Régió

Zöldbe borulhat Rimaszombat

Rimaszombat | Ambiciózus projekt keretén belül javítanának a városképen több „zöld sziget” létrehozásával.
Hegedűs Norbert

2021. április 7. 12:00

rimaszombat illusztráció
Növekedhet a zöldterületek száma a városban. - Hegedűs Norbert felvétele

Az „Ennivaló lakótelepek” (Sídliská na zjedenie) projektje 13 „oázis” létrehozásával számol a városban. A projektet a Merjünk gyorsítani polgári társulás (OZ Odvážme sa zrýchliť) dolgozta ki és Roman Vaľo, a Merjünk gyorsítani frakciójának vezetője mutatta be a rimaszombati képviselő-testület március végi ülésén. A városszerte elhelyezkedő 13 „szigetet” gyümölcsfákkal és virágoskertekkel ültetnék be. A társulás szerint ezek remek helyszínt biztosítanának a pihenésre és a szabadidős tevékenységekhez, ráadásul közösségépítő jelleggel is bírnának, mert a tervek szerint a helyi lakosok gondoskodnának az ültetvényekről. Vaľo elmondta, hogy a projekt nem igényel pénzt a város költségvetéséből és munkahelyeket sem kell létrehozni miatta. A polgári társulás ugyanis azt tervezi, hogy hogy a Befektetési, Régiófejlesztési és Informatizációért Felelős Minisztériumtól egyik pályázatából szereznek rá pénzt.

Jozef Šimko polgármester az ötlettel kapcsolatban azt kifogásolta, hogy a beterjesztők nem kérdezték meg a lakók véleményét a projektről, és a városrészek tanácsai sem vitathatták meg a dolgot. Vaľo erre elmondta, hogy erre is sort akarnak keríteni, egyelőre csak azért van szükségük a testület jóváhagyására, hogy egyáltalán elkezdhessenek foglalkozni a tervvel. A képviselő szerint ugyanakkor minden egyes elültetett fa hozzájárul a városi mikroklíma javításához, ahol szerinte egyébként is túl sok a leaszfaltozott terület. A testület végül rábólintott a Merjünk gyorsítani frakciójának javaslatára.

Felújítják a műfüves focipályát, új sportpályát kap az alapiskola

Jozef Šimko polgármester tudatta a testülettel, hogy aláírta a 100.000 eurós szerződést a Szlovák Futballszövetséggel a városi futballstadionban található műfüves pálya felújításáról. A polgármester elmondta, hogy nemsokára kiírják a versenypályázatot, ezt követően pedig szavazhatnak a kölcsön végleges összegéről.

A testületi ülés következő pontjában a képviselők a Dobšinký utcai alapiskolában létrehozandó új, multifunkciós sportpálya kiépítéséről döntöttek. Az önkormányzat pályázat útján akarja megszerezni a kiépítéshez szükséges összeg egy részét. A sportpálya 40x20 méter területet foglalna el és különböző sportok, minifutball, tenisz, kosárlabda, stb. űzését tenné lehetővé. A projektdokumentáció már elkészült, a teljes beruházás 108 ezer euróba kerül, ebből a város 54 ezer eurót állna. Roman Vaľo képviselő azt kifogásolta, hogy az új sportpálya a már meglévő futópálya területét is érintené, ezért alternatív helyszínt javasolt. Jozef Šimko polgármester erre elmondta, hogy az alapiskola igazgatónője szerint rendben van a helyszín. A testület végül rábólintott a projektre, azzal a kitétellel, hogy a sportpályát úgy kell elhelyezni, hogy ne érje a már meglévő futópályát.

A képviselő-testület arról is döntött, hogy idén három személynek ítélik oda a város díját: Ladislav Sládek ezredesnek, Hacsi Attila újságírónak és Jozef Nociar sportolónak, dzsúdóedzőnek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

hc dac

GALÉRIA: Szoros meccsen kapott ki a HC DAC, az utolsó meccsre marad a döntés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.