Öt ok, amiért a kriptovaluták elterjedési aránya magasabb a fejlődő piacokon

pénz

A Global Crypto Adoption Index friss jelentése kiemel néhány fő piacot, ahol világszerte a kriptovaluták elfogadási aránya a legmagasabb, és továbbá elemzi néhány nemzetközi online kaszinóban tapasztalható tendenciákat is, ahol akár befizetés nélküli bónuszok is elérhetőek a kriptovalutás játékosoknak.

A jelentés tartalma

A Global Crypto Adoption Index legfrissebb kiadványa megerősíti, hogy Indonézia előkelő helyen áll a kriptovaluták elfogadásának terén, és ez a hetedik pozícióban foglal helyet, közvetlenül India mögött, ami jelenleg a világ vezető kriptovaluta-használó piaca. Ezen felül, a jelentés kiemeli Vietnamot és a Fülöp-szigeteket, mint olyan országokat, ahol az átjárhatóság terén különösen dinamikus a kriptovaluták térnyerése.

Fontos megjegyezni, hogy az első tíz helyen szereplő országok közül nyolc a feltörekvő piacok közé tartozik, és ezek közül hat helyet közép- és délkelet-ázsiai országok foglalnak el. Ez a trend további feltörekvő kriptovaluta-piacokkal való bővülésre utalhat a régióban és világszerte.

Látszólagos ellentmondás

Általánosságban elmondható, hogy a kriptovaluták elterjedése kiemelkedő mértékű a feltörekvő piacokon. Ez egy meglepő tendencia, különösen tekintettel arra, hogy a kriptovaluták olyan új technológiákra és digitális fejlesztésekre épülnek, amelyeknek elvileg az előrehaladottabb, technológiailag és gazdaságilag fejlettebb országokban lenne nagyobb elfogadottsága.

Ennek ellenére az adatok azt mutatják, hogy éppen a feltörekvő piacokon tapasztalható jelentős kereslet és elfogadás a kriptovaluták iránt. Ennek számos oka lehet, például az ottani lakosság nagyobb hajlandósága a technológiai innovációk elfogadására és a hagyományos pénzügyi rendszerek hiányosságaira való érzékenységük.

Ezért érdemes alaposabban megvizsgálni, hogy mi áll a kriptovaluták gyors terjedésének hátterében a feltörekvő piacokon, és milyen tanulságokat vonhatunk le a gazdasági és technológiai fejlődés szempontjából.

A fejlett piacokon a “digitális írástudás” lényegesen magasabb, a technológiai penetráció pedig sűrűbb a feltörekvő piacokhoz képest, így általánosan logikusabb lenne, ha ezekben az országokban válna általánossá a kriptovaluták használata. Az igazság azonban az, hogy a feltörekvő nemzetek egyre nagyobb elfogadásról tesznek tanúbizonyságot, és egyengetik a kriptovaluták sorsát a jövőben.

A kriptovaluták jellemző felhasználása

A felhasználási területek közé tartozik többek között az online kereskedelem és a fogadást is megbízható online kaszinókban a világ bármely pontján. Az online szerencsejáték során azért is lehet olyan népszerű a kriptók használata, mert anonimitást és bankoktól való függetlenséget kínál. Ezt a tendenciát kihasználva a legtöbb szerencsejáték operátor kínálatában már elérhető kriptovalutás fizetésre is üdvözlő bónusz.

Öt fő oka van annak, hogy a feltörekvő országok, például Indonézia a leggyorsabban növekvő kriptopiacok. Lássuk ezeket!

A korrupciós kockázatok csökkentése

Először is, az a tény, hogy a blokklánc technológia és az intelligens szerződések, amelyek a kriptovaluták használata szempontjából relevánsak, nagyobb átláthatóságot, kevesebb korrupciót és sokkal nagyobb megbízhatóságot tesznek lehetővé a kriptovalutákkal végrehajtott tranzakciókban vagy bármely más tevékenységben.

A feltörekvő országok általában korrupciótól szenvednek bankrendszereikben, vagy olyan online banki rendszereik vannak, amelyek nem tudják elérni a teljes lakosságot. A korrupció vagy a kínálati hiány problémáját megoldották a kriptovaluták, amelyek biztonságosabb tranzakciókat és elérhetőséget garantálnak a felhasználók számára.

Ez különösen fontos azoknak, akik a szerencséjüket akarják próbára tenni, hiszen sokan ezt anonim módon szeretnék megvalósítani. Sok kaszinó üdvözlő bónusz ajánlata például nagyobb összegű befizetésre ösztönzi a játékosokat, amit ők nem feltétlen akarják, hogy a bankszámlájukon is meglátszódjon. Persze az üdvözlő bónuszok csak példaként szolgálnak a jelenségre, számos más területen is megfigyelhető ugyanez az igény a anonimitásra.

Valójában egyre több szerencsejátékos használja a kriptovalutákat megbízható online kaszinók fogadására. A kriptovalutákat, például a Bitcoint vagy az Ethereumot preferálják a fogadók és a játékosok ezeken a piacokon, különösen azért, mert biztonságosabb tranzakciókat tesznek lehetővé, amellett, hogy hozzáférést biztosítanak az embereknek a globális kriptofogadási platformokhoz.

Felhasználás a szerencsejátékon kívül

A kriptovaluták felhasználásának széles skáláját adja csak a szerencsejáték ipar önmagában, amely nagyon népszerű a feltörekvő piacokon.Továbbá, a kriptovaluták a szerencsejátékon és az anonim hobbikon kívül már most is széleskörű alkalmazási módokkal rendelkeznek.

Egyes országokban például a kriptovaluták jelentik az egyik legnépszerűbb valutát a tőzsdék és a befektetés világában. Mivel ezek a figitális pénznemek elég értékállóak, ezért sokan inkább ezekben tartják a megtakarításaikat, mintsem folyton ingadozó árfolyamokon működő hagyományos valutákban.

Fiatalabb lakosság

Azon túl, hogy a kriptovaluták megelőzik a bankokat biztonság, állandóság és anonimitás szempontjából, valamint amellett, hogy a kriptovaluták nyilvánvalóan előnyösek a szerencsejátékban a feltörekvő piacokon, egy másik tendenciát is megfigyelhetünk. Például Indonéziában és a Fülöp-szigeteken kiemelkedően magasak a kriptovaluták felhasználási arányai, méghozzá a fiatal lakosságuk miatt.

Ezekben az országokban fiatalabbak a lakosság, akik természetesen hajlamosabbak az innovációkra és a digitális fejlesztésekre, és technológiában jártasabbak, mint sok fejlett gazdaság öregedő lakossága.

Ezeket a fiatalokat jobban érdekli minden, ami úttörő és új, és általában szívesebben fogadnak el olyan új dolgokat, mint a mesterséges intelligencia vagy a kriptovaluták.

Olcsóbb

A feltörekvő országokban a kriptovaluták széleskörű elterjedésének másik oka az a tény, hogy a kriptovaluták használata sokkal olcsóbb, mint más hagyományos pénzügyi szolgáltatások használata. 

Nem mindegy például, hogy egy tőzsdei befektetés során mennyit veszítünk pusztán a hagyományos pénznem (fiat valuta) inflációja következtében. Vagy éppen mennyit tudunk kihozni a szerencsejátékra feltett pénzünkből az üdvözlő bónuszok felhasználása során.

Míg a fiat valuták jellemzően inflálódnak, vagyis veszítenek az értékükből (főleg a kevésbé fejlett országokban), addig a kriptovaluták értéke nagyjából állandó. Így nem fogunk úgy járni, hogy a tőzsdére vagy szerencsejátékra szánt összeg néhány hónap megforgatás alatt veszít az értékéből.

A fejlődő piacokon élőknek gyakran hatalmas banki költségekkel kell szembenézniük, miközben a minimális jutalékokkal történő tranzakciók lebonyolítása nagyon vonzó és kívánatos lehetőséggé válik.

Nincs bankhoz kötve

Az utolsó ok, ami megmagyarázza a kriptovaluták magas elterjedtségi arányát sok feltörekvő országban, az, hogy sok esetben a lakosság nagy része „bank nélküli”. Egyes piacokon alig létezik egységes bankrendszer, és az emberek nem férnek hozzá pénzügyi szolgáltatásokhoz vagy hitelkártyákhoz.

Eközben ugyan ezeken a piacokon a technológia nagy sebességgel fejlődik, és lenyűgöző az internet-penetráció. Egyre többen próbálják kihasználni a szerencsejáték ipar és a tőzsdei befektetések lehetőségeit.

Tehát ezeken a piacokon az emberek sokkal könnyebben hozzáférhetnek a kriptovalutákhoz, mint a pénzintézetek és a bankok szolgáltatásaihoz. Ha csak okostelefonra és internetkapcsolatra van szükségük a kriptovaluták megszerzéséhez, akkor egyértelmű, hogy ezt választják.

Összegzés

Összességében azért lehet olyan népszerű a kriptovaluták használata a kevésbé fejlett országok esetében, mert ezek az országok jellemzően gyengébb bankrendszerrel, jobban inflálódó valutával, és fiatalabb lakossággal rendelkeznek. Ezek a tényezők mind a kripto-használat felé vezetik a lakosságot.

Kérdéses, hogy a jövőben hogyan fognak ezeknek az országoknak a kormányai reagálni erre a tendenciára. Hiszen a kriptovaluták nincsenek országokhoz kötve, így hasznot sem tudnak belőle húzni a nemzeti kormányok.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?