2013 vesztesei: a magyar futball, a szurkolók és a DAC

<p><strong>Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnése: </strong>Nagy vesztesége érte idén a magyar hegymászást: a Kancsendzönga expedíció során eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter. A tragédia körülményei máig tisztázatlanok. Egy biztos a magyar duó szokatlanul hosszú, csaknem huszonnégy órás csúcstámadás után kezdett ereszkedni a világ harmadik legmagasabb csúcsáról, s a jelek szerint különváltak. Kiss Péter később minden valószínűség szerint visszament Erőssért, és ez lett a veszte. A két hegymászó holttestét hetekkel az eltűnésük után találták meg.</p>

A magyar labdarúgás

Tragikus évet zárt a magyar futball, válogatott és klubszinten is. Az Egervári Sándor vezette nemzeti csapat év elején még továbbjutásban reménykedett, de aztán itthon nézők nélküli meccsen az utolsó percben kapott góllal elúszott a győzelem a románok ellen, Bukarestben Guzmics elképesztő passza után már a második percben elúsztak az esélyek, Amszterdamban pedig bravúr helyett 8:1-es fiaskó következett. A klubcsapatok a nemzetközi kupákban még az augusztust sem érték meg, és az sem sejtet sok jót, hogy a fogadkozások ellenére végül mégsem külföldi edző, hanem Pintér Attila lett a szövetségi kapitány.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"132550","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"340","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A DAC

A dunaszerdahelyi futballcsapat ugyan az év első felében jól szerepelt a második ligában, és fel is jutott az élvonalba, ott azonban már csak szenvedett. Tizenkilenc bajnoki meccsén csak 10 pontot szerzett (ennél rosszabb ősz még nem volt a klubtörténet során), ezzel az utolsó helyen telel. Ráadásul a klub belekeveredett a bundabotrányba is: a nyomozóhatóság tájékoztatása szerint négy DAC-bajnokit manipuláltak (hármat sikeresen, egyet nem), négy dunaszerdahelyi játékos gyanúsítottként szerepel az ügyben.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"132547","attributes":{"alt":"","author":"SITA","class":"media-image","height":"347","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

A szurkolók

Eredetileg a bundázókat akartuk ide írni, de a bundabotrányok igazi vesztesei a szurkolók. Ugyan most már Szlovákiában sem lehet úgy tenni, mintha nem létezne fogadási csalás, a lebukott játékosokat pedig a fegyelmi bizottság óriási büntetésekkel sújtotta, továbbra is születnek furcsa eredmények, továbbra is esnek furcsa gólok, és ami a legelkeserítőbb: a drukkerek most már soha nem tudhatják, éppen igazi futballt látnak-e, vagy szemfényvesztés áldozatai.

 

Griga és Hipp

Hamar kudarc lett a vége a Szlovák Labdarúgó-szövetség kísérletének a két egyenrangú szövetségi kapitánnyal: Stanislav Grigát és Michal Hippet a liechtensteini, döntetlennel végződő Eb-selejtező után leváltották.

 

Veronika Zuzulová

A szlovák alpesi síző pályafutása utolsó olimpiájára készült, de keresztszalag-sérülést szenvedett. Konzervatív gyógymódot választott, de amikor először sílécre állt, elszakadt a sérült ínszalagja. Szocsit csak a tévében nézheti.

 

Isztambul

A török metropolisz hatodszor pályázott az olimpiai rendezés jogára, és hatodszor vesztett. Isztambul már 2000-ben szeretett volna ötkarikás játékokat rendezni, aztán pályázott a 2004-es, a 2008-as és a 2012-es olimpiára is. A 2020-as játékok pályázatába mindent beleadtak, a lakosság is támogatta a projektet, de hiába – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Rió után nem akart újabb rizikós helyszínt vállalni, így hét év múlva Tokióban lesznek a játékok.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"132549","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"240","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

Jevgenyij Pljuscsenko

A 31 éves orosz műkorcsolyázó komoly gerincműtét után, mesterséges porckoronggal a hátában tért vissza, de az orosz bajnokságon kikapott, így vélhetően Szocsiról is lemarad.

 

Opium Bullet

Overdose testvéréért negyedmillió eurót fizetett Mikóczy Zoltán, de már a hazahozatala körül kalamajka volt (Mikóczy azt állítja, üzlettársa cserbenhagyta), ráadásul a ló rögtön a második versenyén kikapott.

 

Az év emberi tragédiái

 

Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnése

Nagy vesztesége érte idén a magyar hegymászást: a Kancsendzönga expedíció során eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter. A tragédia körülményei máig tisztázatlanok. Egy biztos a magyar duó szokatlanul hosszú, csaknem huszonnégy órás csúcstámadás után kezdett ereszkedni a világ harmadik legmagasabb csúcsáról, s a jelek szerint különváltak. Kiss Péter később minden valószínűség szerint visszament Erőssért, és ez lett a veszte. A két hegymászó holttestét hetekkel az eltűnésük után találták meg.

 

Böhn betegsége

Karl Erik Böhnnél, a magyar női kézilabda-válogatott norvég szövetségi kapitányánál januárban akut leukémiát diagnosztizáltak. Eleinte jól mentek a kezelések, de mára kiderült, a szakember gyógyíthatatlan.

 

Adams halála

Akeem Adams, a Ferencváros 22 éves Trinidad és Tobagó-i futballistája szeptemberben súlyos szívinfarktust kapott. Életmentő műtétet hajtottak rajta végre, amely során bal lábát amputálni kellett. A fradi focistája december 30-án halt meg.

 

A győri kosaraslányok balesete

Szeptember elején tragikus közúti balesetet szenvedett a győri női kosárlabdacsapatot szállító autóbusz. A szerencsétlenségben Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző életét vesztette, a szerb Natasa Kovacsevicsnek térd alatt amputálni kellett a bal lábát. A győriek a tragédia ellenére elindultak a bajnokságban és az Euroligában is, ezzel kivívták a sportvilág elismerését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?