100 nap múlva európai játékok

<p>Száz nap múlva kezdődik Bakuban az I. Európai Játékok. Szlovákia nagyjából 180 fős küldöttséggel számol, ez minden korábbi olimpiai csapatnál nagyobb. Magyarország körülbelül 200 sportolót küld az azeri fővárosba, az érmekért azonban sem a magyar, sem a szlovák versenyzőknek nem jár jutalom.</p>

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

Európa volt az utolsó földrész, amelynek még nem voltak saját kontinentális játékai. „Ez egy paradox helyzet, hiszen általában a sport és az olimpiai mozgalom is Európában jött létre. Másrészt az európai versenynaptár már eleve nagyon sűrű, nehéz volt beszorítani egy új rendezvényt. Szervezőt sem volt egyszerű találni, hiszen az európai játékokból származó bevétel meg sem közelíti az olimpiáét” – mondta František Chmelár, a Szlovák Olimpiai Bizottság elnöke.

Az azeri főváros azonban kapott az alkalmon, és elvállalta a házigazda szerepét. Baku a 2016-os és a 2020-as nyári olimpia rendezési jogára is pályázott, de nem járt sikerrel. Arról egyelőre nem döntött az ország, hogy a 2024-es ötkarikás játékokat is megpályázzák-e.

Az európai játékok megítélése elég vegyes a sportvilágban. Néhány sportágban az európai élmezőny lesz jelen Bakuban – birkózásban és cselgáncsban az európai játékok egyúttal Európa-bajnokság is lesz, sportlövészetben, triatlonban és asztaliteniszben a győztesek olimpiai kvótát is szereznek, és további öt sportágban kvalifikációs pontokat lehet szerezni Rióba –, az atlétikai és az úszószövetséggel azonban nem sikerült megegyezni. Atlétikában így az európai harmadik divízió országainak rendeznek csapatversenyt (az egyes versenyszámokban nem osztanak érmeket, csak a végén értékelik ki a pontversenyt), a vizes sportokban pedig korhatárhoz kötött, hogy ki indulhat (vízilabdában 17, úszásban 18 év a felső korhatár).

„Ez egy kompromisszumos döntés, hiszen úszás és atlétika nélkül nem tudtuk volna elképzelni az európai játékokat. Számunkra ez egy óriási lehetőség, hogy az atlétikai csapatunk bemutatkozzon a rendezvényen, benne olyan ászokkal, mint a kalapácsvető Martina Hrašnová és Marcel Lomnický” – hangsúlyozta Chmelár.

Néhány hagyományos sportág nem szerepel a programban (például a tenisz vagy a szlovák sikersportág, a víziszlalom), bekerültek azonban nem olimpiai sportágak is, mint a karate, a strandfoci vagy az Azerbajdzsánban nemzeti sportnak számító küzdősport, a szambó.

A Magyar Olimpiai Bizottság már korábban jelezte, nem számol állami jutalmakkal az érmesek részére, Szlovákiában pedig ez a téma egyáltalán nem került terítékre. „Nem tárgyaltunk erről a végrehajtó bizottságban, és nem is fogunk. Nem lesznek jutalmak, muszáj spórolnunk Rióra” – jelentette ki Chmelár.

A részvétel költségeit részben a szervezők fedezik (szállás, illetve hozzájárulás a repülőjegyhez), részben pedig a Szlovák Olimpiai Bizottság állja, állami forrásokat is felhasználva. „A szövetségeknek nem kell semmivel sem hozzájárulniuk a költségekhez. Ez a mi rendezvényünk, a mi felelősségünk, hogy megteremtsük hozzá a forrásokat” – hangsúlyozta Chmelár.

Branislav Delej, a bakui szlovák küldöttség vezetője elmondta, a létesítmények már 100 nappal a megnyitóünnepség előtt készen állnak: „Parádés stadionok és csarnokok várják a sportolókat. Magam is meglepődtem, hogy már minden teljesen kész van, egyedül a sportolók falujában nem áll még a nagy ebédlősátor.”

A végleges nevezéseket az európai játékokra május 1-jéig kell leadni, a megnyitó június 12-én lesz. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?