Régió

Visszatért az élet a Nagyléli-szigetre

Csallóközaranyos/Pozsony | Csütörtöktől újra víz folyik a nagyléli Duna-ágban. A térség eddigi legnagyobb revitalizációját a BROZ (Bratislavské ochranárske združenie) Polgári Társulás a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalattal közösen hajtotta végre.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. május 28. 19:40

A Nagyléli-sziget Komáromtól nem messze fekszik, a Duna szárazföldi deltájának utolsó szigete. A bősi vízerőmű építésekor lezárták a mellékágak torkolatait, víz csak árvízkor jutott a szigetre. A szigetnél most hét helyen nyitották meg az utat a víznek: öt torkolatot a sziget felső részén, kettőt az alsó részen.

„Visszavezettük a vizet a Nagyléli-szigetre, ami különösen azért fontos, mert a víz maga az élet. Ez jó példa arra, hogy nem minden pénz kérdése, hanem elsősorban a meggyőződésé. Szeretném megköszönni minden partnernek, de főként a természetvédőknek, hogy közösen meg tudtuk valósítani” – mondta Ladislav Lazár, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat vezérigazgatója, a bősi vízerőmű kormánybiztosa. Lazár elmondta, a projekt értéke közel egymillió euró. A költségek felét európai uniós forrásokból fedezték, 40 százalékát a környezetvédelmi minisztérium állta, az összeg 10 százalékát a munkálatok kivitelezésével együtt a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat.

„Partnereink segítségével a sziget száraz részeire sikeresen visszahoztuk a ló- és marhatenyésztést, tehát a hagyományos gazdálkodást, ami a természetre jótékony hatással van. Ezen a területen régen jelentős volt a halászat, mivel a halak az ívás idején a mellékágakban tartózkodnak. A víz újbóli bevezetésével bízunk benne, hogy gyorsan nő a halállomány is, és a víz minősége is javulni fog” – mondta Tomáš Kušík projektmenedzser, a BROZ Polgári Társulás elnöke. A folyóvíz a növény- és állatvilágra is jó hatással lesz: a szigeten jelentős szürkegém- és kormoránkolóniák élnek, de szinte minden Duna menti élőlény számára sokkal élhetőbbé válik a Nagyléli-sziget. „Vélhetően egy élőlény megsínyli majd ezeket az intézkedéseket. A szúnyogok a sekély állóvizet kedvelik, most pedig a halak eledelévé válnak, de talán ezt még mi, természetvédők sem bánjuk” – mondta nevetve Tomáš Kušík.

A tervek szerint a szigetre a közeljövőben új gyaloghíd vezet, folyamatban van az előkészítése. A revitalizációt a nemzetközi Life+ Duna mente madárvédelmi projekt részeként valósítják meg. A projekt keretében korábban már megújították a medvei Duna-ágat, 2013 nyarán Doborgaznál nyitottak meg újra egy kisebb ágat, jelenleg pedig Bősnél, Baka kataszterében is folyamatban van egy újabb revitalizáció.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Rákos megbetegedésekre is köthető biztosítás

Úttörő módszerrel kezelik a rákos betegeket egy szlovákiai kórházban, akár meg is gyógyulhatnak

lakás k

Mégsem örülhetünk az olcsóbb lakásoknak?

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/vyznate-energetickych-stitkoch-tieto-tipy-vam-usetria-stovky-eur-elektrine

Új elektronikai készüléket vásárolna? Ha ilyet választ, hatalmas összeget spórolhat!

macron k

Macron szerint meg kell hallgatni, mit akar Putyin Európától

Érsekújvár

Ünnepnyitó adventi kézműves vásár az érsekújvári lovardában

katar stadion

Katar a foci-vb után olimpiát rendezne 2036-ban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.