Régió

Virtuális iskolaépítő szombat

Komárom | Az online oktatással kapcsolatban tartottak alkotóműhelyt pedagógusok, pszichológusok, IT-szakemberek, trénerek, illetve szülők és diákok bevonásával a hétvégén Karantéma címmel. Az online csoportos foglalkozáson arra kerestek megoldásokat a résztvevők, hogyan lehet az otthontanulást hatékonyan kivitelezni a szlovákiai magyar közegben.
Marosi Bianka

2020. április 8. 09:45

távoktatás
- Somogyi Tibor felvétele

Az alkotóműhely koordinátora a Fórum Régiófejlesztési Központ civil szervezet volt, de partnerszervezetként bekapcsolódott a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Tandem nonprofit szervezet, az oktatásügyi minisztérium pedig a védnökséget vállalta. 

Ötven résztvevő

„Az egy héttel korábban meghirdetett kezdeményezésre 90-en jelentkeztek be, de végül 50 résztvevővel 5 csapatban dolgoztunk” – mondta el Mészáros Krisztina mediátor, aki facilitátorként, vagyis külső megfigyelőként kapcsolódott be Urbán Péter szervező megkeresésére.

„A felkérésre azonnal igent mondtam, úgy is, hogy tudtam, szombati napon lesz, és egész napos figyelmet igényel, mert érdekelt a téma. Eredetileg a mi csoportunk témája a válság lelki vetületei lett volna, de végül úgy egyeztünk meg a bekapcsolódott csoporttagokkal, hogy a mélyszegénységben élő gyerekek online oktatása problémáinak témakörét fogjuk feldolgozni. Lelovics Andrea ötletgazda reggel 8 órakor tartott eligazítást, majd 9 órától délig folytatódott az együtt gondolkodás. A délelőtti foglalkozáson a csoport tagjainak az volt a feladata, hogy megfogalmazzák a célt az adott témában. Jómagam azért voltam felelős, hogy a cél meghatározása felé haladjon a csoport, hogy ne térjen el a feladattól, hogy ne legyen közös panaszkodás a munka helyett. Nem a célért voltam felelős, hanem a folyamatért” – magyarázta a facilitátor.

Délután a cél eléréséhez szükséges módszerek kidolgozása volt a feladat, majd az egyes csoportok bemutatták az egész napos munka folyamán kidolgozott prezentációkat a többi csoportnak. A múlt szombaton elkészített előadásokat a szervezőknek adták le a csoportok. Innentől az ő feladatuk, hogy az oktatási tárca számára készülnek-e belőle ajánlások az online tanulás elősegítésére.

Segíteni a tanárokat

Urbán Péter, a Tandem vezetője, a szervezőcsapat tagja elmondta, az egynapos online alkotóműhely módszeréül az informatikusok körében közismert úgynevezett hackathon módszert választották, amely egy egész napos ötletverseny. Ennek során a résztvevők csapatokban dolgoznak egy általuk megfogalmazott kihívás megoldásán. Közben mentorok segítik a munkát, akik felkészítik a résztvevőket arra, hogy egy kész projektet hozzanak létre, amit a nap végén prezentálni kell.

„Engem Lelovics Andrea keresett fel azzal, hogy a jelenlegi helyzetben próbáljunk megoldást találni a tanárok kihívására, akiknek nem egyszerű a dolga, hiszen nem áll minden gyerek rendelkezésére internet, számítógép vagy más eszköz, amellyel bekapcsolódhat az online tanulásba. Munkánkat informatikusok segítették, illetve több pedagógus is bekapcsolódott”

– fejtette ki Urbán Péter, a Tandem tagja. 

Öt témakörrel dolgoztak

Lelovics Andrea, az alkotóműhely kezdeményezője arról számolt be, hogy az eredetileg meghirdetett témákat kicsit át kell alakítani a csoporttagok érdeklődése alapján. Öt csoportot alakítottak ki, az elsőben az online oktatás eszköztára és a GDPR az alapiskolákban volt a téma, a második és a harmadik csoport az online oktatás eszköztára és a GDPR a középiskolákban, a negyedik az intézményi szintű megoldások, az ötödik pedig a szociálisan heterogén diákok távoktatása és a válság lelki vetületei témákkal foglalkozott. A napokban feldolgozzák és ha kell, átalakítják az elkészült prezentációkat, majd átadják Filip Mónika (SaS) oktatási államtitkárnak, aki megnyitotta a múlt szombati ötletversenyt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.