Régió

Vészhelyzetekben segíthetnek uniós támogatással

Királyhelmec | Több mint 100 ezer euró támogatást nyert el a város egy határon átnyúló együttműködés megvalósításának részeseként. A támogatásnak köszönhetően gyorsabban és hatékonyabban segíthetnek katasztrófahelyzetekben a térség lakosainak.
Leczo Zoltán

2019. január 9. 07:50

Mórocz Péter, a városi hivatal projektmenedzsmenttel és városmarketiggel foglalkozó oszályának vezetője lapunknak elmondta, magyarországi, ukrajnai és romániai partnereikkel CODE VDIC – Önkéntes Katasztrófa Beavatkozási Képesség Együttes Fejlesztése címmel közös pályázatot nyújtottak be. A 700 ezer euró összköltségű projekt magyarországi főpályázója a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség volt. Az programban Szlovákiát eredetileg Bodrogszerdahely képviselte volna, ám mivel a község vezetése visszalépett, helyét Királyhelmec vette át.    

A 115 220 euróból, melynek csupán 5 százalékos önrésze terheli a várost, egy vészhelyzetekben használható speciális kisteherautót vásárolnak. Ezen kívül a szükséges eszközöket is beszerezhetik: egyebek mellett szivattyúkat, motorfűrészeket és áramfejlesztőket, valamint a bevetéseken résztvevő önkéntesek ruháit és védőfelszereléseit is megvehetik. A város azt is vállalta, hogy az elnyert hozzájárulásból a projekt ideje alatt az elkövetkező két évben egy alkalmazott bérét fizeti, akit a konkrét feladatok koordinálásával bíznak meg. Az uniós segítségnek köszönhetően szakmai továbbképzéseket tartanak és találkozókat szerveznek. Mórocz Péter tájékoztatása szerint az ilyenkor szükséges hivalalos eljárások lezárultával a jármű az év második felében valószínűleg már bevethető lesz.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

Frissítve

Általános sztrájkra készülnek az elégedetlen gazdák

Frissítve

Matečná rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezet be a lengyel hús miatt

Frissítve

VIDEÓ: A feldühödött gazdák trágyát dobáltak az Agrárkifizető Ügynökség épülete elé

Nő a drogfogyasztás a roma telepeken

Veterán versenyző, új motivációval

Legfrissebb galériák
Olvasta már?