nagy fölénnyel nyerte meg az idénynyitó Forma–1-es Ausztrál Nagydíjat. A pályafutása 54. futamgyőzelmét arató német pilóta mögött a kolumbiai Juan Pablo Montoya (BMW-Williams) és a finn Kimi Räikkönen (McLaren-Mercedes) lett még dobogós.

Parádésan kezdte az új idényt a címvédő Michael SchumacherČTK-felvételA rajt előtti felvezető körre egyik Arrows sem tudott elindulni. A szabályok értelmében a német Heinz-Harald Frentzent és a brazil Enrique Bernoldit is a mezőny végére sorolták, mindketten a boxutcából vághattak a futamnak. Az élről kezdő brazil Rubens Barrichello (Ferrari) remekül kezdett, míg mögötte Ralf Schumacher megelőzte testvérét, Michaelt (Ferrari). A BMW-Williams rendkívül agresszív pilótája a célegyenes végén ráfutott a dél-amerikai autójára, mindketten kivágódtak a pályáról. Mögöttük még többen összeütköztek, ennek ellenére nem állították le a futamot. Ehelyett pályára küldték a biztonsági autót, s tizenketten maradtak versenyben. A safety car mögötti sorrend: Coulthard (skót, McLaren-Mercedes), Trulli (olasz, Renault), Montoya, M. Schumacher, Irvine (ír, Jaguar), De la Rosa (spanyol, Jaguar) volt. A biztonsági autó az 5. körben elhagyta a pályát. A 2. helyen száguldó Jarno Trulli sokáig maga mögött tudta tartani Michael Schumachert, de egy kisebb hiba miatt kisodródott. Az olasz pilóta autója a falnak csapódott, s a különböző alkatrészek a pályára hullottak. Emiatt újra beküldték a safety cart. Coulthard is hibázott, lesodródott a pályáról, csak a 4. helyre tért vissza, majd a Ferrari német csillaga belső íven megelőzte a kolumbiait, s az élre került. Nem sokkal ezután Coulthard autója megállt, a skót is befejezte a futamot. M. Schumacher magabiztos versenyzéssel végzet az élen.

Az Ausztrál Nagydíj (58 kör, 307,574 km), hivatalos végeredménye: 1. M. Schumacher (német, Ferrari) 1:35:36,792 ó (átlag: 193,011 km/ó); 2. Montoya (kolumbiai, BMW-Williams) 1:35:55,419; 3. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 1:36:01,858; 4. Irvine (ír, Jaguar) 1 kör hátrány; 5. Webber (ausztrál, Minardi) 2 kör h.; 6. Salo (finn, Toyota) 2 kör h.; 7. Yoong (malajziai, Minardi) 3 kör h.; 8. De la Rosa (spanyol, Jaguar) 5 kör h. Csak nyolcan értek célba!

A leggyorsabb kör: Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 1:28,541 p (37. kör).

Következik a világbajnokság 2. futama: Malajziai Nagydíj (március 17., Szepang).

A Forma–1-es világbajnokság állása az 1. futam után - pilóták: 1. M. Schumacher (német, Ferrari) 10 pont, 2. Montoya (kolumbiai, BMW-Williams) 6, 3. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 4, 4. Irvine (ír, Jaguar) 3, 5. Webber (ausztrál, Minardi) 2, 6. Salo (finn, Toyota) 1. Konstruktőrök: 1. Ferrari 10 pont, 2. BMW-Williams 6, 3. McLaren-Mercedes 4, 4. Jaguar 3, 5. Minardi 2, 6. Toyota 1.

NYILATKOZATOK – Michael Schumacher: – Nem láttam mindent a rajtot követő balesetről, csak azt, hogy Ralf és Rubens összeütközött. Azt sem tudtam, hogy mi volt az oka ennek. Féltem befordulni az első kanyarba, mert azt vettem észre, hogy egy autó elrepült mellettem. Végül a fűre hajtottam, ami valószínűleg jó döntés volt. Később nagy csatát vívtam Juan Pablo Montoyával, s Jarno Trullival is. Nagyon örülök a győzelemnek, mert néhány nappal ezelőtt még nem is gondoltam erre.

Juan Pablo Montoya: – Nagy csatát vívtam Michaellel, de nem tudtam sokáig magam mögött tartani. Csak idő kérdése volt, hogy mikor előz meg.

Kimi Räikkönen: – A baleset után az utolsó helyről indultam, de sikerült előre kerülnöm. A második boxkiállás után hibáztam, ezért nem volt később esélyem a második hely megszerzésére. Remélem, hogy legközelebb több szerencsém lesz.

- Az élről induló Rubens Barrichello és az őt a rajt után keményen támadó Ralf Schumacher egyformán a másikat hibáztatja az Ausztrál Nagydíj kezdetén történt baleset miatt.

– Én nem hibáztam, hiszem nem tartottam fel őt – mondta a Ferrari brazil pilótája. – Hirtelen azt láttam és éreztem, hogy valami eltalálta a fejvédőmet, majd röviddel később be is fejeződött a futamom. Buta dolog volt az ütközés, mert mi fordultunk volna be az első és második helyen a kanyarba.

A BMW-Williams német versenyzője másként emlékszik az eseményekre:

– Először kívülről, majd belülről akartam előzni, de ő mindkét esetben lezárta az utat. Ezért vissza akartam sorolni, de Rubens fékezett, majd az első kanyar előtt ugyanezt tette. Nagyszerűen rajtoltam, sajnálom, hogy semmilyen haszna nem volt.

- Nemzeti hősnek kijáró ünneplésben részesült Mark Webber, a Minardi ausztrál pilótája, miután az ötödik helyen végzett. Az Ausztrál-Nagydíjon, hazai közönség előtt debütáló Webbert a verseny után szurkolók tömege várta az istálló boxánál.

– Az egész éves tervünket teljesítettük már az első futamon - mondta Paul Stoddart csapattulajdonos. - Két pontot akartunk és az már megvan. A Minardi legutóbb az 1999-es idényben szerzett pontot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?