A Chelsea és a brit mentalitás

<p>A keddi Real Madrid– Schalke után szerdán is viharos meccs következett a labdarúgó BL-ben: a PSG hősies játékkal, hosszabbítás után verte ki a Chelsea-t a Stamford Bridge-en.</p>

KISS TIBOR NOÉ

„Amikor megkaptam a piros lapot, a Chelsea játékosainak viselkedése volt a legrosszabb. Úgy éreztem, mintha tizenegy csecsemő venne körül” – nyilatkozta a mérkőzés után Zlatan Ibrahimovic. A svéd csatárt a Chelsea–Paris Saint-Germain mérkőzés 31. percében állította ki a holland Björn Kuipers bíró, miután összecsúszott Oscarral. A brazil óriási fetrengésbe kezdett, az angolok játékosai pedig megrohamozták a játékvezetőt, aki rögtön pirosat adott Ibrahimovicnak. Az eset elsőre sem tűnt durvának, a lassításokból pedig kiderült, hogy Ibrahimovic visszahúzta a lábát ütközés közben: Oscarnak járt volna inkább Oscar-díj, mint Ibrának piros lap. A PSG csatára ezúttal joggal gúnyolódott az ellenfél játékosain, szánalmas volt nézni a brazil karmester szimulálását, és azt, ahogy a kék mezes futballisták hisztérikusan támadták a bírót.

A Chelsea már ekkor is elveszített néhány szimpátiapontot a semleges nézőknél, de ami a mérkőzésből hátralévő kilencven percben következett, azzal az angolok szinte megalázták magukat. José Mourinho csapata továbbra is kivárásra játszott – hazai pályán, emberelőnyben. A meccs színvonala nem is volt túl magas, de a párizsiakra nem lehetett panaszunk, a franciák vért izzadtak a továbbjutásért. Erőfeszítéseiket siker koronázta, s némi szerencsével kétszer is sikerült egyenlíteniük. A rendes játékidő végén David Luiz, a hosszabbítás hajrájában Thiago Silva fejelt gólt szöglet után, így a 2:2-es döntetlent követően idegenben lőtt gólokkal bejutottak a legjobb nyolc közé.

A meccs abszurditása, hogy a lefújás után Zlatan Ibrahimovicot a kiállítás ellenére is nagyobb hősként ünnepelték, mint a találkozót végigjátszó Diego Costát. A brazil származású Costa végig indolensen focizott, egy alkalommal pedig úgy lépett oda David Luiznak, hogy azért azonnal piros lapot kellett volna kapnia. Ez elmaradt, de a játékos így sem lehet büszke magára: úgy játszotta végig ezt a BL-sorozatot, hogy – center létére – egyetlen gólt sem szerzett.

Az igazi vesztes azonban José Mourinho, akit csapatával együtt az angol szakkommentátorok darabokra szedtek. „Ibrahimovic kiállításánál a Chelsea játékosai nyomás alá helyezték a bírót, Diego Costa ötven métert futott azért, hogy reklamálhasson. Ez számomra elfogadhatatlan. Hála az égnek, a PSG felállt. A franciák még tíz emberrel is jobban játszottak a Chelsea-nél” – mondta Graeme Souness, a Liverpool egykori legendás csatára, aki szerint a svéd kiállítását kiprovokáló viselkedés nem egyeztethető össze a „brit mentalitással”. Egyetértett Souness-szel az ugyancsak exliverpooli Michael Owen is, Jamie Carragher pedig arról beszélt, hogy bár tiszteli José Mourinhót, „a csapataira mindig is jellemző volt az, hogy bizonyos szituációkra így reagáljanak”. A lényeget mégis a BBC-nek dolgozó Mark Lawrenson foglalta össze: „A második félidőben a Chelsea elfelejtett futballozni.”

Az angolok a Chelsea kiesésével nagy bajba kerülhetnek. A Bajnokok Ligájában már csak két csapatuk van versenyben, de az Arsenal és a ManCity is az esélytelenek nyugalmával várja a nyolcaddöntő visszavágóját. A londoniak odahaza kaptak ki 3:1-re a Monacótól (megint egy francia klub…), a City pedig a Barcelonától szenvedett 2:1-es vereséget, ugyancsak a saját stadionjában. Az Európa Ligában pedig már csak egy angol klub (az Everton) áll versenyben, vagyis akár az a kínos helyzet is előállhat, hogy a legjobb nyolc közé sem a Bajnokok Ligájában, sem az Európa Ligában nem jut be angol egyesület.

A játéknap másik meccsén rekordok dőltek meg. A Bayern München 7:0-ra verte odahaza a Sahtar Donyecket, így a Bayern – az európai klubok között egyedüliként – negyedszer szerzett hét gólt egy BL-mérkőzésen. Rekordot döntött egy ukrán focista is, Olekszandr Kucser, akit a 3. percben állítottak ki a találkozón (egyébként jogtalanul, az ukrán becsúszásánál Mario Götze feldobta magát…). A 7:0 azonban 7:0, ráadásul a Bayern kezdőben szereplő mezőnyjátékosainak mindegyike vagy lőtt egy gólt, vagy legalább adott egy gólpasszt. Csapatmunka volt ez a javából.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?