Régió

Világszínvonalú sugárterápiás műszert kapott a komáromi kórház

Komárom | Üzembe helyezték a világviszonylatban is új, CT-szimulátorral ellátott lineáris részecskegyorsító berendezést a komáromi kórházban, a betegeknek ezentúl már nem kell Pozsonyba vagy Nyitrára utazniuk a kezelésekre.
V. Krasznica Melitta

2018. december 11. 16:12

Az ünnepélyes szalagátvágásra várva (A szerző felvétele)  

Milan Leckéši, a kórházat működtető Agel csoport vezérigazgatója elmondta, komplex onkológiai központot létesítenek Komáromban, amelynek első fázisa zárult le az épületrész felújításával, valamint a részecskegyorsító megvásárlásával és üzembe helyezésével; a beruházás értéke 4,2 millió euró. Pavel Demeter, a radioterápiai és klinikai onkológiai osztály főorvosa minőségi ugrásról beszélt, az új berendezés az előzőhöz képest több generációval korszerűbb és a maga nemében a legmodernebbek közé tartozik. Ez a kezelések minőségében és mennyiségében is megmutatkozik, jobban tudnak tervezni, pontosabban körbe lehet határolni a rákos sejteket, hatékonyabb a besugárzás. „Az új berendezésnek köszönhetően negyedére, mindössze egy-két percre csökken a sugárkezelés időtartama, az előkészületek hosszabb időt vesznek igénybe, mint maga a kezelés” – tette hozzá a főorvos. A tervek szerint évente 1200 beteget tudnak kezelni, de a próbaüzemelés során szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt a számot jóval túl fogják szárnyalni. Miroslav Jaška kórházigazgató pedig arról számolt be, hogy a jövőben mintegy 500 ezer lakosra növekszik a kórház vonzáskörzete, ami a rákos betegek gyógyítását illeti, és a Komáromi járás mellett az Érsekújvári, a Lévai, a Dunaszerdahelyi, a Vágsellyei, a Galántai, a Nagykürtösi és a Korponai járásból is fogadnak betegeket. Ezáltal regionális központtá válik a komáromi kórház onkológiai osztálya.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico kitért a kínos kérdések elől

Kočner nem vehetett részt az apja temetésén

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Frissítve

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Czigler Sándor emlékére

Kétségbeesett üzenetet küldött az élvonalbeli focista, mielőtt lezuhant a repülőgépe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?