100 nap múlva kezdődik a párizsi olimpia

olimpia
Párizs |

Kedd délelőtt a görögországi Olümpiában fellobbant a kereken 100 nap múlva kezdődő párizsi olimpia lángja.

A hagyományoknak megfelelően a „főpapnő korhű jelmezben végezte a ceremóniát. A kedvezőtlen időjárás miatt az egy nappal korábban tartott főpróbán gyűjtötték össze a napsugarakat parabolatükörrel, és ezúttal egy kehelyből került a láng az első fáklyára.

A színésznő Héra Temploma elől a lánggal visszatért az olümpiai stadionba, ahol átadta azt a staféta első tagjának, az evezésben Tokióban olimpiai bajnok görög Sztefanosz Duszkosznak. A váltó második embere már a rendező franciákat képviselte, a 2004-ben Athénban ötkarikás aranyérmes úszó, Laure Manaudou személyében. A ceremóniára ismét nézők előtt került sor az után, hogy az előző nyári és téli olimpia lánggyújtásán a koronavírus-járvány miatt nem lehetett jelen közönség.

„Nehéz időket élünk, háborúkkal, konfliktusokkal teli időket. Az embereknek pedig elegük van a gyűlöletből, az agresszióból és a negatív hírekből, melyekkel minden nap szembesülnek – mondta a láng fellobbanását megelőző ünnepi beszédében Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke. – Mi viszont, mindannyian olyasmire vágyunk, ami összekapcsol minket, egyesít bennünket, reményt ad számunka. Az olimpiai láng, amelyet most meggyújtunk, ennek a reménynek a jelképe.

Rendhagyó megnyitó

A 11 napos görögországi váltó során a fáklya mintegy 550 embernél több mint ötezer kilométert tesz meg, mielőtt jövő pénteken átadják a francia szervezőknek az athéni Panathinaiko Stadionban, az 1896-os, első modern kori olimpia központi helyszínén. A láng Görögországból május 8-án érkezik hajóval Marseille-be, és onnan indul majdnem három hónapos útjára. Július 26-ig több mint négyszáz francia települést és öt tengerentúli régiót – Francia Guyanát, Réuniont, Francia Polinéziát, Guadeloupe-ot és Martinique-et – is érint, mielőtt felbukkan az ötkarikás játékok Szajnára tervezett megnyitóünnepségének színhelyén.

Ugyanakkor Emmanuel Macron francia államfő szerint a Stade de France labdarúgó-stadionban tarthatják meg azt meg, ha a biztonsági kockázatot túl magasnak ítélik. Az eredeti terv szerint – a sporttörténetben először – nem stadionban, hanem a francia fővárost átszelő folyó hat kilométeres szakaszán rendezik a megnyitót, melynek során hajókon szállítják a sportolókat, s bár alapvetően 600 ezer résztvevővel számoltak a különleges ceremóniára, ezt a létszámot logisztikai és biztonsági okokból az idén 300 ezerre csökkentették.

Sok a baktérium

A Szajna más szempontból is beszédtéma az olimpia kapcsán: az utóbbi hetekben elemzett vízminták mindegyikében kimutatták olyan baktériumok túlzott jelenlétét, amelyek az egészségre ártalmasak lehetnek. Nagyobb esőzések alkalmával ugyanis a közeli tisztítókból sok kórokozó kerül a szennyvízzel a folyóba. Mindez a nyílt vízi úszók és a triatlonosok versenyeit érinti – utóbbiak esetében a nemzetközi szövetség szabályai lehetőséget adnak a halasztásra, amíg a feltételek versenyzésre alkalmassá nem válnak. Ugyanakkor szélsőséges esetben akár duatlonná is változhat a szám, ami mellesleg a kiváló úszók közé tartozó magyar triatlonosok számára is komoly hátrányt jelentene.

Magyar és szlovák számok

S ha már magyarok: kedd estéig 145 kvótával (vagy részvételhez szükséges olimpiai szinttel) rendelkeztek Magyarország sportolói. A hétvégén a negyedik csapat, a női kézilabda-válogatott is csatlakozott a férfiválogatotthoz, valamint a férfi és női vízipólósokhoz. Rajtuk kívül jelenleg 93 egyéni sportoló alkttja a párizsi küldöttséget, amely a Gracenote elemző cég kalkulációi alapján 18 érmet szerezhet az olimpián, igaz, közülük csak hárman lehetnének bajnokok szerintük. A Magyar Olimpiai Bizottság korábban 14–22 dobogós helyezést valószínűsített, Gyulay Zsolt, a MOB elnőke pedig akár 10-12 aranyérmet is elképzelhetőnek tartott.

A szlovák küldöttség három éve Tokióban minden idők legkisebbje volt 41 sportolóval. Ehhez képest 100 nappal a párizsi rajt előtt csak 14 kvótával rendelkezik az ország. A kajaknégyes például biztos nem lesz ott a játékokon, de a Botek Ádám, Vlčk Erik páros még kijuthat rá a szegedi pótkvalifikáción. Hasonlóan a bokszoló Csemez Andrásnak is lesz még egy utolsó sansza a bangkoki kvalifikációs tornán, mint ahogy a sportlövő Varga Erik is szerezhet még kvótát Katarban vagy épp a májusi lonatói Eb-n.

Szlovákiai program

A várható kisebb létszám ellenére a Szlovák Olimpiai és Sportbizottság ismét megnyitja a Szlovák házat a játékok idejére a francia fővárosban, ahova a szurkolók mellett azokat a sportolókat is várják majd, akiknek már lezajlottak a versenyeik. De az itthonról drukkoló sportkedvelők sem maradnak ötkarikás hangulat nélkül: a Kuchajda-tó melletti területen Olimpiai fesztivált rendeznek, ahova a tervek szerint fokozatosan ellátogatnak nemcsak a friss párizsi, de korábbi olimpikonok is. „Nagyon sok programmal készülünk, az egyes sportági szövetségek, az antidoppingközpont és minisztériumok is színes kínálattal várják majd a látogatókat – jegyezte meg Anton Siekel, az SOŠV elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón.

Az utolsó jegyek

Aki viszont kiutazna Párizsba, ma délelőttől kell résen lennie, ugyanis 10 órától újabb 250 ezer jegyet értékesítenek a szervezők – elmondásuk szerint a legutolsó csomagot. A szervezőbizottság közlése szerint az eladásra szánt mintegy tízmillió belépőből eddig 7,9 milliót adtak el. 

A ma rajtoló jegyvásárlási lehetőség néhány kivétellel minden sportág minden versenyszámát érinti. A jegyek fele olcsóbb lesz, mint 100 euró, emellett közel 20 000 db jegy ára 24 eurótól kezdődik. A belépőket kizárólag digitális formában lehet beszerezni.

A játékok hivatalosan július 26-án kezdődnek és augusztus 11-ig tartanak. (MTI, TASR, ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?