2018 sporttragédiái: elhunyt Szepesi György és Jozef Adamec

szepesi

Több kiváló sportembertől örök búcsút kellett vennünk idén. Rájuk emlékezünk összeállításunkkal.

Szepesi György (1922–2018)

96 éves korában, idén júliusban elhunyt Szepesi György legendás rádióriporter, akit sokan az Aranycsapat 12. játékosaként emlegettek. 1945-től volt a Magyar Rádió munkatársa, ahol riporterként, osztályvezetőként, bonni tudósítóként dolgozott. Londontól Londonig, azaz 1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról, míg a labdarúgó-világbajnokságokon 1954-től 2010-ig dolgozott. Ő közvetítette az Évszázad mérkőzését, melyen az Aranycsapat 6-3-ra legyőzte Angliát a Wembley-ben. 1978 és 1986 között ő volt a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, 1982 és 1994 között a FIFA vezető testületének volt tagja.

kulcsár

Kulcsár Győző (1940–2018)

77 éves korában, idén szeptemberben elhunyt Kulcsár Győző, négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, a Nemzet Sportolója. Az 1964-es, az 1968-as és az 1972-es ötkarikás játékokon csapatban szerzett aranyérmet, Mexikóvárosban egyéniben is diadalmaskodott. Többször volt szövetségi kapitány, legutóbbi sikerét Szász Emesével érte el, aki a riói olimpián aranyérmes lett.

Palotai Károly (1935–2018)

82 éves korában, idén februában elhunyt Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgó, későbbi kiváló játékvezető. Palotai 1964-ben, Tokióban lett ötkarikás aranyérmes, játékvezetőként pedig két olimpián, három világbajnokságon, és három Európa-bajnokságon fújta a sípot, két BEK-döntőt is vezetett.

Jozef Adamec (1942–2018)

Karácsony napján, 76 éves korában elhunyt Jozef Adamec, az évszázad második legjobb szlovák futballistája. A nagyszombati legenda játékos-pályafutása során hét bajnoki címet szerzett, edzőként is többször irányította a Spartakot, 1999 és 2002 között pedig a szlovák válogatott szövetségi kapitánya volt.

Vas Ferenc (1940–2018)

A rimaszombati futball egyik meghatározó alakja június elején, 78 éves korában hunyt el. Füleken, Selmecbányán, Losoncon és Rimaszombatban futballozott. Edzőként Ajnácskőn, Losoncon, Bátkában és Tornalján dolgozott, több különböző időszakban is sikeresen vezette a rimaszombati felnőttcsapatot, az ő irányítása alatt győzte le az együttes az Intertotó-kupában a Sampdoriát.

Juraj Halenár (1983–2018)

Június végén holtan találták a szlovák labdarúgó-bajnokság legeredményesebb góllövőjét, Juraj Halenárt. Pályafutása során mindhárom pozsonyi klubban, az Interben, a Petržalkában és a Slovanban is játszott, és színeikben összesen 125 gólt lőtt. A kiváló csatár szerepelt U20-as vb-n, a Petržalkával pedig a BL-csoportkörben. 35 éves korában érte a halál, vélhetően öngyilkos lett.

Davide Astori (1987–2018)

31 éves korában hirtelen szívmegállás következtében elhunyt Davide Astori, a Fiorentina 14-szeres olasz válogatott védője, egyben csapatkapitánya. A nemzeti csapatban 2011 márciusában szerepelt először, ott volt a 2013-as Konföderációs Kupán is. Az olasz élvonalban több mint 250 mérkőzésen játszott.

Vichai Srivaddhanaprabha (1958–2018)

A Leicester City tulajdonosa, a thaiföldi Vichai Srivaddhanaprabha helikopter-balesetben vesztette életét október végén. A helikopter a Leicester–West Ham meccs után szállt fel a King Power stadionból, de nem sokkal később meghibásodott, és lezuhant. A 60 éves sportvezetőt szurkolók ezrei gyászolták.

Stanislav Lieskovský (1954–2018)

Malária okozta a halálát az 54 éves Stanislav Lieskovskýnak, aki edzőként a DAC, majd a közelmúltban a somorjai STK futballcsapatánál dolgozott. Több egzotikus országban is megfordult, legutóbb Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában edzősködött, ott kapta el a végzetes betegséget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?