A birkózó Mijaín Lopez olyat tett, amit senki előtte

Mijaín Lopez

A kubai Mijaín Lopez kedden megnyerte a kötöttfogású birkózók 130 kilogrammos súlycsoportjának döntőjét a párizsi olimpián, ezzel az első sportoló lett, aki ugyanabban a versenyszámban öt nyári játékokon aranyérmet tudott szerezni.

A 41 éves legendás sportoló, aki első világbajnoki címét 2005-ben Budapesten – a fináléban Deák-Bárdos Mihály legyőzésével – szerezte, a 2008-as pekingi olimpián kezdte meg ötkarikás diadalmenetét, majd Londonban, Rióban és Tokióban is könnyedén győzni tudott.

A kubai klasszis már a tokiói játékokra is úgy utazott el, hogy előtte évekig egyetlen nemzetközi viadalon sem indult és ezúttal is úgy állt szőnyegre, hogy a 2021-es diadala után nem birkózott.

Az előző év végén aztán jelezte, hogy Párizsban ismét számolni kell vele és idén kivívta hazájában az indulási jogot, majd a francia fővárosban úgy lépett szőnyegre, mintha Tokió óta semmi sem változott volna. Előbb hétfőn a dél-koreai Szeung Csan Lit 7–0-ra, majd az irániak világbajnoki címvédőjét, Amin Mirzazadehet 3–1-re győzte le, az esti elődöntőben pedig az azeri Sabah Saleh Shariati sem okozott neki problémát (4–1).

A keddi fináléban nagy meglepetésre a kubai születésű chilei Yasmani Acosta Fernandez volt az ellenfele, aki egy pillanatra sem tudta megnehezíteni a dolgát. Az első menetben Lopez leküldette, majd onnan pörgette ellenfelét, a második szakaszban ismét a chileinek kellett parterhelyzetbe hasalnia, a hajrában pedig a sportág legnagyobb alakja mögéje került és 6–0-s diadallal szerezte meg ötödik olimpiai aranyát.

A nap másik két fináléjában amerikai és japán siker született. A kötöttfogásúak 60 kilogrammos kategóriájában Fumita Kenicsiro, a nők 68 kilós súlycsoportjában pedig Amit Elor győzött. Utóbbinak a kirgiz Meerim Zsumanazarova elleni 3–0-ra megnyert fináléját Sleisz Gabriella vezette.

Eredmények, birkózás:

    kötöttfogás 60 kg, olimpiai bajnok:

   Fumita Kenicsiro (Japán)
2. Csao Li-kuo (Kína)
3. Ri Sze Ung (Koreai NDK) és
   Zsolaman Sarsenbekov (Kirgizisztán)
    a döntőben:
Fumita–Csao 4–1

    kötöttfogás 130 kg, olimpiai bajnok:

   Mijaín Lopez (Kuba)
2. Yasmani Acosta Fernandez (Chile)
3. Amin Mirzazadeh (Irán) és
   Meng Ling-cö (Kína)
    a döntőben:
Lopez–Acosta 6–0

    nők, 68 kg, olimpiai bajnok:

   Amit Elor (Egyesült Államok)
2. Meerim Zsumanazarova (Kirgizisztán)
3. Ozaki Nonoka (Japán) és
   Buse Tosun (Törökország)
    a döntőben:
Elor–Zsumanazarova 3–0

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?